За килограм чварака траже 20 КМ

Цијена килограма чварака у појединим маркетима достиже и до 20 марака.

Република Српска 09.12.2014 | 13:43
За килограм чварака  траже 20 КМ

Чварци, који се добијају кувањем сланине и масног свињећег меса, су тако постали дупло скупљи од најскупље врсте меса.У месници у "Конзуму", код којих је овај производ и најскупљи, истакли су да, иако је цијена позамашна, купаца чварака не мањка."Цијена килограма пресованих чарака код нас износи 20 марака, за око пет марака више него лани, кад је ова месница радила у склопу "Меркатора".Љубитељи овог производа могу да купе и паковање од 200 грама по цијени од 3,80 марака и 400 грама по цијени од 7,60 КМ", рекли су овој месници и додали да је ријеч о чварцима из месне индустрије "Тулумовић".

Према ријечима власника једне меснице Лазе Шешића, до поскупљења чварака је дошло због недостатка овог производа."Цијена килограма чварака, који код мене у месници коштају десет марака је превисока, а камоли 20 марака, колика је у појединим маркетима", рекао је Шешић и додао да је ослабила и производња чварака, јер се од меснатих свиња, какве су, иначе, данас, ништа не може истопити. Истакао је да се и цијена свињетине у посљедњих неколико година скоро изједначила са цијеном јунетине.

"Разлог поскупљења свињетине је то што наши грађани највише купују ову врсту меса", казао је Шешић. У његовој месници килограм најскупље сланине је десет марака.

Килограм чварака у месници "Гузијан" кошта осам марака, док је на Новој пијаци 19 марака.

Секретар Удружења потрошача РС Драгован Петровић је рекао да су чварци лани били двоструко јефтинији, те да ће поједини послодавци за неколико дана морати да спусте цијену да би потражња била већа."Тренутна цијена чварака је и више него смијешна", истакао је Петровић.

Љубитељи чварака се, међутим, не предају, па су спремни да плате и више него што вриједи ово традиционално јело.Добри познаваоци овог производа су казали да реална цијена чварака не би смјела да пређе 15 марака. Они су истакли да је за килограм чварака потребно око пет килограма бијеле сланине, која кошта око три КМ по килограму.

Бањалучанка Весна Милетић је рекла да овако никада није било.

"Све је прескупо", казала је она.

Извор: Независне новине

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Драган

09.12.2014 14:18

"Разлог поскупљења свињетине је то што наши грађани највише купују ову врсту меса" казао је Шешић. Добро, то је логика нашег тржишта. Али када дође до увоза меса, па и чварака, онда је "куку леле" идемо да блокирамо царинске терминале и тражимо заштиту домаћег тржишта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

торнадо

09.12.2014 14:23

Како год окренеш њам њам не мора се узети кила може и 999 грама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

профа

09.12.2014 15:13

Можда топе сало са себе па тако велика цена

ОДГОВОРИТЕ
Name

цварак

09.12.2014 15:32

Поскупило зато сто Баја за руцак покрка три киле...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

09.12.2014 18:43

Па за народ је то скупо а за ове сто нас покрадосе то је ниста и треба толико да коста.

ОДГОВОРИТЕ