Недостатак понуде на тржишту рада

Директор Привредне коморе Републике Српске Драгица Ристић рекла је да је један од проблема индустријског сектора Српске недостатак потребне понуде образовних људи на тржишту рада, због тога што образовни систем још није довољно фокусиран на сарадњу са привредом.

Република Српска 09.12.2014 | 11:41
Недостатак понуде на тржишту рада

Ристићева је, на форуму под називом "За конкурентност и радна мјеста - Кредо 2014" у организацији Агенције за развој предузећа "Еда", навела да кадар, без обзира на школску спрему, након завршетка школовања треба да буду оспособљени да се одмах укључе у привредни процес.

Она је подсјетила да пословна заједница стално указује на потребу растерећења привреде, смањења јавне потрошње, провођења потребних реформи.

Ристићева је додала да се јављају и потребе за новим технологијама, у којима је, нарочито за мала и средња предузећа, која нису у могућности да улажу у развој и нове технологије без којих нема конкурентности, важна знатнија подршка институција система.

Она је указала и на потребу да се мјерама економске политике подржи и индустрија, тачније прерађивачка индустрија, јер њен садашњи удио у бруто домаћем производу није на задовољавајућем нивоу.

Директор Агенције "Еда" Здравко Миочић рекао је да је овај форум усмјерен на питање конкурентности која може довести до стварања одрживих радних мјеста.

Он је истакао да ова агенција више од годину дана ради пројекат "Кредо - Крајина" са фокусом на конкурентност у оквиру рада са већим бројем предузећа и директора, интензивним укључивањем приватног сектора.

Директор фирме "Спектра ДМГ" Горан Кецман рекао је да на рад предузећа, осим унутрашњих фактора, утичу и спољни фактори, који би требало да буду засновани и на принципу грант средстава, олакшица, едукација, стварања квалитетнијег амбијента за рад.

Недим Буквић из шведске Амбасаде, која је поџала овај пројекат, рекао је да је стварање форме дијалога између приватног и јавног сектора битно за привредни развој и да би у такав дијалог требало да се укључе и експерти из области развоја, јер је то веома важно за побољшање пословног окружења.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

М

09.12.2014 10:57

Каже НЕДИМ да подржава пројекат: Сада само да се формирају комисије, подкомисије приватног, а онда исто и јавног сектора. Нешто недостаје.ПА ЕКСПЕРТИ,ЈЕР БЕЗ ЊИХ МРКА КАПА. На крају је пројекат пропао; НЕМА ПАРА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

09.12.2014 13:54

Кажу проблем индустрије је на тржишту рада, каква глупост, на тржишту рада имају пола милиона људи, а индустрије готово да и нема, а за оно нешто мало што ради предузећа, можете за 4-6 мјесеци оспособити пар хиљада радника уз стандардне субвенције за запошљавање и проблем рјешен. Не треба правити проблеме тамо гдје их нема, довољно их имамо и без тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перица

09.12.2014 15:43

Због тога сто образовни систем није фокусиран на сарадњу са привредом, ми се нецемо моци никада запослити. Ја демагога бозе драги.

ОДГОВОРИТЕ