Милион марака за санацију корита Босне

Директор Јавне установе "Воде Српске" Драган Анђелић обишао је данас у Добоју радилиште на локалиту "Баре" гдје су га извођачи радова упознали о динамици реализације пројекта "Повећање пропусне моћи, нормалног профила ријеке Босне, на локацији Баре - град Добој", вриједног око 400.000 КМ.

Република Српска 08.12.2014 | 17:40
Милион марака за санацију корита Босне

Анђелић је рекао новинарима да је ово један од 30 пројеката Штаба за ванредне ситуације Републике Српске који се, након мајских поплава, реализују од Новог Града, Костајнице, Козарске Дубице, Приједора, Градишке, Бањалуке, Лакташа, Челинца, Котор Вароши, Добоја, те преко Семберије до Зворника.

Помоћник директора за економско-правне послове у "Водама Српске" Рада Баричанин рекла је да је ова установа на подручју Добоја закључила уговор о реализацији три санациона пројекта у укупном износу од око 1.000.000 КМ из Фонда солидарности Републике Српске.

- Ријеч је о продубљивању протицајног профила корита ријеке Босне на локалитету 'Баре', те регулацији потока Лијешањ. Чишћење Лукавичке ријеке је у фази припрема - навела је Баричанин.

Ратко Мочић, власник предузећа "Трготранс" из Добоја које је извођач радова, истакао је да је ријеч о обимном послу који уједно представља одбрану и заштиту корита лијеве стране ријеке Босне.

Он је навео да је уложен огроман напор да се ријека Босна упусти у постојећи попречни профил с обзиром да је десна страна корита била под шљунковитим наносом.

- Тренутно су у току радови на преосталом дијелу корита у дужини од 40 метара који ће бити завршени у зависности од временских услова - рекао је Мочић.

Он је навео да је током вађења, пребацивања и санације употријебљено око 140.000 метара кубних материјала.

Материјал се одлаже на лијеву стране обале корита што уједно предстваља и њену заштиту.

Ријека Босна је на локалитету "Баре", низводно од моста Баре-Костајница, на десној обали формирала нанос од шљунка који је усмјерио њен ток у правцу лијеве обале, гдје је изазвао ерозију, што је угрозило пољопривредне парцеле, те стамбене и привредне објекте.

Предложеним техничким рјешењем, на потезу дугом 640 метара, помјериће се и исправити ток ријеке Босне, чиме ће се смањити негативни утицај плављења на намању могућу мјеру.

Инвеститор пројекта "Повећање пропусне моћи, нормалног профила ријеке Босне, на локацији Баре - град Добој" је Јавна установа "Воде Српске" Бијељина. Извођач радова је фирма "Трготранс" из Добоја, пројектант "Хидро-Симп" из Бијељине. Надзор над радовима у име града Добоја проводи Драган Павлић.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

веља

08.12.2014 21:56

Продане дусе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

08.12.2014 22:26

Процитао сам овај цланак па ми није јасно засто санација само на Барама? Зар није потребније корито средити у Придјелу Горњем и Придјелу Доњем? Ако човјек и мало познаје географски полозај Добоја и ако је обисао Добој послије поплаве зна да су ови људи најгоре страдали. Дијелио сам хуманитарну помоц и добро знам како су људи настрадали у овим селима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсија

09.12.2014 09:04

За Марка / У Водама Српске нема стручњака *хидраша* а то ће вријеме најбоље показати, мислим на ове реконструкције насипа и уопште на све што раде.

ОДГОВОРИТЕ