Пресуде у корист Никшића и Крајине

Уставни суд Федерације БиХ донио је двије пресуде у корист премијера Федерације БиХ /ФБиХ/ Нермина Никшића, те федералног министра финансија Анте Крајине.

Босна и Херцеговина 08.12.2014 | 16:53
Пресуде у корист Никшића и Крајине

У пресуди која се тиче захтјева премијера и министра финансија за разрјешење спора са предсједником Федерације БиХ Живком Будимиром, који се односио на одлуку предсједника о смјени министра финансија, наводи се да је федерални Уставни суд, након проведеног поступка, оцијенио да је овом одлуком предсједника повријеђено право премијера из Устава ФБиХ.

Такође, у овој пресуди се истиче да није постојао уставни основ за доношење одлуке о смјени Крајине.

Другом пресудом, која се односи на одлуку предсједника ФБиХ о распуштању Ревизорског тима за координацију процеса ревизије корисника борачких накнада у ФБиХ, Уставни суд је утврдио да предсједник ФБиХ није имао ни уставно ни законско право да донесе овакву одлуку, те је на тај начин повриједио право федералног премијера у извршавању закона.

Овим пресудама недвосмислено је потврђено да су поједине политичке снаге у ФБиХ и високи функционери злоупотребљавали своје позиције и покушавали неуставно и незаконито блокирати одређене процесе и тако спријечити Владу ФБиХ у извршавању њених законских обавеза, саопштено је из федералне Владе.

Из Владе истичу да је такво дјеловање проузроковало значајне застоје у провођењу низа битних реформских процеса, због чега су на крају штету претрпјели сви грађани ФБиХ.

Коментари / 0

Оставите коментар