Радници чекају септембарску плату

Запослени у Болници Источно Сарајево данас су протестовали испред ове здравствене установе, захтијевајући хитно и суштинско рјешавање постојећих проблема, посебно исплате плата, накнада за превоз и доприносе.

Република Српска 08.12.2014 | 14:03
Радници чекају септембарску плату

Радници су навели да су посљедњу плату примили за август, те да је и за ту плату новац позајмљен.

Они су поручили да не желе егзистенцијалну несигурност, већ да буду редовно плаћени, те одбацили тврдње директора Фонда здравственог осигурања да су "преплаћени".

"Тај новац ћемо вратити Фонду када дигнемо кредит да бисмо до краја године сами себи исплатили још коју плату и платили дио дуговања", рекла је предсједник Главног одбора Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске Споменка Јањић.

Она је навела да се радници Болнице ниједним уговором нису обавезали да својим платама купују лијекове за пацијенте, реагенције за лабораторије, потрошни материјал...

"То је обавеза оснивача и власника установе и није наше да изналазимо начине на које ће то учинити", додала је Јањићева.

Она је подсјетила да се навршава четири године од када се радницима Болнице не уплаћују доприноси, због чега не могу да остваре право на пензију или је она умањена.

Истичући да неће и даље да лијече своје пацијенте у условима недостојним човјека, радници су затражили да им се обезбиједе услови за нормално функционисање и обављање овог веома сложеног и одговорног
посла.

"Да би смо могли да радимо свој посао, неопходни су нам адекватан простор, редовно снабдијевање лијековима, реагенцијама, потрошним материјалом... Питамо се шта је са давно обећаном реконструкцијом за коју су обезбијеђена средства од Савјета министара БиХ, шта је са изградњом нове болнице", истакли су запослени у овој здравственој установи.

Доктор Брана Радовић истакла је да је ова болница по квалитету и образовању кадра друга у Републици Српској, послије болнице у Бањалуци.

"Радимо у немогућим условима, а не добијамо плате... Број хоспитално лијечених болесника у Болници до краја године биће 11.000, па ипак пацијенти не трпе", додала је она.

Радници су најавили да ће сваки дан одржавати протесте до рјешења проблема.

Вршилац дужности директора Болнице Источно Сарајево Горан Тодоровић рекао је раније да са Фондом здравственог осигурања имају потписан уговор на 6,9 милиона КМ за ову годину, што није довољно, због чега се мора направити нови уговор и средства за 2015. годину треба повећати на бар осам милиона КМ.

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Мико

08.12.2014 13:15

Нек цекају, засто нису гласали за СНСД добили би.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРПСКА ЈЕ СТАБИЛНА

08.12.2014 13:15

Баја тако казе!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропаст

08.12.2014 13:30

"Тај новац ћемо вратити Фонду када дигнемо кредит да бисмо до краја године сами себи исплатили још коју плату и платили дио дуговања", рекла је предсједник Главног одбора Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске Споменка Јањић. Драга госпођо Јањић, кредит Вам нико неће одобрити да подјелите плате. Већ сте један подигли раније (под притиском фонда)и само сте доспјели у већу дубиозу. Ваш суноврат је почео 2007-2008 кад су Вам енормно повећане плате а средства од фонда остала иста. Мисли сте да тако мозе до вијека, вјероцали сте у СНСД-е обећања. Шта ће мо ми сад обични грађан?Болница урушена,запослени незадовољни... Дужни сте преко 40 милиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

08.12.2014 13:42

Куку оном ко доле иде то није болница то је складисте напацених дуса. Одес да се лијецис а вратис се у ковцегу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

матриx два

08.12.2014 14:24

Догорило до ноката. Пуна подрска радницима хоце дс зиве од свог рада а не од милостиње министра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

08.12.2014 15:22

Стабилна у глибу до грла. Корупција и негативна селекција воде у овакво стање. Што сте хтјели то сте и добили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хало родојени чобани

08.12.2014 15:39

Заборавите не плате и идите на планину и замолите козе да вас чувају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бања

08.12.2014 15:45

Сви ви сто страјкујете сте способнији од министра па и васе цистацице. Ком богу се ви молите у здравству да вам он додје за министра. Тако је и на Бањи Вруцици увијек говорио да има виска радника и измисљао афере како би скренуо пазњу са својих криминалних подухвата.Психопата који се претвара и улизује свакоме ко му треба и од кога има користи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

војин митровиц

08.12.2014 16:14

Гласали сте, гладујте

ОДГОВОРИТЕ
Name

уцитељица

08.12.2014 18:58

Знате ли да воли да га зову Мали баја. Умислио цовјек да је Миле. Проф. Скрбиц је за овог био громада од људства и постења

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

08.12.2014 21:11

Тешка је ријеч да мрзим али никако не волим СНСД. Како можете овако причати о људима који се и дан и ноћ брину за ваше здравље и животе у ненормалним условима. Зашто у рату нисте причали овако? Зашто ви не штрајкујете ви од којих је већина незадовољна, Па немате да не кажем шта. Када сте тако политички опредјељни зашто сте опет гласали за Кошарца? Баш сте дволични. Умјесто да помегнете ви се сакријете улизујете Баји и када дође аплаудирате му за глупости које лупа. Гледао сам случајно предизборни митиг, у Лукавици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре/ бања

08.12.2014 22:30

Умислио министар Богданиц да мозе Мили да се противи. Овај га трпи због уцитељице али и то је до прољеца. проф. Станетица за министра и све це бити добро. Тај ти зна како са багром

ОДГОВОРИТЕ