Катанац доноси 200 отказа?

Привремени управник Бобар банке Саво Шеваљевић спрема извештај агенцији за банкарство Републике Српске. Тражиће се од главних акционара да се изјасне могу ли да докапитализују банку.

Република Српска 08.12.2014 | 20:50
Катанац доноси 200 отказа?

Привремени управник Бобар банке Саво Шеваљевић најавио је да ће Агенцији за банкарство Републике Српске до 20. децембра поднети извештај с циљем убрзања процеса решавања стања у овој банци. Овај извештај биће кључан за даљи опстанак или евентуално гашење банке.

Шеваљевић каже да банка ради, да безготовинско плаћање ради, али не и шалтери, јер су блокирани депозити. Он је рекао да грађани своје депозите могу да подигну на шалтерима других банака, где ће отворити текући рачун на који ће им бити пребачен новац. Подсетио је и да ће пензионери, уз личну карту, моћи да подигну пензије у Новој банци.

Шеваљевић није могао да каже да ли је за Бобар банку најизгледније решење ликвидација, као ни колико новца у овој банци имају институције Српске.

"Ликвидација је једна од солуција, али било би грубо да то категорички тврдим. У понедељак ћу да тражим од главних акционара да се изјасне да ли имају могућност да докапитализују банку", изјавио је Шеваљевић.

Он је напоменуо да је у Бобар банци запослено око 200 радника и да ће у случају ликвидације банке радна места бити угашена. Шеваљевић је, уз то, оценио да се могло и раније реаговати на ситуацију у Бобар банци.

Он је нагласио да је направљен програм рада и да се прво мора направити чишћење активе, односно губитака, а то су кредити из Е категорије.

"Морам да извршим и резервисања да бих направио билансну позицију како бих знао шта да предложим Агенцији. С друге стране, активност коју водим јесте да од акционара тражим додатна средства да бисмо могли да доведемо банку у пуну функцију ако постоји могућност њене докапитализације и функционисања у пуном капацитету", каже Шеваљевић и додаје да је потребно урадити и попис имовине.

Агенција за банкарство Републике Српске одредила је 27. новембра у Бобар банци привременог управника, који је обавезан да у року од 60 дана од дана именовања предложи мере из Закона о банкама.

Подсећања ради, власник компаније „Бобар“ Гаврило Бато Бобар, изненада је преминуо 30. септембра ове године у Бијељини. Из банке су после његове смрти истакли да се пословање банке наставља нормално. Међутим, извештај о пословању банака у РС у првих шест месеци ове године показује да је Бобар банка пословала са губитком од 13,7 милиона КМ.

БЛОКИРАНО ПЕТ МИЛИОНА

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић рекао је јуче да због скоро пет милиона КМ који су блокирани у Бобар банци, локална заједница неће моћи да функционише.

Вучуревић је на конференцији за новинаре затражио од Владе Републике Српске, републичке Агенције за банкарство и принудне управе Бобар банке да нађу решење за враћање тог новца градској управи. Међутим, шеф одборничког Клуба СНСД у Требињу Здравко Бутулија изјавио је да Вучуревић износи неистине и додао да су у буџету града за 2014. годину „укупно исказана револвинг средства 947.000 КМ, која су се налазила у Бобар банци и у Новој банци“.


КРСМАНОВИЋ: ИСТРАЖИТИ КО ЈЕ КРИВ

Здравко Крсмановић, потпредседник и посланик Народног демократског покрета, изјавио је да се мора истражити ситуација са Бобар банком, наводећи да је више од 160 милиона КМ депозита у њој блокирано.

"Само „Електропривреда Републике Српске“ у Бобар банци има орочених 10 милиона конвертибилних марака, Хидроелектране на Требишњици имају два милиона КМ блокираног депозита. Ту је и новац Хидроелектране на Дрини и Термоелектрана „Гацко“. Гарантујем да ће та банка за 30 дана бити у ликвидацији - рекао је Крсмановић.

Оценио је недопустивим „што нико ништа не предузима, што се органи гоњења праве невешти“ и рекао да је давање јавних средстава на располагање приватној банци без икакве заштите „једноставно криминал за који ће неко пре или касније одговарати“.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

дизелаш

08.12.2014 08:33

Наша посла или ти "Можеш како хоћеш али нећеш докле хоћеш". Прелијевали су из празног у шупље 10 година. Изгледа да су се заморили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гиго

08.12.2014 09:26

вратите народу паре па онда ликвидирајте !!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н.Н.

08.12.2014 09:28

ДЈЕ СУ НАСЕ ПАРЕ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојша

08.12.2014 09:37

@Н.Н. Треба питати Зорана Тегелтију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УПЛАСЕНИ

08.12.2014 09:42

САМО СЕ БОЈИМ У СКОРИЈЕ ВРИЈЕМЕ ДА НАМ СЕ (НЕ)ДЕСИ И СА РЕПУБЛИКОМ СРПСКОМ ОВАКАВ СЦЕНАРИ, ТЕК САД ТРЕБАМО ОЦИ ОТВОРИТИ...ОВА ЗЕМЉА ЈЕ ОПУСТОСЕНА НАМА НИ БОГ ДРАГИ НЕМОЗЕ ПОМОЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

свако натезање - 1 милион

08.12.2014 09:47

Треба питати и Жељку Драгићевић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре упласени

08.12.2014 11:25

само Бог милосни и нико висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико

08.12.2014 11:27

Тако је то код нас гдје год, политика гдје умијеса прсте ту је пропаст. Не ради се ту о 200 радника него хиљадама цијела компанија је у проблему као и ова напаћена држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миленко

08.12.2014 11:31

Треба се дици народ и показати овим мајмунима гдје им је мјестоо ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

гиго

08.12.2014 12:56

горе писе " он је рекао (СЕВАЉЕВИЦ),да градјани могу да подигну своје депозите на салтерима других банака ". Али то не иде ;ПОЈЕЛА МАЦА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

08.12.2014 13:28

Људи ста лупетате то је све само политика, Бобар це преузет Банке Српске и нема отказав ста вам је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

08.12.2014 14:26

Отисли смо у три пм. А политицари се сатрасе да бране Републику Српску, ал с ловом огромном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко Стојановиц

08.12.2014 14:34

Да је десавање са БОБАР банком било прије избора колико би гласова за СНСД било мање (наравно запослени и њихови близњи су морали гласат за оне код кога раде), сада када су просли избори идемо повалити банку за коју се знало и некада на прољеце какво је стање у њој. Радници који дадосе своје гласове сада лаганице напоље на биро па поцните осјецати муку и јад остатка градјана и васих комсија за које до јуце нисте имали емпатије! Лицно моје мисљење је да отпустене не залим и према њима имам емпатије као и они према мени. Ако је наведени текст потврдјен у броју могуце отпустени, идемо момци и дјевојке који цете бити отпустени или сте отпустени пред владу и русите резим. Васи гласови су дати онима који вас остављају без посла. Ово размисљање имам и према ИКС других фирми које функционису на истом принципи (по питању скупљања гласова)!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

08.12.2014 14:45

Каква брига за запослене? А шта је са оним радницима, који су остали без посла од 1997. до 2005. Ови су накупили бар по 10-15 год.стажа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мистер x

08.12.2014 14:56

Боље и 200 радних мјеста мање него 20 милиона губитка. Скупа су та радна мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боба

08.12.2014 15:07

А шта је са радом Електробијељине, како ће она пословати, имају вишка запослених, а сви морали скупљати гласове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

момо

08.12.2014 15:09

Шта овај старкеља прича,он и она Голић Мирјана стечајна управница они су Додикове подрепне муве, они су са Додиком уништили привреду Српске, та Голићка је некада радила у банци,и она наводно може средити кредит у свим банкама без жираната и обезбјеђења. Познато је да је једном приједорском тајкуну прије пет година када је куповао Целпак у Приједору,она као стечајна управница Целпака,средила кредит на пред уговор за купњу Целпака ,а познато је да пред уговор није валидан документ, у питању је кредит од пет ипо милиона,у Новој банци....... Стечајна мафија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали Дјокица

08.12.2014 15:24

Ако је баја ста муљо преко Бобар банке, наци це нацина да је спаси (докапитализоваце је сам, утопице је у неку банку под својој контролом, и слицно). Видите да сад овај смокљо трази да се банка докапитализује. Зато, запослени у Бобар банци мозете бити јос неко вријеме спокојни, али не смијете се опустити, с новим газдом (бајом) доцице и њихови људи и ви висе нецете имети Бату и његову подрску. Бог да му дусу прости. Проблем це бити оних радника у Бобар банци који су потписивали бајине муљазе (прање новца за бају, Мисковица,Дјурица, итд), али само ако у банку удје СИПА. А бога ми уци це ако онај црни Крсман (Здравко Крсмановиц) преузме дизгине СИПЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пп

08.12.2014 16:28

Баја клепио лову!хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

борг

08.12.2014 16:38

Какве паре тразе они који стално прицају да је све покрадено и да се нема од цега зивјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали Дјокица

08.12.2014 19:02

За Боба: потпуно си у праву да су сви запослени у јавним предузецима и установама гдје је снсд имала контролу и запослила људе, скупљали гласове од куце до куце. Исто се десавало са Електродистрибуција Зворник, ТЕ угљевик, Бирац, итд. Имали су организацију - стаб коме је сваки запослени преко снсд (а таквих се доста накотило у 9 година бајине владавине) морао именом и презименом да реферисе кога су врбовали за гласање. И зато су досли до толико гласова. Уцјењивали или куповали гласаце. Унистење Бобар банке директна стета је Бијељини, а то је додикова освета, за изборни дебакл који ту дозивљава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко М

08.12.2014 19:43

СТА ЦЕ БИТИ СА БОБАР АТОСЕМБЕРИЈЕ ХОЦЕ ЛИ И ОНИ ПРОПАСТИ, ко це гориво испоруцивати РИТЕ Угљевик. Зна се Војин ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

отров

08.12.2014 23:27

Ја сам чудо. Само ме лизнеш и умро си од срца. Тако и Јелић, тако и први министар градјевине РС. Тако и још неки. Тако и Бобар.

ОДГОВОРИТЕ