Рата као ноћна мора

Грађани и предузећа у Српској све теже враћају кредите, банке потражују око 600 милиона марака. Економисти: Следи крах домаћих банака јер оне зависе од новца грађана, ког је све мање.

Република Српска 08.12.2014 | 19:48
Рата као ноћна мора

Враћање кредита у Републици Српској постаје све већи проблем јер грађани, али многа предузећа која су кредитно задужена све чешће прескачу по коју рату кредита.

Овоме у прилог иду и подаци о драстичном порасту доспелих потраживања банака у Српској, а која су се од краја прошле године повећала за скоро 40 одсто!

Наиме, на крају трећег квартала ове године дуг по основу неплаћених кредита је износио 587,8 милиона и повећана је за чак 37 одсто у односу на крај прошле године и тадашњих 429,6 милиона КМ.

Према прелиминарним подацима Агенције за банкарство РС учешће доспелих потраживања у укупним кредитима на крају трећег квартала веће је за 2,82 одсто у односу на крај прошле године и износи 11,63 одсто.

Посебно су у враћању кредита затајила многа предузећа. Разлог за ово, како наводе стручњаци, могу бити и поплаве које су умногоме уништиле рад предузећа широм Српске.

Али, економисти такође сматрају и да овакви показатељи доказују и слабу привредну активност у Српској.

Алекса Милојевић, економиста, каже за „Новости“ да Републици Српској и домаћим банкама следи финансијски крах и да никакав изговор за лошије економско стање не могу да буду поплаве.

"Вероватно ће домаће банке сада почети да пропадају јер не могу да наплате кредите које су одобрили грађанима и јер је финансијски балон у овим банкама вештачки надуван. Банке неће моћи ни да продају некретнине које су под хипотекама јер на тржишту у Српској нема новца", истиче Милојевић.

"Стране банке позајмљују новац из ионостранства и он је доста јефтинији, а за разлику од њих домаће банке с друге стране прибављају новац од домаће штедње, а то је скуп новац. Домаће банке на крају оваквог сценарија се повлаче са тржишта и живе само од платног промета".

Банкари кажу да су многа предузећа у Српској искористила поплаве као изговор како не би плаћала своје обавезе.


АНКЕТА: ЈЕСТЕ ЛИ ЗАДУЖЕНИ И КАКО ВРАЋАТЕ КРЕДИТ?

ГОРАН ОБРАДОВИЋ (30), угоститељ:

" Имам кредит које сам прошле године подигао и рок отплате ми је четири године. На данашње плате свака рата је оптерећење за кућни буџет. Трудим се све рате да враћам редовно, али када се уплати банци тај износ веома је тешко дочекати следећу плату. Када вратим овај кредит, сигурно више нећу подизати нови".

ДАВОРИН ТОМИЋ (33), приватник:

"Времена су таква да је обичном човеку, да не кажем срећнику, који има сталан посао и просечна примања, данас тешко плаћати и основне режије, а камоли рате. Знам то добро, јер годинама измирујем стамбени кредит. Саветујем људима да добро размисле пре него што га узму".

СЛОБОДАНКА ЛАЗИЋ (40), продавачица:

"У данашње време кредити су постали нужно зло. Свака породица је кредитно задужана и многио због тога испаштају. Камате су високе. Банке немају никакво разумевање када се закасни са ратом. Дефинитивно је чињеница да људи све теже враћају кредите јер и плате касне и лако се остаје без посла".

ВАЊА СТЕВАНДИЋ (32), новинарка:

"Званични подаци говоре да је квалитет живота већине грађана условљен кредитним способностима, односно задуживањем. БиХ ту није изузетак. Мислим да су каматне стопе на финансијском тржишту код нас превисоке. То питање би, по мени, требало озбиљније третирати у надлежним институцијама".

Извор: Вечерње новости

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Борис

08.12.2014 07:55

Ко их је тјерао да узимају кредите ... 90% тих кредита је за ауто, љетовање, одјећу таблете, телефоне ... у БЛ свака шуша вози ауто, најбољи доказа за то је гужва у саобраћају ... Сваки пут на пумпи сретнем неког кицоша што сипа 10 км у резервар... Онај ко је узео кредит за стан тај га сигурно и враћа и нема таквих проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пд

08.12.2014 09:49

Борисе ово си све у праву и ја се чудим одкуд људима толика аута,телефони,сви око мене иду на море а оволика криза,то је вјероватно на кредит.Никад већа незапосленост а никад се боље није живјело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Збористе

08.12.2014 09:58

Управу сте господине Борис.Ја сам видио и за 5 марака тоце. Нетреба никог залити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Барези

08.12.2014 12:13

У Данској сам преко 20 година, овдје нико неце користити ауто ако нема потребе, док наси људи тамо доле користе аута да одо у трговину која је 50 метара од његове куце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Штедиша

08.12.2014 12:47

Ко живи на кредит, умират ће на рате! Банка не прашта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тхе Цхамп

08.12.2014 14:40

Све сте исправно рекли. Али овдје видим да су у питању мали привредници, и приватници, људи који не могу добити посао на државна ледја. И он је приморан да би живио, себи да "роди" посао. Наравно, пара нема, мора се кредитно задужити. А ови лешинари (држава са својим наметима) не прашта. А кредит мораш исплаћивати. Али не мораш ме ти (државо) гулити, скидат не кожу него и кошуљу с ледја, изут' из ципела... Да би ти своје апетите задовољила..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан Братунац

08.12.2014 16:05

Узмес кредит од Нове банке и нецес пропасти

ОДГОВОРИТЕ