Ево зашто је јапански народ најдуговјечнији на свијету

Александар Имич, најстарији мушкарац на свету који је рођен 1903. године, преминуо је прошлог јуна у Њујорку. Титула најстаријег прешла је у руке Сакарија Моморе (111), који припада народу који одликује велики број дуговечних становника - Јапану.

Занимљивости 08.12.2014 | 08:07
Ево зашто је јапански народ најдуговјечнији на свијету

Према званичним подацима, Јапанци имају највећу стопу дуговечности од свих земаља на свету. Просечан животни век жена је 87, а мушкараца 80 година старости.

Према истраживању СЗО, Јапанци у просеку живе 75 година потпуно несметано, без икаквих здравствених проблема.

Поставило се питање - како? Јапан је земља у којој се највише ради, у просеку 1.745 часова годишње, што је највише на свету. Притисак и стрес на послу су изузетно велики. Ако узмемо пример радника који својевољно дају отказе уколико закасне један минут на посао - све вам је јасно.

У истраживању се дошло до закључка да велику заслугу у дуговечности јапанског народа има њихова исхрана, базирана на сировој риби и поврћу.

Комбинација малих порција у виду ниско калоричне хране, попут рибе и поврћа, у многоме доприноси здрављу јапанског народа.

Ово у својој књизи "Жене не старе и не дебљају се: Тајна токијске кухиње моје мајке", потврђује и списатељица Наоми Моријама.

Здравствени стручњаци се слажу и наводе да је јапанска храна избалансирана тако да вишеструко умањује ризик од рака стомака, за разлику од западњачке хране.

За то највећу заслугу имају намирнице попут рибе, тофуа, морских трава, лигњи и хоботница.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар