Фиктивни конкурси за запошљавање?!

Никако да прича око конкурса престане да буде причана. Готово свакодневни примјери су грађана који тврде да су учествовали на конкурсима за посао који су, испоставило се, били само формалност. Посљедњи случај. Конкурс који је преко Агенције за државну управу расписао МУП Српске.

Република Српска 06.12.2014 | 20:30
Фиктивни конкурси за запошљавање?!

Поново тврдње да је Агенција за државну управу преко које је Министарство унутрашњих послова организовало конкурс за попуну радних мјеста посао одрадила мимо прописа.

Бориша Лукач тврди да је на конкурсу објављеном у јулу за пријем у радни однос службеника управних послова комисији била битна само биографија пријављених кандидата.

Интервју се свео само на биографију без теста знања и комисија је одлуку доносила апсолутно субјективно.

Оно што је апсурдно јесте да у коначном збиру оцјена иначе на конкурсима више носи оцјена произашла од разговора са комисијом него стручна спрема и просјек оцјена. То је нарочито изашло на видјело приликом запошљавања сина предсједника Владе у Електропреносу.

Слично је тврди Лукач било и на јулском конкурсу за попуну радних мјеста у МУП-у.

Из агенције за државну управу нису одговорили на ове тврдње. Бориша Лукаћ каже да је о свему писао предсједнику Републике.

(БН ТВ)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Јела Бабић

06.12.2014 19:49

Без коментара. Послије објављених резултата конкурса доживјела сам такво понижење које се не може ничим упоредити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трпко

06.12.2014 20:51

то је та дрзава коју је обликовао Милорад Додик.Дрзава ? корупције непотизма лоповлука полтронства.Унистени смо за вијек вијекова.И сви ама бас сви имамо сад тај ген усадјен за будуцност.Страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови правилници - подршка породици

06.12.2014 20:51

Предлажем да се у правилнике за пријем у радни однос у јавним предузећима уведу бодови по основу брака и броја дјеце. Тако бисмо помогли запошљавање људи који су засновали породицу (а породица је најмање двоје: муж-жена) Јер није исто, барем по мени, када се на конкурс јави кандидат који је у браку или који је сам са једним, двоје или троје дјеце и кандидат који живи са неким из шире породице, односно, сам је. Нови правилник би и њих можда мотивисао да се жене и удају, а што је најважније, друштву би дао јасну слику да држава штити породицу као најважнију карику друштва. Па предлажем да се додају, нпр.: 1. Какндидат који је у браку (без дјеце) добија 3 бода, 2. Кандидат који је у браку или сам (а са једним дјететом) добија 4 бода, 3. Кандидат који је са двоје дјеце 6 бодова, са троје 8 бодова итд... Уз тесање и затезање свих осталих тачака у правилницима ( и да остане за дјецу погинулих бораца).

ОДГОВОРИТЕ
Name

јазавац

03.06.2016 18:01

Да је паметан не би правио дијете док се не запосли, тако да...не слазем се, никако!!!

Name

истоцно сарајево

06.12.2014 21:13

Мислио сам да су људи досли памети. Па ко јос има зиваца скупљати документе и предавати на конкурсе за које и мало дјете зна да је намјестен. Па у БиХ вец сигурно 15 година није био конкурс за посао а да није намјестен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

06.12.2014 22:21

Најинтересантније ми је кад неко добије поштом Закључак,а то, наравно значи непотпуност или закашњелост, па каже све спаковао што је требало, послао други дан од објаве Конкурса. Ја га питам како си слао, каже поштом, па како ћеш доказати на суду да си све папире спаковао у коверту,каже под заклетвом они ће признати да је било све уредно:). Има још људи који вјерују да државни службеник може бити човјек са моралом, који не би прекршио заклетву на суду! На страну то што такве ствари не могу ни доћи до јавне расправе на суду. Другостепени орган је опет државна агенција за жалбе, значи исти који су вас већ одбили,па трећи степен суд,али он одлучује само о одлуци другостепеног органа, па или потврди њихову одлуку или им врати на поновно разматрање. И онда додје неко и прича на форуму о броју чланова домачинства и бодовању кроз то,па човјече иди у социјално па тамо тражи помоћ, није посао социјално давање у овој земљи је све искривљено уназад неколико година, какве повластице за супруге и дјецу погинулих, заробљене итд, па они већ 20 година "уживају" све друге повластице, дјеца су школована, рјешили стамбене проблеме, запослене па примања на конто тога без обзира на радни однос, дјеца пqивилегована и у школи и на факсу,па још и посао,па ваљда је то већ тачка гдје се мјери квалитет, а не социјални или какав други статус, ако је тако, можемо и у УСТАВ ставити да премијер, предсједник Народне скупштине итд, морају бити борци прве категорије

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре нови правилници

06.12.2014 22:50

Умро је друг Тито

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРПСКИ ПОТОМЦИ

06.12.2014 23:26

Врхунац криминала,корупције и непотизма налази се у Републичком центру за ратне злочине коју проводи надобудни и залутали дир.Милорад Којић.У 2014.год.запослено је 11 директорови пријатеља,а да ни за једним није било потребе.Пре интервијуа медији су већ објавили имена будући упосленика што се 100% показало тачним. Нико од новозапослени СНСД "кадрова"није учесник рата,нити припада породицама погинулих.И ако су на свих 11 мјеста конкурисала дјеца погинулих бораца који су итекако мотивисани да раде на истраживању ратних злочина,нико није задовољио директорове критеријуме.Али зато је између осталих код Којића задовољила супруга од дир. агенције за државну управу Александра Радете,док је Радета код себе у Агенцији запослијо Којићеву супругу док је иста била на трудничком боловању.Ово је дно људског морала и посрнућа ове Републике за коју изгинуше наши родитељи да би нам данас оваквао љдско смеће одлучивало о нашој судбини.Зашто ћуте медији БОРС,невладин сектор,ко стоји иза ових лопова?

ОДГОВОРИТЕ
Name

избацивац

07.12.2014 00:13

Ако икада дозивим да улетим у слузбу за запосљавање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

несврстани

07.12.2014 00:25

Ево задњи примјер је конкурс за СИПУ. објавили конкурс али на тим мјестима вец раде људи. а народ се само цима и конкурисе безвезе. провјерите мало информација тацна сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дода

07.12.2014 02:37

Ишао сам на 100 конкурса и увијек је прошао кандидат за којег се раније знало/причало да ће добити посао, какво социјално бодовање, чл.домаћинства и сл, уставно је право да нема дискриминације при запошљавању без обзира на социјални ли било какав други статус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ахха

07.12.2014 06:51

Подрска породици-одавно несто глупље нисам процитао.Па подрска породици се даје јацом економијом а не тим глупостима сто писес..ста онај ко има 10 дјеце,колико он бодова добије..А ви сто јауцетете због конкурса,ПСССТТТ..просли избори , видите то са Бајом..трпите..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уцитељ

07.12.2014 07:18

Сто је радно мјесто на бољој позицији то су муљазе за подобне изразеније. У посљедње двије године је мозда најпостенија конкурсна процедура била у основним сколама, гдје је простор за манипулацију сведен само за најбоље. НЕКОМЕ ТО НИЈЕ БИЛО добро па је сада промијењено да интервју и тест носе висе од просјека, биро и радни стаз се скоро и не бодују. Сада це највеци притисак бити на цланове комисија, да они једини буду одговорни за малверзације. Знам из искуства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бобана

07.12.2014 08:09

Они који су из Бијељине,знају о чему је ријеч. Наиме 2012 -е год. у Економској школи је био конкурс за професора на одређено вријеме.Примљена је кћерка једног власника компаније, а она добила 10 бодова за социјални статус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

буддха

07.12.2014 09:08

Овај народ је цудан народ. Зашто се жалите? Гласали сте, уживајте! Нико да изађе на улицу, нико да именом и презименом каже ДОСТА ЈЕ! Чега се бојите? Нема бољег живота, сви смо саучесници у овом злом времену. Нормалан народ кад види да је друштво иде стрампутицом, протествује, бори се за боље сутра. Код нас само кукњава. Ко нас је.. кад смо глупи. Конкурс, зна се да постоји БИРО за запошљавање, зна се који си број ти а који сам ја. Тако се некад радило, ко одбије иде на крај реда. То је сва мудрост. Какви интервјууи, и остале ... материне. Интервјууишеу те људи који имају мање знања, неморални, некултурни. И њима на ноге идем? Мени је породица угрожена, 4 године сам на БИРОУ. Жена ме тјера да идем тражити посао, гдје год одем, испушим. Свађа у породици је свакодневна, узрок је моје запослење, на то све ми дођу ухљебљени мајмуни и кажу како је до мене проблем, има посла, неће људи да раде. ... вам ... ненормалну!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јади

07.12.2014 11:21

Ово је висе него страсно, будхха је све у праву, за ста слузи завод за запосљавање само да свака два мјесеца продузавам агонију и тако ми је 12 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

град

07.12.2014 11:25

Да би се запослио у МУП РС мора ти неко од родбине бити запослен у МУП-у мајка, отац, брат, сестра, супруг, супруга то су показали задњи конкурски то је једини услов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поздрав из Теслића

07.12.2014 11:53

Јавна је тајна да су конкурси намјештени, нови радници ничу ко гљиве послије кише. Раде мјесец два послије распишу конкурс за њих, и то је то. Колико смо постали јадни најбоље говори то што и БИРО прима раднике без конкурса! Савјетник начелника општине може бити и електричар. Највише бодова на конкурсу носи ставка "додворавање страначким функционерима" а не стручност кадра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

07.12.2014 13:00

Овдје би неки као "протестовали"??!! А заборављају да српско није протестовати, но трпити. И зато памет у главу, а главу доље, и језик за зубе, има ко да мисли и говори. Добро је рекао онај владика "на небу бог, на земљи господар, у кући домаћин". Ето то је та чаробна формула, спасоносна матрица власти и владања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Град

07.12.2014 14:43

Чини ми се да ниси у праву. Иако ми је отац запослен у МУП-а, а ја факултетски образован (на јавном факултату) не могу да се запослим. Знаш ли зашто? Зато што нико од моје ближе и даље породице није члан нити симпатизер СНСД-а. Толико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

непотизам у Зворнику

07.12.2014 15:32

У Зворнику у Фонду Здравственог осигурања, директор Фонда Ридјосиц Д. је запослио најблизи род, Ридјосиц Љ! Цисти непотизам! И никог није брига а конкурса није ни било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реал Мадрид

08.12.2014 08:26

Огромна већина овог народа воли корупцију као зјеницу ока свог. Према томе, ову нашу ситуацију може ријешити само нека врло јака страна сила. Ми сами ни теоретски. Кад сте чули за конкурс за инжењера машинства или електротехнике, конструктора, или мајстора специјалисту за неке конкретне техничке послове? Нисте још од прије рата. Имају се само конкурси за администрацију, и то фиктивну. Из државних предузећа, из све и једног, сви морају на улицу. А затим анализирати процес рада па објавити нове конкурсе са стварно потребним условима за поједина радна мјеста. Медјутим, шта се може десити? Могућа би била ситуација да се нема потребног кадра у држави. Они стари који су знали радити, отишли су у пензију или су умрли а млади су завршили којекаве приватне лоповске колеџе гдје их нису ништа научили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

без наде

08.12.2014 10:41

Има и горе од ових огласа са већ заузетим мјестима. У Херцеговини нема огласа,само партијска књижица и број прикупљених гласова.Питајте оне који су још увјек незапослени како се запошљава у електропривреди и другим јавним предузећима и установама од Требиња до Невесиња. Провјерите како директор СШЦ у Невесињу запошљава на основу телефонског позива и личне процјене моралних квалитета кандидата кога је странка препоручила.У Гатачкој Терми је преко 250 момака који су дошли без оглас и немају распоред нити рјешење.Распитајте се мало о ХЕ Требишњица и ХЕ Дабар. Неко мора да стане овоме на пут,докле ћемо обигравати канцеларије Бироа и нијемо гледати неправду

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

08.12.2014 12:09

Како се надати бољем сутра када МУП,Судство,Тузиластво као и остале дрзавне институције јавно подрзавају непотизам,корупцију и све друге видове криминала у резији владајуцих олигархија те без имало стида крсе све законе цији би заститници управо они требали бити?Само погледајте какви људи воде кљуцне институције и паметном доста.Хитно укинути приватне факултете те понистити све дипломе јер сви знамо како је та господа досла до диплома и колико те накарадне дипломе костају.Мозак и кицмени стуб Српске је зарастао у метастазе галопирајуцег рака криминала те немам наду у боље сутра

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

08.12.2014 12:15

ЗАПОСЛИО САМ СЕ ПОСЛИЈЕ РАТА У БУДЗЕТСКОЈ ФИРМИ-УСЛОВ ЦЛАН СДСа СВЕ ДО 2006 КАД ВРИЈЕДИ НОВО ПРАВИЛО-КЕС БЕЗ ОБЗИРА НА СТРАНКУ И ТАКО ЦЕ ОСТАТИ А ЦИФРА ЗА ПЕНЗИЈУ ЈЕ 7000КМ КО ВОЛИ И ИМА НЕКА СЕ ОДЛУЦИ

ОДГОВОРИТЕ