Милион марака казни послодавцима

Послодавци у Републици Српској за девет мјесеци у овој години на основу прекршаја из области рада "зарадили" су 650 прекршајних налога у висини од 959.860 КМ, показују подаци Републичке инспекције рада.

Република Српска 06.12.2014 | 12:40
Милион марака казни послодавцима

Од 4.585 контрола у 1.502 случаја или 33 одсто до укупно контролисаних уочене су неправилности, а поднесене су и 42 прекршајне пријаве надлежним судовима, као и двије кривичне пријаве.

"У области радних односа и запошљавања утврђене неправилности су се најчешће односиле на обрачун и рокове исплате плата и накнада плата, закључивање и примјену уговора о раду, отказ уговора о раду, утврђивање отказног рока и права на отпремнину, радно вријеме и друго", каже Чедо Рисовић, главни републички инспектор рада.

Како је рекао, на основу уговора о раду, контролисано је преко 9.900 радника, од чега њих 613 није имало закључен уговор о раду са послодавцем и нису били пријављени на обавезне видове осигурања.

"Инспектори су рјешењем налагали послодавцу да раднику обезбиједи радно-правни статус у складу са законом и издавали прекршајне налоге. Ангажовање радника на црно најчешће је присутно у области угоститељства и туризма, услужним дјелатностима, трговини, експлоатацији и преради дрвета те грађевинарству", казао је Рисовић.

Како кажу у Инспекторату Републике Српске, у циљу откривања неправилности које се не могу утврдити у редовном радном времену, рад инспектора био је организован и у поподневним смјенама, у радне дане, али и дане викенда.

Са друге стране, црне бројке поново се враћају када је област заштите на раду у питању, јер се број погинулих на радном мјесту готово удуплао у односу на цијелу прошлу годину.

Наиме, у 2013. години живот на радном мјесту изгубило је шест људи, док се за само девет мјесеци ове године тај број попео на 11, а у већини случајева основни узрок су биле недовољно квалитетне мјере заштите.

"Догодила се и 41 тежа повреда на раду и то четири у области електропривреде, осам у области грађевинарства, 11 у области шумарства и дрвне индустрије и 18 у осталим дјелатностима", каже Рисовић.

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

фоцак

06.12.2014 15:01

Мог газду немогу ухватити за овакве прекрсаје јер увијек зна када инспекција долази, али ими смо брате уиграни, цим нам јави да долазе ми се бацимо у бијег. Ја мислим да нема брзих квалификованих радника од двадесет петорице.Само су га једном ухватили и он је платио неку мизерну казну, никад висе неце моци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

06.12.2014 15:51

Паре од казни угроженим а не буџету.

ОДГОВОРИТЕ