Звезда - Шпанци 7:0! Звезда је у Топ 16!

Кошаркаши Црвене звезде Телеком обезбедили су пласман у другу фазу Евролиге савладавши у осмом колу, као гости, екипу Валенсије са 68:77 (16:20, 21:22, 15:20, 16:15) после нове сјајне партије Вилијамса и Марјановића, али и комплетне екипе када се ради о одбрамбеним задацима. Црвено-белима су остала још два меча пре Топ 16 фазе, најпре гостовање Олимпијакосу, који је као лидер групе такође пребринуо бриге о проласку даље, те дуел са Лаборал Кућом у Београду.

Кошарка 06.12.2014 | 12:06
Звезда - Шпанци 7:0! Звезда је у Топ 16!

Како су играли ове сезоне, а од њеног почетка изгубили су само три меча (у Евролиги) и ниједан у регионалној АБА лиги где имају учинак 10-0, играчи тренера Дејана Радоњића са правом могу да прославе пролазак у Топ 16 фазу. А ево како су до ње стигли из Валенсије:

Прва четвртина: Велика серија црвено-белих после "-6"

И док се на трибинама нашло и неколико "делија", домаћин је у меч ушао са петорком Вивес, Мартинез, Лучић, Харангоди, Лончар, а гост са Вилијамсом, Лазићем, Дангубићем, Митровићем и Марјановићем.

Уводна два Звездина напада нису била успешна због чврсте одбране екипе Велимира Перасовића, али је из трећег покушаја ипак постигнут погодак, и то захваљујући продору Дангубића. Тада је капитен црвено-белих Митровић одличном дефанзивом освојио лопту и умало погодио тројку, но као што он није био прецизан, није ни Марјановић, након што је Лазић "крађом" прекинуо напад ривала.

Па ипак, иако се и горостасни "Боби" уписао у стрелце, а учинио је то закуцавањем за 2:4 и показао да Крешимир Лончар не може лако да га чува, песма "делија" је на кратко утихнула када је бивши капитен Партизана Владимир Лучић тројком донео предност Валенсији, после чега су га - извређали.

На паркету је такође било прилично бурно, јер је екипа Дејана Радоњића до поена стизала углавном игром "2-на-2", са Вилијамсом у улози организатора, али и доста грешила, па су јој контре домаћих или пресуђивале, или биле разлог за нервирање играча који су прекоравали једни друге због закаснелих прекршаја. Стигло се тако до резултата 7:8 на половини прве деонице, када ни резервисти Џенкинс, Блажич и Калинић нису спречили да соло-акција Мартинеза, а потом погодак потпуно "заборављеног" Дубљевића донесу "+5" Валенсији, 16:11.

То "заборављање" се десило јер је Марјановића стигао умор због нешто бржег ритма игре и константне промене дела терена на коме се одвијају акције, па је Радоњић затражио тајмаут, после ког је високог центра одменио "класични", Цирбес, а на супротној страни - у игру је ушао Немања Недовић. Наш репрезентативац је у свом првом мечу против Звезде најпре ефектно блокирао покушај Митровићевог полагања лопте у кош Валенсији, но након тога је промашио тројку - што није био случај са шутем Џенкинса. И баш тај далекометни погодак био је довољан да се, после неколико "црних минута", тргне Звезда. Иако је Дубљевић одговорио истом мером, брзо је одговорио Цирбес, затим је тројку погодио Калинић, који је десетак секунди касније окончао контру закуцавањем за 16:18, а серију од 12 узастопних поена којом је окончана прва деоница завршио је Блажич, такође после добре одбране и хитрог напада.

Друга четвртина: Далекометни шоу Вилијамса и одговор Рибаса

Тамо где је стао у уводној деоници, борбени Никола Калинић је наставио и у другој. Бриљирао је и у одбрани, нарочито се истицао у контранападима, у којима је надмудривао Романа Сата захваљујући својој брзини. А када се на то надовезала и даље добра екипна дефанзива Радоњићеве екипе, те тројка Звездиног капитена, предност је у 13. минуту нарасла на, до тада рекордних, "+8", 20:28.

Недовићу и даље није ишло у нападу, тачније промашио је и трећи шут са дистанце, но то што су га дриблинзи служили, а њих је користио за асистенције (Лучићу), није омело Маркуса Вилијамса да одговори на свој начин - са две узастопне тројке за 25:34 на половини друге четвртине.

Дао је он и трећу за само три минута, но у међувремену су далекометно били прецизни и играчи Валенсије, Дубљевић и Рибас, као и Лучић, који је нагазио линију на 6,75, а како се баш тада играло потпуно "спуштених гардова", четврти Вилијамсов покушај да убаци тројку није био прецизан, па је Рибасов продор смањио заостатак Перасовићеве екипе на 35:39, што је Дејана Радоњића натерало да затражи предах, јер се "+9" превише брзо истопило.

После одмора, Вилијамс је наставио да одушевљава оних неколико десетина бучних Звездиних навијача, новим прецизним шутем подигао је своју прецизност са дистанце на 4/5, а београдском клубу донео 35:42 пред последњи минут првог полувремена. Оно је окончано после новог поготка Пауа Рибаса, његовог десетог поена, од чега је у шпанској екипи био ефикаснији само Дубљевић (12), док су у Звезди тај кошгетерски однос "12-10" имали плејмејкер Вилијамс и разиграни Калинић, који је имао и три скока, један мање од скакачког учинка Цирбеса и Дангубића.

Трећа четвртина: Звезда први пут на двоцифреној предности
Шутерски обрачун је настављен и у другом полувремену, шесту тројку Валенсије (из 12. покушаја) погодио је Мартинез, Звезда је мало застала на свом учинку од 7/15, покушавајући да пре свега настави доминацију под обручима, где је у првих 20 минута била двоструко боља од ривала (24:12 у скоковима). И док је домаћин своју шансу тражио или шутевима са дистанце или соло-акцијама за игру расположеног Владимира Лучића, црвено-бели су поентирали из рекета, па се поенима Митровића и, у два наврата Марјановића, дошло до 42:48, после чега је пета Вилијамсова тројка по други пут на мечу донела девет поена предности Црвеној звезди Телеком.

Велимир Перасовић је покушавао изменема да умири госте из Србије, враћао је и Недовића у игру (а њему шут уопште није ишао ни после одмора на клупи), пробао са два највиша играча као чуварима Бобана Марјановића, мењао одбрану... али није му ишло. Превише се разиграо Радоњићев тим, Вилијамс је почео да поентира и из продора, Лазић преузео улогу асистента за горосасног центра, па је после 26 одиграних минута семафор по први пут показао двоцифрену предност у корист Звезде, 47:57.

Једини који је Валенсију одржавао у животу био је Бојан Дубљевић који је својом четвртом тројком, на три минута пре краја треће деонице, преполовио Звездиних "+10", које је најпре начео Лучић, подивши и четврти шут за два поена, из исто толико покушаја.

Ипак, трећа четвртина окончана је са поменутих десет разлике, јер су после једног слободног бацања Лазића кош домаћих погодили најпре на прилично атрактиван начин, у паду, Марјановић, а онда и после два сјајна дриблинга у завршним тренуцима и Чарлс Џенкинс, са 52:62 на семафору.

Четврта четвртина: Пет минута проблема пред славље

Последњих десет минута отпочело је Звездиним покушајима да продорима што пре "изведу из бонуса" Перасовићеву екипу, но када се разиграо под обручем и Крешимир Лончар, и то после два промашена бацања Немање Дангубића, Валенсија је пришла на 60:64, па је тренер гостију морао да затражи тајмаут а да се борба није ни распламсала у последњој деоници.

Повратак Дубљевића у игру, управо уместо Лончара, донео је и промену у Звездиној постави, па се Вилијамсу, Блажичу, Калинићу и Митровићу - уместо Марјановића придружио Цирбес, како би својом брзином могао да парира једном од лидера Валенсије. Међутим, црногорског интернационалца није било лако задржати, до свог 20. поена стигао је продором, примакавши домаћина на 64:67, после чега се нервоза увукла у редове београдског тима. Пребрзо се окончао његов наредни напад (промашајем Блажича), потом је одбрана потпуно заборавила на Харангодија, али је њему, срећом по црвено-беле, лопта побегла, па је резултат остао непромењен тачно на половини последњег периода, јер је и Маркус Вилијамс промашио, покушавши да постигне своју шесту тројку на овом мечу.

Промашивала је Звезда, промашивао је и домаћин, пуна три минута нико није постигао кош што због досођених "корака" у контранападу (Калинић), што због ситуација када се лопта заглављивала у обручу (Рибас), па се у последња три минута утакмице после 12:5 за Валенсију у четвртој четвртини, ушло са непромењених 64:67 на семафору.

А то је, на почетку 28. минута, коначно неко променио: Митровић, после сопствене блокаде, продором кроз рекет ривала за Звездиних "+5" и корак ближе ка Топ 16 фази Евролиге. Тај погодак као да је скинуо терет са рамена гостију, терет који се појавио серијом промашаја по окончању треће деонице, па се слободним бацањима стигло до 66:73 за Звезду пред последњих минут и по. Када је Џенкинс окончао наредни напад гостију поготком из продора, постало је јасно коме ће припасти оба бода са овог меча, тиме и заслужено славље због проласка међу 16 најбољих у елитном европском клупском надметању.

Евролига, 8. коло:
Група Д:
Галатасарај - Лаборал 82:89
Олимпијакос - Нептунас 89:79
Валенсија - Црвена звезда 68:77
Табела: Олимпијакос 7-1, Црвена звезда 5-3, Лаборал 4-4, Галатасарај 3-5, Нептунас 3-5, Валенсија 2-6.

Коментари / 0

Оставите коментар