Николић: Брисел ће тражити да признамо Косово

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је да ће Брисел суочити Београд са признавањем самопроглашеног Косова као предусловом за улазак у ЕУ и да Србија на то мора да буде спремна.

Србија 06.12.2014 | 10:12
Николић: Брисел ће тражити да признамо Косово

"Апсолутно знам да ћемо се наћи пред избором: или Косово или Европа. Брисел ће нас суочити са признавањем Косова и на то морамо да будемо спремни. О томе што пре треба да постигнемо национални консензус и време је да о томе разговарам са премијером Александром Вучићем", рекао је Николић.

Он је за "Вечерње новости" истакао да не би више учествовао у власти која би признала независност самопроглашеног Косова, те додао да не сумња да би Влада Србије имала исти став.

"Међу људима који нешто значе у српској политици не видим ниједног који би због било које шаргарепе признао Косово и одрекао се свих жртава које су наши преци поднели због Косова", рекао је Николић.

Николић је додао да ће, поводом одлуке Русије да одустане од изградње гасовода "Јужни ток", иницирати директан контакт са предсједником Русије Владимиром Путином.

Николић не очекује појачавање притиска из Брисела да се Русији уведу санкције јер је већ речено да Србија може да води самосталну спољну политику док не постане чланица Уније, али и због тога што Србија са Русијом никада не може да прекине односе.

"Не само што бисмо били суочени са великом економском штетом, него бисмо изгубили образ за сва времена", рекао је Николић.

Говорећи о честим медијским нападима, Николић је оцијенио да неком смета предсједник какав је он.

"Можда је разлог то што не желим да признам Косово или да раскинем односе са Русијом ни по коју цену... Има више начина да утичете на медије - пријатељство, новац, сила... Акција је синхронизована. Далекометни циљ је рушење целе Србије", упозорио је Николић.

Николић је додао да постоје људи и у Српској напредној странци који говоре лоше о њему, као да није био предсједнички кандидат СНС-а.

"Странка брани свог председника а ја ни сам себе не браним па не тражим то ни од других. Боље је овако...", закључио је Николић.

Извор: Агенције

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

анонyмус велики

06.12.2014 09:19

Притиске које Тома износи непогађају власт него народ,па у том правцу треба тражити одговор "ко ће признати Косово".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован Ђукић

06.12.2014 09:27

Матори, држи се. Све си лепо рекао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

06.12.2014 09:35

А ста си ти мисло, да неце! Ја мислим да ти то вец дуго знас да је то услов, зато ту и сједите ту дје сједите и ти и Вуциц! Ово сад сто прицас је само да бацис "црва" људима у уси! Давно су схиптари излобирали код Ангеле а она поставила вас двојицу то да урадите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

06.12.2014 09:35

Расписи Референдум !

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико_битан

06.12.2014 09:39

Терет 90-их је дошао на наплату, терет погрешне и погубне политике ће неко морати да ријеши.На челу си државе и имаш двије могућности или или, а по мени ти је најбоље бјежи одатле јер Косово је независно то се зна поодавно.Бранити нешто и ићи на штету цијелога народа се не исплати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снага Народа

06.12.2014 09:46

Жашто се бринеш. Па сто пута си рекао да то нећете никад урадити. Сад треба да будеш миран, и кад ти то буду тражили само кажеш: " па ја сам свом народу (до кога држим) обећао да ми то нећемо никада урадити" И људи ће те разумјети. Прије ће бити да нас припремате да је то реалност и да то прихватимо, али немате храбрости (м..а) да то јавно кажете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јели бре

06.12.2014 10:52

Коме сад бре солис памет.па и птице на грани знају оно сто ти сад нама као продајес прице .дали је услов за ЕУ или није оно је одавно независно, е сад ви нама требате продати прицу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

бели

06.12.2014 11:04

Да је неки председник, послао би доле војску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

07.12.2014 15:46

Може одбити признати да је море слано...шта то мијења?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

07.12.2014 16:09

ЗБОГ КОСОВА СИ ТУ ГДЈЕ ЈЕСИ. ИМАШ СВЕ БЛАГОДЕТИ У ОДНОСУ НА НАРОД. БУДИ ДО КРАЈА МУШКО И НЕ ПОПУШТАЈ. УГЛЕДАЈ СЕ НА СВОГ ПРВОГ ПРЕДСЈЕДНИКА. ЖИВТ ДАЈ КОСОВА НЕ ДАЈ. ТАКО СИ ГОВОРИО ДОК СИ БИО ЧЛАН СРС. ХРАБРО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјенерал

08.12.2014 11:06

Сетајуци улицама Београда гледам кафице,басте,пуни су омладине,обријаних глава,испред њих аути од по пар десетина хиљада еура. Сплавови су препуни којекаквих ликова и сецикеса. Којима ниста друго није битно осим,доброг аута,мобитела,гардеробе,спонзорусе и изласка. Мислите да они знају ко је био Милос Обилиц,мислите да знају ко је кнез Лазар,мислите да знају кад је био косовски бој? Мислите да знају ко им је председник,председник владе,министри и мислите да знају гдје је Пристина. Уверио сам се јер сам имао прилике та са таквом омладином разменим коју рец. Таквих је све висе и бице их висе. За кога онда излагати земљу санкцијама и којекаквим притисцима на ускрб косова. Одлуците се вец једном,или це мо трпети санкције и окренути се кини и русији или се подвлацити еуропи и кад тад одрицати се делова насе јадне и напацене земље...

ОДГОВОРИТЕ