Овако ће се играти Лига нација

Предложено такмичење добило је конкретне обрисе. Прочитајте у ком формату ће се играти.

Фудбал 05.12.2014 | 21:40
Овако ће се играти Лига нација

Идеја председника Фудбалског савеза Норвешке о формирању Лиге нација као трећег турнира европских селекција постаје све јаснија будућност репрезентативног фудбала на континенту.

Лига државних селекција, која ће добити шампиона завршним турниром са четири учесника, заживеће већ у сезони 2018/19, када је и било предвиђено.

У четвртак увече, европске новинске агенције објавиле су да ћерепрезентације у новом такмичењу бити подељене у четири дивизије, које ће бити назване "лиге", а да ће финале бити одржано у јуну 2019. године.

У оквиру сваког од четири ранга (Лига А, Б, Ц и Д) биће организоване по четири групе, па ће сваком учеснику бити гарантовано бар шест утакмица.

Лиге ће бити формиране на основу пласмана екипа на генералној ранг листи, а репрезентације ће на основу резултата у том такмичењу изборити пролаз у виши ранг или ће испасти у нижи. Шампион ће се бирати, логично, само из група Лиге А.

Примера ради - Лига А биће формирана (као и остале) од четири групе. Победници група играће фајнал-фор којим ће одредити првог шампиона. Најлошије пласиране репрезентације сваке групе Лиге А биће елиминисане у Лигу Б, из које ће победници група ући у Лигу А, док ће најлошије пласирани отићи у Лигу Ц и тако даље...

Из Лиге Д неће бити испадања, што је и основна идеја Европске фудбалске асоцијације (УЕФА) - да свака репрезентација одигра бар шест међународних утакмица, против ривала који јој по снази одговарају.

Утакмице групне фазе првог издања биле би одигране у септембру, октобру и новембру, у терминима који су сада резервисани за квалификације и пријатељске утакмице. Идеја надлежних је и да четири полуфиналиста Лиге нација аутоматски обезбеде пласман на Европско првенство 2020, које ће бити одиграно у 13 различитих држава, са финалом на Вемблију.

Званичне квалификације за ЕУРО 2020 почеће у марту 2019, за разлику од традиционалног почетка шест месеци раније и биће спроведене по убрзаном принципу - трајаће до новембра 2019.

Коментари / 0

Оставите коментар