Хапшење због злочина у Штрпцима

Ухапшено 15 особа у Србији и Босни и Херцеговини, због сумње да су 1993. године из воза на релацији Београд-Бар извели 20 људи које су потом убили.

Република Српска 05.12.2014 | 13:18
Хапшење због злочина у Штрпцима

По налогу Тужилаштва за ратне злочине, у Србији је ухапшено пет, а у Босни и Херцеговини 10 особа.

Селаковић: Очекујемо наставак сарадње са БиХ

Министар Никола Селаковић рекао је да је заједничка акција са Тужилаштвом БиХ дала резултате.

"Оно што с правом очекујемо је наставак таквог деловања и кад су у питању починиоци ратних злочина над српским становништвом", каже Селаковић.

Међу ухапшенима су командант интервентне вишеградске бригаде Бобан Инђић, брат хашког осуђеника Милана Лукића Гојко Лукић, и командант вишеградске бригаде Лука Драгићевић.

МУП Србије је саопштио да је ухапшено пет особа због сумње да су извршили кривично дело ратни злочин против цивилног становништва.Ухапшени су Г. Л. (1956), Ј. Л. (1953), Љ. В. (1962), Д. В. (1960) и Д. Ђ. (1975), а по налогу Тужилаштва за ратне злочине и у сарадњи са Тужилаштвом БиХ, саопштио је МУП Србије. Сумња се да је М. Л. организовао војну групу, која је 27. фебруара 1993. на железничкој станици у месту Штрпци, зауставила воз који је саобраћао на линији Београд-Бар и након легитимисања путника насилно извела из воза 20 цивила - 18 Бошњака, једног Хрвата и још једну особу непознате националности.

У саопштењу је наведено да су осумњичени путнике војним камионом одвезли у Вишеград, у основну школу у Прелову, и да су их уз претњу оружјем одвели у фискултурну салу где су их тукли, физички злостављали, одузели новац, чекове и друге вредности, а да је некима наређено да скину одећу. У просторијама фискултурне сале су их држали два часа, након чега су их везали жицом и одвезлу у село Мушићи, неколико километара даље, пише у саопштењу."Осумњичени су камион зауставили у близини спаљене куће, у чијем правцу су М. Л. и још једна особа одвели путнике. Затим су се чули пуцњи", наводе у МУП-у.

Осумњичени су се после стрељања вратили у село Прелово, где су поделили одузете вредности, а тела жртава су сутрадан, 28. фебруара, бачена у Дрину.Гардероба и личне ствари отетих путника спаљени су касније у школском дворишту.Поступајући по наредбама Суда БиХ, припадници СИПА-е су претресли и објекте на три локације на подручју Вишеграда како би пронашли и привремено одузели предмете који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Већина убијених у Штрпцима била је из Пријепоља, Прибоја, Београда и Подгорице. Најстарија жртва имала је 59, а најмлађа 16 година.

У том злочину убијени су Халил Зупчевић, Сенад Ђечевић, Есад Капетановић, Иљаз Личина, Фехим Бакија, Рифат Хусовић, Исмет Бабачић, Шећо Софтић, Адем Аломеровић, Расим Ћорић, Фикрет Мемовић, Февзија Зековић, Џафер Топузовић, Мухедин Ханић, Сафет Прељевић, Нијазим Кајевић, Звјездан Зуличић, Јусуф Растодер и Томо Бузов.

До данас су пронађени посмртни остаци Халила Зупчевића, Расима Ћорића и Јусуфа Растодера у језеру Перућац 2009, односно 2010. године.За отмицу и убиство путника у Штрпцима за сада је одговарао једино Небојша Ранисављевић из Деспотовца.

Виши суд у Бијелом Пољу осудио га је 2009. године на 15 година затвора, а Врховни суд Црне Горе је потврдио ту пресуду.Ранисављевић је био припадник вода "Осветници" у саставу интервентне чете којом је командовао Инђић.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ако

05.12.2014 16:00

Ако и треба ко год даје прљвих руку .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серб

05.12.2014 16:35

Откуд да се хапсе људи из Србије ако се упорно гура теза да је овде у тзв. БиХ деведесетих беснео грађански рат?

ОДГОВОРИТЕ