Састанак представника ЕУ и политичких лидера БиХ

У Сарајеву је у току састанак високог представника ЕУ заспољне послове и безбједносну политику Федерике Могерини и европског комесара за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханеса Хана салидерима политичких странака у БиХ.

Босна и Херцеговина 05.12.2014 | 12:13
Састанак представника ЕУ и политичких лидера БиХ

Састанку у згради заједничких институција БиХ, који је почео око 11.30 часова, присуствују предсједници СНСД-а Милорад Додик, СДС-а Младен Босић, ПДП-а Младен Иванић, СП-а Петар Ђокић, ДНС-а Марко Павић, НДП-а Драган Чавић, ХДЗ-а БиХ Драган Човић, ХДЗ-а 1990 Мартин Рагуж, СББ-а БиХ Фахрудин
Радончић, ДФ-а Жељко Комшић, СДП-а БиХ Златко Лагумџија, БПС-а Сефер Халиловић и замјеник предсједника СДА БиХ Бакир Изетбеговић.

Новинарима су се прије састанка обратили замјеник предсједника СДА Бакир Изетбеговић и предсједник ХДЗ-а 1990 Мартин Рагуж.

Изетбеговић је оцијенио да постоји могућност да на "линији европске иницијативе", која је кренула као британско-њемачка иницијатива, буде креиран документ који ће бити базиран на споразумима који су постигнути, алудирајући на споразум између СДА, ДФ-а и странака окупљених око Савеза за
промјене.

"Када преклопимо те споразуме које смо постигли и који су скоро идентични, мислим да је то у 99 одсто онога што ће бити агенда тога што очекује ЕУ", рекао је Изетбеговић.

Рагуж је изјавио да од овог састанка очекује пуно и поздравио долазак најодговорнијих људи ЕУ. "Порука је јасна, Европа је ту, прозор нам је отворен, а наше је да узмемо свјежег ваздуха", рекао је Рагуж и оцијенио да нема више времена да се на досадашњи начин пропуштају прилике за
приближавање ЕУ.

Он је истакао да лидери политичких партија треба да буду кредибилан партнер, да покрену БиХ ка ЕУ и пошаљу поруку да су дио сигурности, а не наставак деструкције и проблема.

Могеринијева и Хан претходно су одржали састанке са представницима цивилног друштва, члановима Предсједништва БиХ и предсједавајућим Савјета министара БиХ Вјекославом Бевандом.

Могеринијева је, уочи данашње посјете, рекла да БиХ, након недавно одржаних избора, има прилику да поново настави процес реформи, да би одговорила на очекивања грађана и наставила пут ка ЕУ.

"Током посјете, разговараћемо са новим руководством да би увидјели да ли постоји политичка воља да се покрене процес који ће земљу вратити на тај пут. Ако је ново руководство у БиХ спремно да се укључи на плану реформи, и ЕУ је спремна да се ангажује", истакла је Могеринијева.

Хан је рекао да овом посјетом Могеринијева и он желе да још једном искажу подршку ЕУ за европске интеграције БиХ и потврде опредјељење за напредак у остваривању перспективе чланства у ЕУ.

"Истовремено, изабрани лидери у БиХ морају остварити резултате у интересу својих грађана, нарочито кад је ријеч о економским реформама", нагласио је Хан.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Око соколово

06.12.2014 00:45

Нема од тог састанка ништа као ни од свих до сад одржаних.

ОДГОВОРИТЕ