Годишњица смрти Нелсона Менделе

Данас се навршава годину дана од смрти бившег председника Јужноафричке Републике и легендарног борца против апартхејда Нелсона Манделе.

Свијет 05.12.2014 | 08:10
Годишњица смрти Нелсона Менделе

Мандела је рођен је 18. јула 1918. године и био је револуционарни вођа и државник чијим напорима је окончан репресивни режим апартхејда у тој земљи.

Као студент прикључио се Афричком националном конгресу (АНЦ), организацији која се борила за права већинског црног становништва у Јужној Африци. Постао је један од главних организатора од почетка ненасилне борбе против апартхејда.

Пошто та политика није уродила плодом, Мандела је заузео став да једино оружана борба може оборити политику апартхејда владајуће беле мањине. Организовао је војно крило АНЦ-а и започео кампању саботажа, али убрзо су Мандела и његови другови ухапшени и осуђени на доживотни затвор.

У затвору је био изолован, али је његово дугогодишње робијање постало симбол борбе против апартхејда, а влада Јужне Африке нашла се под притиском међународне заједнице да га пусти на слободу.

Пуштен је 1990. године и с тадашњим јужноафрицким председником Фредериком де Клерком започео је преговоре о мирном окончавању апартхејда и поделе власти са црначком већином.

За те напоре Мандела и Де Клерк су 1993. године добили Нобелову награду за мир.

АНЦ је 1994. године победио на изборима, а Мандела је проглашен за првог црног председника Јужне Африке. Дужност је обављао до 1999. године.

Иако је његов мандат био обележен драматичним порастом стопе криминала и ширењем епидемије ХИВ-а, многи хвале његову политику националног помирења и верност демократским институцијама.

Након одласка с власти се посветио хуманитарном раду и постао једна од најпопуларнијих и најпрепознатљивијих личности - симбол савременог света. Многи су га сматрали и једним од ретких универзалних моралних ауторитета данашњег времена.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар