Занимљиво: Шта веже Бекама, Мојеса, Муриња, Недведа...?

Фудбал нису само голови, бодови, лепи потези и трофеји, већ постоје и бројне занимљивосте за које знате, али сигурно има неких које су вам промакле. Шта повезује Бекама и Мојеса, односно Муриња и Недведа, ко има лек за Бразилце, зашто Енглеска прија породици Малдини, ко је Роберт Еншо и како су Белами и Кин засенили голгетере.

Фудбал 05.12.2014 | 08:20
Занимљиво: Шта веже Бекама, Мојеса, Муриња, Недведа...?

Легендарни енглески фудбалер и бивши капитен репрезентације Дејвид Бекам имао је каријеру за памћење играјући за Манчестер јунајтед, Реал, ПСЖ, Лос Анђелес Галакси, а поред имена Дејвид, има још нешто заједничко са бившим тренером Јунајтеда и садашњим Сосиједада Мојесом. Њих двојица су заједно играли за Престон Норт Енд 1995. године, када је Мојес био на заласку играчке каријере, а Бекам на позајмици из Манчестера.

Жозе Мурињо и Павел Недвед никада нису сарађивали, али имају нешто заједничко - обојица су децу назвали по себи и супругама. Деца португалског стручњака зову се Жозе и Матилде, а бившег чешког репрезентативца Павел и Ивана.

Бразилци су светска велесила, иако су подбацили на Мундијалу у домовини, за њих важе да су прави мађионичари са лоптом и увек деле лекције ривалима, али један има рецепт за њих. Иако су четири пута играли са репрезентацијом Норвешке, никада нису успели да је победе.

Нотингем Форест је једина екипа која је више пута била првак Европе (1979. и 1980), него своје земље - у два наврата је освојио тадашњи Куп шампиона, а само једном титулу у Енгелској (1978), јер је тада европски шампион аутоматски бранио титулу наредне сезоне.

У Премијер лиги су играле и играју многе светске звезде, а само осам фудбалера успело је да постигне гол за шест различитих клубова. То су Анелка, Бармби, Дарен Бент и Маркус Бент, Енди Кол, Питер Крауч, Лес Фердинанд и Роби Кин, а све их је надмашио Крег Белами, који је мреже тресао у дресовима седам клубова - Ковентри, Њукасл, Блекбур, Ливерпул, Вест Хем, Манчестер сити и Кардиф.

Један од најбољих нападача данашњице Златан Ибрахимовић дао је гол за шест клубова у Лиги шампиона, играо за пет шампиона Европе, али никада онда када су се те екипе освајале "ушати" трофеј.

Французи су били сила крајем прошлог века, што ће остати упамћено и по томе да је осам од 10 играча са највише наступа за селекцију "триколора" било у исто време на терену - у финалу Европског првенства 2000. године.

Вероватно не знају многи за Роберта Еншоа, а требало би. Он је Велшанин замбијског порекла, највише је играо у Кардифу (1998-2004) и Нотинхем Форесту (2008-2011) и ушао је у историју као једини играч који је уписао хет-трик у Лига купу, ФА купу и све четири енглеске професионалне лиге, као и у дресу репрезентације Велса.

Породици Малдини дефинитивно прија Енглеске. Легендарни Ћезаре Малдини као капитен предводио је Милан до титуле европског првака 1963. године управо у финалу одиграном у Енглеској, а 40 година касније са росо-нерима исто је учинио и његов син Паоло, такође на тлу колевке фудбала. Знате шта можете очекивати од Паоловог наследника Кристијана, који, гле чуда, игра за млађе категорије Милана.

Мирослав Клосе је "краљ стрелаца" светских првенстава, Кристијано Роналдо никако да засија у дресу Португала, ни Лионел Меси не блиста када игра за Аргентину, па је од свих активних фудбалера највише голова за репрезентацију постигао Ирац Роби Кин - 65. Роналдо га прати са 52, Ибрахомовић има један мање, а Робин ван Перси 49.

Знате ли како је Бока Јуниорс одабрала боју за дресове? Када је требало то да учине 19078. године, одлучили су да узму боје са брода који је упловио у луку, а како је тај број стигао из Шведске, због тога аргентински клуб има жуто-плаве дресове, што су и боје које красе шведску заставу.

И за крај, мали подсетник, који верујемо да никако није промакао љубитељима фудбала - Бразилац Роналдо никада није освојио Лигу шампиуона, иако је играо за Барселону, Реал Мадрид, Интер и Милан.

Коментари / 0

Оставите коментар