МУП РС врши притисак на портал Клиx.ба

Први "осумњичени" медиј, и како сада ствари стоје и једини осумњичени у афери "Снимак" досадашње и будуће премијерке Републике Српске Жељке Цвијановић је портал Клиx.ба.

Босна и Херцеговина 04.12.2014 | 16:34
МУП РС врши притисак на портал Клиx.ба

МУП Републике Српске је у протеклим данима контактирао наш портал, те су нас позвали на информативни разговор у Бањалуку, тачније, покушали су да изврше притисак на нашу редакцију да откријемо изворе и начин на који смо дошли до аудио-снимка, будући да смо први објавили и обзнанили како премијерка купује "папке" ради формирања већине у Народној скупштини Републике Српске. Као и свим грађанима, дужност нам је да сарађујемо са полицијом, али не и да трпимо притиске.


МУП РС-а се погубио у цијелом случају

Министарство унутрашњих послова РС-а у сарадњи са Специјалним тужилаштвом тог бх ентитета би требало истјерати на чистац аферу "Снимак" или "Два папка", чији је главни актер Жељка Цвијановић. МУП РС-а, најприје ће бити, има задатак да увјери јавност да је снимак монтиран, па већ данима неуспјешно и траљаво покушавају побити оно што су раније рекли.

Ако је премијерку неко снимао у више наврата, а затим све монтирао да изгледа као разговор о куповини заступника, што се ранијих дана покушало тврдити, онда је то уједно и шамар МУП-у РС-а којем се догодио катастрофалан пропуст, с обзиром на то да они брину о сигурности Жељке Цвијановић, па би ваљда морали и примијетити да је неко константно снима дужи период.

МУП РС-а би требао истражити и истјерати на чистац и то да ли је заиста било куповине заступника, што би значило најгрубљи могући облик корупције почињене у највишим институцијама ентитета. Уколико је било, починиле су га и највише рангиране особе у ентитету. На доказивању првог интензивно раде, а ово друго изузетно битно је тек овлаш споменуто. 

Полиција РС-а је прво, дакле, тврдила да је снимак монтиран, након чега је њен директор Гојко Васић прије неколико дана изјавио да у овом тренутку није битно да ли је извршено вјештачење снимка, али да ће
надлежно тужилаштво тражити да вјештачење обаве домаћи стручњаци, али и њихове колеге из иностранства. 

На овај начин је Васић подстакнуо сумњу да МУП снимак уопште није вјештачио, већ су, вежући коња гдје ага каже, одмах пожурили с тврдњом да је монтиран, како су раније саопштили:
"Монтирани компромитујући снимак приватног разговора предсједника Владе РС, снимљен посебним техничким, софистицираним средствима за аудио и видеоснимање, на којем су из контекста извађене појединачне изјаве премијера те исте монтиране с другим изјавама, те је на тај начин створен изведен, привидан стварни разговор између предсједнице Владе и НН особа саговорника". 

"Жељки се нема шта пришити", рекао је њен шеф Милорад Додик када ју је у недјељу именовао поново мандатарком Владе РС-а. Ако Додик тако каже, а зна се да је његова посљедња, ко други онда има шта да јој "пришива". И заиста, вјерује ли ико у овој земљи да ће МУП РС-а истражити и другу страну приче која каже да је већина састављена и од купљених "папака", како су их назвале колеге из заступничких клупа.

Клиx.ба неће открити своје изворе

МУП мора однекуд почети, па је почео од новинара позивајући их на вишесатно испитивање. Управо тако нам је речено јуче у МУП-у РС-а на информативном разговору на којем су били представници Клиx.ба, портала који је први објавио аудиоснимак на којем Цвијановић говори о куповини двојице заступника.

Дакле, први "осумњичени" медиј у афери "Снимак" је портал Клиx.ба, чији су представници позвани на информативни разговор у просторије МУП-а РС, којем су, осим представника нашег портала, присуствовали истражитељи којима је Специјално тужилаштво РС-а дало налог да дођу до информације о томе како је снимак разговора Цвијановић дошао до јавности.

Истражитељи су својим полицијским методама покушали од нас извући име извора преко којег је Клиx.ба дошао до спорног снимка који је уздрмао тамошњу јавност, поготово владајућу елиту. Након што смо им казали да не намјеравамо откривати извор, истражитељи су покушали цитирањем закона по којем смо, наводно, кривично одговорни и по којем нам, наводно, пријети затворска казна.

С обзиром на чињеницу да као новинари имамо потпуно право на заштиту нашег извора, овај информативни
разговор смо схватили као озбиљан притисак на медије и свакако ћемо тражити заштиту новинарских удружења и других институција у БиХ. 

Клиx.ба никада није и никада неће открити своје изворе, под било каквим притиском. Такође, запослени  портала Клиx.ба у сваком моменту ће поступити у складу са законом и као грађани се одазвати на позив полиције.

Након првог телефонског позива да дођемо на разговор у МУП РС-а, путем свога адвоката Клиx.ба се тамошњој полицији обратио писменим путем, тражећи објашњење због чега смо позвани и у којем својству нас позивају. МУП, ето неким чудом, "није добио" тај упит прослијеђен фаxом на одговарајући број. Но, свеједно смо пристали на мукотрпно надуравање и убјеђивање са припадницима сектора за
борбу против организованог криминала и осталих чуда.

С друге стране, МУП РС-а, бар јавност не зна да јесте, није позивао на разговоре оне за које јавност сумња да су давали и примали новац или добили неке друге погодности да би били дио већине или да би се одржали на власти. Борба против корупције и сваког другог облика криминала требала би бити заједнички интерес и нама и МУП-у РС-а. Међутим, нисмо увјерени да смо на истој страни у овом случају.

Извор:Клиx.ба

 



Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Дервента

04.12.2014 16:10

Покушава Додик свим познатим УДБАШКИМ методама заплашити неовинаре,премлатити......Додику су дани на слободи одбројани наравно и његовим кумовима.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

не кужим

04.12.2014 16:11

Зар за ову "незакониту" радњу клиx.ба није надлежан МУП Федерације БиХ ако је то објављено у медију који је са сједиштем у Фед БиХ? Нисам знао да су ентитетски МУПови надлежни и изван граница ентитета. Зар с друге стране "законита" радња куповине папака није у надлежности СИПЕ ако неко "погрешно" претпостави да је куповина везана за изборе на републичком нивоу, била незаконита? Ништа ми није јасно. Може ли то ко појаснити за нас обичну рају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

04.12.2014 16:14

Подрска за "Клиx".Подрзка за све некорумпиране медије.Додикова "Милиција "мисли даје вријеме комунизма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

04.12.2014 16:15

"...С обзиром да је афера „Папци“ привукла пажњу домаће јавности, редакција портала Истинито, уз помоћ стручњака за обраду звука, потрудила се да својим читаоцима омогући да чују пречишћен аудио запис у којем Жељка Цвијановић говори о трговини народним посланицима..." НЕК ПАПЦИ ПОСЛУСАЈУ, ГОВОР СВОЈЕ ПРЕМИЈЕРКЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ СДС

04.12.2014 16:20

Подршка слободном новинарству а против тираније диктатуре власти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

логицно

04.12.2014 16:25

Онај ко се на снимку цује и спомињање папака и осталог не мозе бити кривицно дјело. Ал новинари ако казу ко им је дао снимак мозда неце у затвор сто су исти ради информисања јавности објавили. Ма није њих страх снимка ни трица и куцина. Страх их је да снимак није дао извјесни Игор ил цика Небојса у његово име.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

04.12.2014 16:41

До сада је сваком ко мисли својом главом јасно да спорни снимак није монтиран, јер да јесте докази би одавно били доступни јавности.Класична замјена теза. Крив је онај што је снимао,сада би требало написати премијерку али не могу,не заслужује,чизмицу а не онај ко је куповао "папке".Последњи трзаји лакташког лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

месец

04.12.2014 16:50

Дошло време да ДОДИК се почео помало знојити проблем за проблемом нема више мирног сна .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

04.12.2014 16:56

ХА, ХА ХА... ПО ЗАКОНУ МУП РС У ОВМ СЛУЦАЈУ МОРА ТРАЖИТИ ПОМОЦ ОД МУП-а ФБИХ И ТО ЈЕ ТАКО. ОНАЈ ВАСИЦ, ДИРЕКТОР ПОЛИЦИЈЕ РС СЕ САМО БЛАМИРА, ПРИЈЕ РАТА ОН НИЈЕ МОГАО РАДИТИ НИ НА ЏЕПНИМ КРАДЈАМА У КРИМ СЛУЖБИ У БАЊАЛУЦИ, НЕГО СУ ГА РАСПОРЕДИЛИ У КРИМ ТЕХНИКУ ДА НАБАВЉА ФОТО ФИЛМОВЕ И СЛАЖЕ ФОТОДОКУМЕНТАЦИЈУ...АЛИ ВОЛИ МИЛОРАДА ТО СЕ ВИДИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подршка

04.12.2014 17:15

У вецини земаља премијер би поднио оставку, а код нас се додатно награђује новим именовањем за мандатара... порука је јасна: Можете да радите шта хоцете, нецете одговарати за то... ја никада не бих дигао руку за ову госпођу... да сам у Скупштини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

04.12.2014 17:43

Баја звани Ким Јонг Ил, он би да сви медији буду као РТРС, који пишу оно што он каже. Е не може у овој земљи постоји медијска слобода, прошла су времена комунизма и једне партије која контролише све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

04.12.2014 18:20

Владајућа клика свакодневно тоне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

одговор геограпхy

04.12.2014 18:21

Ок, слажем се, али онда да се и ти медији назову правим именом, они су све само не објективни, односно објективни су одређеним политичким партијама и онда нека се то лепо и јавно каже, то да ти медији нису корумпирани, а РТРС и неки други јесу, то су чисте шупље приче, нажалост објективног новинарства нема, већ нарученог и контролисаног зависно одређеним потребама, ја сваки пут пукнем од смеха кад ми неко неки аргумент наводи реченицом "прочитао сам или писе у новинама", то говори само о затупљености народа, а са таквим особана нема се шта дискутовати, јер свог мозга немају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

собар

04.12.2014 18:32

Како овај народ на изборима увијек потрефи наопако? Како се бар једном не зезне па не изгласа нормалне људе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

04.12.2014 18:35

Ко би рекао прије 10 година да це Република Српска дозивити овакву судбину да је воде "диктатори" и да це градјани Републике Српске зивети у страху да ни истину споменути не смију. Зато имамо насу мајку Босну која неце дозволити да се њезини градјани покоре страху, да се истина не смије објавити у Републици Српској него морају медији из федерације да стизу у помоц. Инаце би нестали преко ноци. ТО ЈЕ ДИКРАТУРА!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

одговор постен

04.12.2014 18:51

(Не)постен, мислим да је супротно, ти твоји босански медији се сатраше да пишу о Републици Српској, а у Српској се смије и писати и говорити шта год хоћеш и шта ти је воља док код вас је мало гураво, ви имате диктатора изрода фашистичког, ово нисам ја измислио о томе пише цео свет, ево ти си Бошњо и сатра се овде писати по Српском порталу, а БиХ зовеш Босном, а не Босном и Херцеговином, то говори да си ти један мали исфрустрирани плаћени бот и све ти је то узалуд, јер ти о којима пишеш ће трајати вечни и вечно ти бити и сан и јава, јер се види да се мислима на њих и њу и будиш и лежеш. РС живи вечно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

04.12.2014 18:57

Малоприје сам први пут погледао страницу Клиx.ба. Толика колицина мрзње према Србима се не мозе ницим објаснити. Мислим при томе на коментаре циталаца. Сокиран сам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ:одговор поштен

04.12.2014 19:32

"(Не)постен, мислим да је супротно, ти твоји босански медији се сатраше да пишу о Републици Српској, а у Српској се смије и писати и говорити шта год хоћеш и шта ти је воља док код вас је мало гураво, ви имате диктатора изрода фашистичког, ово нисам ја измислио о томе пише цео свет, ево ти си Бошњо и сатра се овде писати по Српском порталу, а БиХ зовеш Босном, а не Босном и Херцеговином, то говори да си ти један мали исфрустрирани плаћени бот и све ти је то узалуд, јер ти о којима пишеш ће трајати вечни и вечно ти бити и сан и јава, јер се види да се мислима на њих и њу и будиш и лежеш. РС живи вечно" Какав идиот мораш бити да би овако нешто написао?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

04.12.2014 20:10

@одговор постен Ево и ја сад био на клиx и ниста против Срба једино против Додика и "бијели' цизмица" а то су и залузили, и због њих двоје сви ми испастамо. И ево да поновим: Зивјела Српска, зивјела Босна и Херцеговина. Видис нисам "бот" него ПОСТЕН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутралан

04.12.2014 21:27

Ниси ти поштен него лукав

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутралан

04.12.2014 21:38

Ухватила Вас је паника.У свакој правној држави треба да се одговара за писану ријећ да ли је тачна или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

04.12.2014 21:40

У овој земљи се све купује а они то сад несто истразују то је толики криминал да се висе нико и не крије то види свако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

04.12.2014 21:51

Као у Милосевицево доба. За утјеху, тамосњи актери су јос на робији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је Мики

04.12.2014 22:42

У Србији је један дио њих у затвору.А код нас удбаси попут Срете Аницица познат у рату град Кљуц као исљедник Соса јос увијек просипају постење по новинама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

05.12.2014 06:18

Све ово што се ради и врши притисак на новинаре, је узнемирујуће. Па докле ћемо бити понизени, интелектуалци и обични грађани од криминалаца, докле, докле,? Имали ко да поведе народ у другом правцу, да се отргнемо од ових криминалаца.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

за милу

05.12.2014 23:19

Кад не будете висе гласали за такве.дуго су година на власти,могли сте ваљда примијетити какви су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАНДУР

06.12.2014 03:26

Милиција тренира строгоцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

06.12.2014 11:48

НЕКАД БИЛО.СМЕО САМ СВУДА ЛЕЋ,АЛИ НИСАМ СМЕО СВАШТА РЕЧ.ДАЛЕКО СМО МИ ОД ДЕМОКРАТИЈЕ.ПРЕВИШЕ ЈЕ ЗЛОБЕ У НАМАХВАЛА!

ОДГОВОРИТЕ