Зашто је добро што је Цвијановићева мандатарка?

Више се не може говорити о СНСД-у, ако се икад и могло говорити, већ о једном паду који траје годинама.<бр />

Република Српска 04.12.2014 | 08:22
Зашто је добро што је Цвијановићева мандатарка?

Сасвим је основано претпоставити да се дуго није десило нешто тако значајно добро по грађане Републике Српске као избор Жељке Цвијановић за мандатарку за састав нове владе. Још у вријеме када је била само министрица Цвијановић се истицала квалитетима ревносног страначког послушника који је у стању згадити владајућу странку и најиздржљивијем и најоданијем, а нешто од тога смо могли чути и у спорном снимку који се врти. Без обзира на то да ли је спорни снимак аутентичан или не, ми смо чули како још актуелна премијерка говори о некаквом врбовању и куповини људи. Укратко, на површину је испливао рђав глас премијерке о самој себи.

Занимљиво је да увређена премијерка не улаже нарочите напоре да објасни незгодну ситуацију, односно прљаву намјештаљку која би је у иоле сређеној земљи могла коштати политичке каријере. На примјер, њен страначки колега чије је презиме Додик проносала по билбордима воли пресавити табак уложивши тужбу због клевете.

Особа коју памтимо по бијелим чизмама у каљугама поплаве, поразу на тек завршеним изборима у трци за члана предсједништва, многобројним гафовима, као што је онај када је поздравила демонстранте у Српској јер у вријеме федерацијских нереда мирно просвједују, могла би убрзати крај власти која се још није ни формирала.

Проблем је у томе што премијерка-мандатарка продукцијом многобројних гафова, који се угодно приањају уз њу, свесрдно открива јавности начин аутократског фунцкионисања СНСД-а и укупног понашања одговорних органа. Уз то, она је најбољи доказ гдје се налази странка, боље рећи појединац, неспособан да изуми нешто друго од истрошене изборне губитнице коју потреса афера коју није могла прекрити нити пословична ћутња јавног сервиса и АТВ-а. Можда је то онај моменат када аутократ више не може низ воду пустити мрску сарадницу јер му је остала још само она.

Направимо ли се наивни можемо се запитати зашто нпр. Игор Радојчић није постао мандатар? Није ли он био носилац листе за Народну скупштину РС, и то листе која је освојила највише гласова? С правом се могао хвалити страначким и појединачним успјехом. Но, у комбинаторикама се чинило изгледније да ће прије Адам Шукало постати премијер, него бивши предсједник Скупштине из редова највеће странке.

Да не говоримо о лидеру најорганизованије интересне групације у нас – ДНС-у у који бисмо се сви требали преименовати јер најбоље описује стање које нам се понавља као парола ријеч је ријеч. Доаказано. Провјерено. Овјерено. Итд.

Игор Радојичић, перверзијом овдашње јавности, само њој знаној, ужива углед умјерењака (шта год то било), сталоженог (не псује), модерног (користи друштвене мреже) и проевропског политичара (сам се воли тако доживјети). Све ово је било могуће јер је годинама његов јавни посао био сведен на скупштинско чекићање и позу уозбиљеног тона којим се држи по страни када шеф псује.

Питање је шта би остало од умјерењаштва када би се ухватио у коштац са оним са чим се храбро, будаласто и радо рва његова страначка колегица. Можда би и Игор завршио као Жељка. У каљузи. Умјесто чизми би биле ципеле. Можда не баш бијеле. Поред саопштења, освануо би и тwеет.

Залудно је сад причати о некоме што очигледно неће бити премијер, али је упутно наивно се приупитати зашто тако умјерен, лукав и још неистрошен играч сједи у причуви док је на терену недозвољена игра што је све уочљивија.

Како је могуће да га владар не користи служивши се преосталим залихама нагојеног лицемјерја умјерењаштва? Је ли то страх од свог другог? Од удјела у популистичкој моћи која се ионако расипа? Губитак рација и свијести о властитој моћи која се више не може обновити из себе самог? Тренутак у којем сазнајеш да је твоја диктатура на издисају, па си у власти нерезоновања и одлучујеш, ако ти више уопште одлучујеш, да у крај идеш стрмоглаво?

Више се не може говорити о СНСД-у, ако се икад и могло говорити, већ о једном паду који траје годинама. Само се чека треснуће о тло на којем их чекамо. Са банком што се затвори у по бијела дана. Без да у јавност провири директорка Агенције за банкарство РС чији сајт топло препоручујем читаоцу. Можда му помогне да схвати како функционише банкарски сектор и скупоцјена агенција коју плаћамо. Ако и послије посјете и даље ништа не схватате, све сте схватили.

Поента је да вјерујете како је могуће да послије тек годину дана откада је директорка Славица Ињац изјавила како је стање у банкарском сектору стабилно напрасно се затвори једна банка, и да се ви не упитате како је то могуће. Бојим се само да ће све теже пролазити ова и слична непочинства јер у сред те каљуге силних агенција што ништа не раде свјетле једне чизме. Боја је бијела. Лик је познат. Глас је сумњив.

Колико год је демократија овдје слаба, упитно је колико ће усилно проглашење изборне губитнице побједницом моћи опстати. Нарочито ако се побуне други побједници из истог тима. И неке ципеле би да се прошетају нашим тлом. Пардон, дном.

Бука

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

Бука

04.12.2014 07:26

Ахахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

засто је добро?!

04.12.2014 07:33

За спрдњу за ста друго. Цег се год ови дохвате то буквално процвјета. И људи то виде од оних испред РАОПа данас и оних испред Бобаровог пословног царства у урусавању сутра... Најгоре од свега послије свих бламаза људи и даље гласају за идеје које су рецидив из 90тих а у исто вријеме за људе који у тим 90тим нису активно уцествовали. Покусавају да се заваде са свима не би ли остали на власти. У исто вријеме гледамо како нас пљацкају, јуце Глиница, данас РАОП сутра рафинерија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

виктор

04.12.2014 07:35

СНСД годинама пада али влада.Други су на сваким изборима све бољи али стално у опозицији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈованБЛ

04.12.2014 07:36

Јос један разлог висе да се стиде они који су оваквима дали повјерење. Оде РС у суноврат, овај пут нам спаса нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар

04.12.2014 07:38

Срамота РС! Гдје је господин Радојчић да покаже Додику како се води политика? Раскол у СНСД на видику!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЗОНСОН

04.12.2014 07:38

СНСД ЈЕ СТРАНКА У КОЈОЈ СЕ ПИТА ЈЕДАН ЦОВЈЕК ЊЕМУ НЕ ТРЕБАЈУ ЗНАЛЦИ ВЕЦ ПОСЛУСНИЦИ А ОНА ЈЕ УПАЛА У МИЛИНО КОЛО СА ВЕЛИКИМ ЗЕЉАМА И ЈОС ДА ДОДАМ ВИДЈЕЛИ БОЛАН ИКО МИЛУ ДА СЕ НАСМИЈАО У ЗАДЊИХ МЈЕСЕЦ ДАНА ПРЕВИСЕ ЈЕ ОЗБИЉАН ВЈЕРОВАТНО ТУ НЕСТО СМРДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

04.12.2014 07:39

По блату у које нас је увукао лакташки лопов може се ићи само у чизмама. Последњу шансу да се извуче из неминовног краха своје погубне политике прокоцкао је поновним именовањем неспособне и нада све послушне Жељке. Она са својим знањем не може саставити ни савјет Мјесне заједнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

04.12.2014 07:43

Ренгенски описано, сурова стварност у коју нас је довело оволико година изивљавања типова цији коефицијент интелигенције није ни за двије нацртане овце, а цији комплекси из дјетињства, бахатост и примитивизам немају мјету која то мозе измјерити. Овде дефинитивно зиви цудан народ, али не толико цудан да би ова стока могла бесконацно владати!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

04.12.2014 07:45

Ма ја сам давно рекао ста је снсд- интересна групација за пљацку овог ентитета, али проблем је сто давно нису на политицком сметлисту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

04.12.2014 08:04

Да је Босиц бирао мандатара тако да ојаца СДС изабрао би Зељку. Најбољи потез за спас СДС-а који це сада ојацати. А да је Додик поставио правог мандатара имао је сансу да спаси и странку и РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

04.12.2014 08:16

Нажалост, са премијерком, наставницом енглеског, има да пропаднемо начисто.Пропаде слијепо цријево од Јужног Тока,нема обечаног кредита од Руских банака, привреда неради незапосленост у сталном порасту, ух, на**бали смо са оваквом премијерком и владом коју она буде саставила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

и тако за неких пар мјесеци

04.12.2014 08:29

На уласку у Банске дворе стоји неименовани припадник СИПА-е док се са друге стране ори пјесма познатог изводјаца намјењена ваљда том слузбенику: Окуј ме царе знај да је волим за њу бих дао све,јаце од окова тезе од ланаца цизме су бијеле,цизме су бијеле!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА

04.12.2014 08:48

Ми смо народ који воли црвену боју, и никада нећемо одустати од исте.Гласаћемо за Додика као и за Тита до његове или наше смрти.Онај из Кумровца? Овај из Лакташа, онај бравар овај месар, па шта хоћете. Мотику у руке ако хоћеш да преживиш. Тако се радило прије 200 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша Д.

04.12.2014 08:50

Добар текст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

опет исто

04.12.2014 09:03

Људи о цему ми прицамо. Да је градјанин хтио промјене или владе а посебно председника не би поново остали на власти. Посебно Додика који је упркос свему опет добио велику број гласова а кад цитам сви су против њега а он поново ведри и облаци...знаци требамо се упитати цему ово све води...На добро бојим се не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

04.12.2014 09:06

Нико из првог реда СНСД политичара не би ни прихватио мјесто мандатара у оваквој социјално-економској кризи и моралном посрнућу владајуће коалиције.Бајин избор је сужен и ограничен. Сачекајмо имена министара сигуран сам да ће бити све сами послушници,људи који су већ провјерени или они који ће гледати да сачувају столицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Девијант

04.12.2014 09:41

Ја не оправдам ниједног политицара, посебно не Додика.Али када рационално размислим проблем је много компликованији.Додик је огледало насих слабости, слабости народа.Нас народ је лијен, засто би се неко муцио у фабрици када мозе бити добар са неким политицаром и радити у администрацији. Други нису битни, битан сам само ја, такав је став насег народа.Неко се купује добрим радним мјестом а неко за 200 грама меса.Вуциц је у Србији рекао "Дзаба нам све реформе ако не реформисемо менталитет насег народа" и то је тацно.Додик користи насе слабисти и јако је добар у томе.Прицајте ви ста хоцете, али то је зива истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

04.12.2014 10:23

Више нам спаса нема. Не спашава нас ни Господ Бог ни Алах драги. Готов и смо и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоре

04.12.2014 10:30

Она је мандатар за премостити до фебруара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крај

04.12.2014 10:39

Сад је крај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈМО

04.12.2014 12:07

Ако Бакир хоце да укине РС по овоме најбољи би му био избор Милорад Додик у власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали Ђокица

04.12.2014 13:01

По мени, неколико је разлога што је наш свевишњи изабрао Орлеанку: (а) након освојене (покрадене) тјесне већине у парламенту, нико паметан, па ни Радојичић, се није хтио прихватити ризика да данас буде изабран за премијера, а сутра опозван. Поготову након очигледне, и свима у СНСД-у познате, чињенице да су она два папка ипак купљена и да ће та афера убрзо изаћи на свјетло дана; (б) Додику треба слијепи послушник, а нико у СНСД-у, ту улогу није више спреман да прихвати, јер је "Бабин" суноврат само питање дана. Осим Жељке једини који је био спреман да то прихвати је зворнички градоначелник, извјесни Стевановић; (ц) Додику треба особа од највећег повјерења (ради прошлих, садашњих и будућих лоповлука-криминала) и ту се књига свела на неколико слова: Жељка (ко зна како и из којих разлога), Стевановић ( с којим је већ неколико година у приватном бизнису у Бечу, ТЕ Угљевик, итд), Тегелтија (слијепо и одано извршавао све додикове жеље) и Шкрбић (претпостављате зашто). Жељка је прошла из следећих разлога: (1) говори (служи се) енглеским, (јер Додик ни у преводиоце нема више повјерења), (2) биће и даље послушна јер је има у шаци због афере "папак", (3) једина је коју би Додик могао повести на егзотична острва кад се убрзо тамо упути (побјегне).

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУП РС-а врши притисак на портал Клиx.ба због афере прислушкивања Жељке Цвијановић

04.12.2014 13:19

МУП РС-а врши притисак на портал Клиx.ба због афере прислушкивања Жељке Цвијановић Први "осумњичени" медиј, и како сада ствари стоје једини осумњичени, у афери "Снимак" досадашње и будуће премијерке Републике Српске Жељке Цвијановић је портал Клиx.ба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОКО

04.12.2014 13:19

ПАЗИ ЖЕКИ! ПРИСЛУШКУЈУ:РАДОЈЧИЋ, РАДМАНОВИЋ, ГАВРАНОВИЋ, ДАВИДОВИЋ, ШПИРИЋ, ЏОМБИЋ, И ОСТАЛА ЦРВЕНА БАГРА.ВРАТИ СЕ У ШКОЛУ, ДНЕВНИК ЈЕ ЗА ТЕБЕ МАXИМУМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крајни циљ

04.12.2014 13:40

СДС мора да подрзи Зељку јер је то најбрзи пут за њихов дефинитивни крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паника

04.12.2014 14:29

Замислите панике кад би Босић изашао испред СЗП и рекао: ми подржамо безрезервно Жељку за премијерку! Бају би одмах облио хладан зној :)))))

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

04.12.2014 18:06

Зао ми је све продасе. За ста се борих пет година?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко Стојановиц

04.12.2014 18:46

Папанко посто је папак!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јовица

04.12.2014 18:56

За јован бл.....ја сам дао глас СНСД-у и не стидим се, напротив поносим се. А ти сто вец 12 година дајес глас неком другом ти се стиди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Јовица

04.12.2014 19:05

лијепо ти је у канцеларији? Цео дан ниста не радис а плата редовна? Сто не би гласао. Има вас Миле таквих колики хоцес. Али пукла је дрзава. Нема висе ни за вас. Кредити се дизу да би се врацали стари. Краххх... а ја мрзим Додика и гласам за СДС И увјек цу. Онако гласам из густа, немам ама бас ниста од тога. Немам пуно али мени доста. СДС је ин поново...

ОДГОВОРИТЕ
Name

собар

04.12.2014 19:26

Изгледа да су избори одржани да нам зорно ставе до знања да могу да раде шта хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

04.12.2014 20:05

Кад си глуп не знас да си глуп...на њену срецу.И то самопоуздање излази из те врлине њене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

04.12.2014 21:11

Бука бучи, вода хучи,СНСД прави власт и ред и тако у недоглед!

ОДГОВОРИТЕ
Name

блб

04.12.2014 21:11

Јос два папка пресла из опозиције у коалицију око СНСД-а... На крају це нагурати на 50... Залосно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

04.12.2014 21:23

Дали сте глас за 50км,сад гладујте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

04.12.2014 22:01

Одличан текст. Нажалост наша стварност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАПАК СНСД_еов

04.12.2014 23:28

ЈАО ЗЕЉКА ИТВОЈЕ ЦИЗМИЦЕ ДОВЕДОСЕ ВЛАДУ ДОЛУДНИЦЕ .ПОДРЗАВАМ МАНДАТАРКУ АЛИ УБЕЛИМ ЦИЗМИЦАМА ДОГОД БУДЕ НОСИЛА БЕЛЕ ЦИЗМИЦЕ ИМАЦЕ МОЈУ ПОДРСКУ. ЗЕЉКА САМО НАПРЕД АЛИУ ЦИЗМИЦАМА БЕЛИМ.ЗАТЕБЕСАМ СТОЈЕДАН ПОСТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

циталац буке

05.12.2014 04:49

Драго ми је да се Бука вратила народу. Вец сам полако престајао да Вас цитам јер висе сте поцели критиковати опозицију него позицију. Вратите се годину дана уназад па погледајт текстове. Храбри и медју првима који сте критиковали све. А сада све ко извјестај извидјаца. Пробудите се и Ви ако хоцете да останете један од најцитанијих портала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

05.12.2014 06:41

Добра је зато што ништа неће урадити. Добра је што нам све пропада, добра је........ Зато ко је гласао за СНСД, нек поцрка од глади и биједе. Зељка је добра једна од најбољих што ће штитити криминал и даље, што ће ућуткати оне који говоре истину, и коначно што ћемо сви доћи као Бобар банка, да се никад више нећемо опоравити. Народе гледај гдје ћеш, овдје зивота нема, не смијеш истину говорити, не смијеш помињати да има криминала, не смијеш ништа, морамо се колективно исељавати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајд сад

05.12.2014 12:56

Претворише куповину посланика у аферу прислушкивања. Који спин!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ССД. СЈЕДИЊЕЊЕ СРПСКЕ ДРЗАВЕ В.СРБИЈА

02.01.2015 13:14

Зељка Цвијановиц Преседница Влде Папака.Изабралаје Доброг ПАПКА-ГУРАМ ДАЉЕ Тоје Права Преседница Којасамо Купује ПАПКЕ који Гура Даље.Гурај Папаксведо Папка Зељка Волитај Твој Слоган Гурам Даље.Затонемозе Пасти Влада Јерсада Папак ГУРА ДАЉЕ.Браво Зељка СТОДАЉЕ ТОБОЉЕ САМО НАПРЕД.АЛИЈЕ ПАПАК ИСТРОСЕН ЦИСТОСУМЉАМ ДАБИСТАМОГО ПОГУРАТИ.Поздрав Гурам Даље.

ОДГОВОРИТЕ