Кинеска робиња и Леонардова мајка?

Да Винчијева Мона Лиза била је кинеска робиња и уметникова мајка, нова је теорија Анђела Паратика, историчара и писца који живи у Хонгконгу.

Занимљивости 03.12.2014 | 22:07
Кинеска робиња и Леонардова мајка?

Идентитет модела за портрет који виси у париском Лувру деценијама је предмет различитих теорија, дискусија и нагађања. Ако је Паратикова теорија тачна, пишу електронски медији, то значи да је 15-вековни мајстор Леонардо да Винчи био полу-Кинез. 

Паратико је листу Саут чајна морнинг пост рекао да је готово стопроцентно сигуран да је Леонардова мајка била са Оријента, али да је за тачно прецизирање да је била Кинескиња користио "дедукцију". 

"Један богати клијент Леонардовог оца имао је робињу Катерину. После 1452. године, када је Леонардо рођен, она нестаје из докумената. Више тамо није радила. Током ренесансе, земље попут Италије и Шпаније биле су пуне робова са Оријента", објаснио је он.

Како би подржао своју теорију Паратико, који ради на књизи "Леонардо да Винци: а Цхинесе сцхолар лост ин Ренаиссанце Италy" такође се позивао на Фројдову теорију из 1910. године. Према тој теорији, слика је инспирисана уметниковом мајком и да су неки делови Да Винчијевог живота и дела имали оријенталну црту.

"На пример, чињеница да је писао левом руком са лева на десно, да је био вегетаријанац. То је нешто што није било уобичајено", рекао је Паратико листу. "Мона Лиза је највероватније портрет његове мајке као што је 1910. то рекао Зигмунд Фројд. У позадини Мона Лизе налази се кинески пејзаж, а чак и њено лице личи на кинеско". 

Користници кинеске верзије Твитера - Сина Wеибо - одмах су реаговали са десетинама пародија на ову теорију и слику. 

Један од корисника уместо лица Мона Лизе ставио је лица кинеског комичара Џао Беншана и британског глумца Роуана Аткинсона. 

"Сада ми је јасно зашто се смеши тако мистериозно и прикривено - то је типично кинеска одлика", коментар је другог корисника друштвених мрежа.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

не

04.12.2014 13:14

Ово није истина! Леонардова мајка је била једна баба из једног села у Херцеговини!

ОДГОВОРИТЕ