Случај Бобар банка: Дјело режима

Прије неколико дана Агенција за банкарство РС (АБРС) увела је принудну управу у Бобар банку и поставила Саву Шеваљевића за принудног управника.

Република Српска 03.12.2014 | 20:08
Случај Бобар банка: Дјело режима

Десетак дана прије ове одлуке, упозорио сам јавност о алармантно лошем стању ове банке и позвао АБРС, МУП и Тужилаштво РС да одмах предузму мјере како би се спријечило да пропадну депозити грађана и државе. И да се одмах крене у утврђивање кривичне одговорности оних који су угрозили 250 милиона КМ депозита у овој банци.

Грађани су остали ускраћени за информацију колико је депозита изложено ризику и колика је вјероватноћа да ће дефинитивно пропасти. Нажалост, ова вијест остала је само вијест, иако је право стање у Бобар банци требало да алармира не само АБРС, већ и тужилаштво и МУП да се проведе цијеловита истрага о криминалу због којег је готово 250 милиона КМ депозита грађана, предузећа и државе угрожено до крајње границе.Без дилеме, стање у Бобар банци, али и у другим предузећима из састава Бобар групе
резултат је политичког утицаја на управљање ове фирме.

Покојни Гаврило Бобар годинама је био један од најутицајнијих људи у СНСД-у и због тога је имао огроман утицај на институције власти. Очигледно је да се политички утицај испреплитао са пословном политиком Бобар групе, и да је цијела групација Бобар била ослоњена на финансијску подршку Бобар банке, а она опет у великој мјери на депозите јавног сектора и јавних предузећа.

Повезане фирме Гаврила Бобара преливале су огромне новце из шупљег у празно и, ако се испостави на крају периода принудне управе да ова банка мора у ликвидацију, штета на терет државе и грађана износиће више од 100 милиона КМ.

Не треба се чудити што ову огромну аферу не прати хитна свеобухватна криминалистичка истрага, јер када би се истрага провела у њој би се нашла злодјела ко зна кога све не из врха СНСД-а. Без дилеме, пљачке је било у огромним размјерама, а сада СНСД врхушка покушава сву кривицу свалити на покојног Гаврила.

Гаврило је покушавао одржати фирму на ногама, и није презао од употребе политичког утицаја на власти Републике Српске да би му фирма преживјела. Али, они из власти Републике Српске, што су му издашно помагали обезбјеђујући у његовој банци државне депозите (што по виђењу што орочене), који су сада угрожени и лако могу бити изгубљени, највећи су кривци за све што се тренутно догађа.

Треба ли да подсјећам на неколико великих афера пропасти банака у Србији, због спреге политичког утицаја владајуће касте и повлаштених режимских бизнисмена. Пропале су, по истом рецепту као и Бобар банка, слиједеће банке: Агробанка, Развојна банка Војводине, Привредна банка Београд и Универзал банка  и тиме оштетиле државу Србију за око 800 милина Евра.

Због тога су се у затвору нашле десетине одговорних лица из свијета политике, која се сумњиче за криминал банкарства и бизниса, а акцију државе на сређивању стања у овим банкама пратила је интензивна криминалистичка истрага полиције и тужилаштва.

Код нас то владајућем режиму не пада на памет. На крају,биће крив само Гаврило Бобар, јер је упокојен, а они који су највећи кривци ће рећи да је овај случај само редовна активност Агенције за банкарство РС. Умјесто да се иза браве под хитно нађу сви они који су саучесници у дугогодишњем прикривању катастрофалног стања у Бобар банци, као и бројних незаконитости због којих је ова банка пропала, није искључено да управо они оперу руке од катастрофе која је на видику и за све оптуже оног који се не може бранити. А то је њихов бивши страначки друг, покојни Гаврило Бато Бобар.

Да би била схваћена величина финансијске афере Бобар банке довољно је погледати како изгледају депозити ове банке према доступним јавним подацима из извјештаја независних ревизора:




На дан 30.06.2014. године укупни депозити у Бобар банци износили су 251.372.602 КМ.

Депозити до 50.000 КМ, односно они који су осигурани од стране Агенције за осигурање депозита БиХ, износе око 95 милона КМ.

Преостали износ депозита није осигуран.

Дакле, под ризиком да пропадне  је око 160 милиона КМ депозита.

У структури депозита треба имати у виду оне који су сигурно дошли у Бобар банку због политичког утицаја из врха СНСД-а . Ту су нарочито уочљиви депозити  јавних предузећа и ИРБ.

Депозити јавних предузећа,фондова и ИРБ:

РИТЕ Угљевик 8.000.000 КМ,

Хидроелетране на Дрини  2.000.000 КМ

Хидроелектране на Требишњици 2.955.830 КМ

Лутрија РС 2.000.000 КМ

Гаранти фонд 6.500.000 КМ

Мјешовити  Холдинга "ЕРС" МП а.д. Требиње орочила недавно 10.000.000 КМ

ИРБ РС 2.000.000 КМ

Мени је познато ових готово 35 милиона КМ депозита који су се у Бобар банци нашли због политичког утицаја, а сада су та средства блокирана и упитна са становишта њихове наплативости.

Праву слику о укупном износу државних депозита тренутно знају једино Саво Шеваљевић, Зоран Тегелтија и Славица Ињац.

И сви они шуте јер су у функцији прикривања злочина који је почињен против грађана ове земље, што су свој тешко зарађени новац држали у Бобар банци, а таквих има на хиљаде и њихов новац који ће добрим дијелом
пропасти укупно износи око 115 милиона КМ.

Преко Бобар банке, ИРБ РС је кроз више кредитних линија дала кредите физичким и правним лицима у укупном износу од  43.738.348 КМ.

Кориситим и ову прилику да још једном апелујем на МУП РС, СИПУ,Тужилаштво РС, Специјално тужилаштво РС,Тужилаштво БиХ да одмах отпочну криминалистичку истрагу у Бобар банци.

Неко мора кривично одговарати за овај финансијски злочин над грађанима Републике Српске, а никада неће одговарати ако се хитно нешто не предузме. Тако они сматрају, али ствари ће се примијенити. и то врло брзо.

Аутор: Драган Чавић

 

Коментари / 50

Оставите коментар
Name

Семберац

03.12.2014 19:12

Досли сте главе Бобару ви из врха СНСДа.Сад кад га нема наставите са га пљујете а сви сте мед лизали из Бобарове компаније.Срам вас било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

03.12.2014 19:15

А тек колико су преко Бобара узели сјекуци предузеца, ТЕ "Угљевик", "Бирац",... Све исјекли и продали, а одрадивали преко фирми из Федерације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

03.12.2014 19:20

БРАВО ЦАВА САДА АНГАЗУЈТЕ КРСМАНОВИЦА КАДА ПРЕУЗМЕ СИПУ ДА РАДИ ТРЕЦУ СМЈЕНУ ДА СТО ПРИЈЕ ПОХАПСИ ОВЕ ОБЕР КРИМИНАЛЦЕ А ТАКОДЈЕ ПОЗОВИТЕ НАРОД НА УЛИЦУ ЈЕР ОВО ЈЕ КРАЈ СВЕ ЈЕ ПОКРАДЕНО ПА И ИЗБОРИ КУПУЈУ ПАПКЕ ЈАВНО ОНИ ВИСЕ И НЕКРИЈУ ВЕЦ ПЕСКРУПУЛОЗНО КРАДУ НА ОЦИГЛЕД НАРОДА УЛИЦА УЛИЦА УЛИЦА

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

03.12.2014 19:21

Бобар не умро због Додика и његових црвених бандита. Страсно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симеун

03.12.2014 19:22

банду у мрдељу! и ти врло брзо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

03.12.2014 19:25

ДОДИК И ДАН ДАНАС ПРОЗИВА ИВАНИЦА СТО ЈЕ ПРОДАО БАНКУ ЗА ЈЕДАН ЕВРО А ИВАНИЦ НИЈЕ БИО КРИВ ЗА ЊЕНО ПРОПАДАЊЕ. ЕВО САД МЛАДЕН МОЗЕ ДО КРАЈА ЗИВОТА ДА ПРОЗИВА ДОДИКА СТО ЈЕ УНИСТИО БОБАР БАНКУ И ОСТЕТИО ДРЗАВУ И НАРОД ЗА СИЛНЕ ПАРЕ АЛ НЕЦЕ ОВО БИТИ КЕДИНИ СЛУЦАЈ ОВО ЈЕ САМО ПРВА БАНКА У НИЗУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јовица

03.12.2014 19:27

Па овде сви се баве новинарством. Ста је ово људи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

03.12.2014 19:37

ЛОПОВИ, ВРАТИТЕ НАСЕ ПАРЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

па ста

03.12.2014 19:42

тако вам је кад сте неписмени...имате неке тамо приватне факултете,не знате колко је 2+2

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

03.12.2014 19:44

Бобар банка је Бајин пројекат преко којега је исисао новац .Покојни Бато је био само продузена рука и морао је радити по декрету Баје .

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко треци

03.12.2014 19:57

Ово је превелики атак на целу групацију Бобар, СНСД покушава уништавањем Бобар компаније да прикрије своје прљавштине. срам их било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

крајина

03.12.2014 19:57

Славице Телгетија удјите ако смијете у павловиц и нову сви знамода је то дно дна....треба да вас тузе бобар група за цаст и углед огласите се ...ицке....васе паре су на канарима а насе овде ....телгетија славио 50 милиона одакле сефе са царине!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗИКА

03.12.2014 20:01

ЗА Семберца- Врх снсд је многима досао главе, а знали су ста та секта ради, назови странка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

03.12.2014 20:09

Цовјек све зна...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКТАСИ

03.12.2014 20:15

ЦАВИЦУ ЈЕДИНИ СПАС ЈЕ СИПА НА ЦЕЛУ СА КРСМАНОВИЦЕМ ДА ПОЦНЕ РЕДОМ СА ХАПСЕЊЕМ ПОГОТОВО СИСАЦИЦА БУДЗЕТА СТАНКОВИЦЕ ЦУБИЦЕ ЦИЦИЦЕ ДЈУРИЦЕ ИЛИЦЕ НИНИЦЕ ДАВИДОВИЦЕ МИЛАНОВИЦЕ И ОСТАЛЕ А КОЈИ СУ ОМОГУЦИЛИ ОВОЈ БАГРИ ДА ТО РАДЕ САМИ ЦЕ СЕ ПРИЈАВИТИ ТЈ ОВИ ЦЕ ДА ПЈЕВАЈУ КО СЛАВУЈИ А СВУ ИМОВИНУ НА ДОБОС И ПАРЕ ПОДЈЕЛИТИ СИРОТИЊИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

нина

03.12.2014 21:10

Срам Вас било,БАТО је би добар човјек,нахранио је многа уста.Стидите се лопови

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

03.12.2014 21:23

Губитак банке је 13,6 милиона а не сто милиона како вели чавић. Тај губитак ће покрити оснивачки улог Бобара и других акционара, тако да депоненти неће бити оштећени

ОДГОВОРИТЕ
Name

мица

03.12.2014 21:30

Бато, покој му дуси је имао и фирме и паре у вријеме док је Баја буцо ливаде с фергом! Унистио је прво њега па онда његове фирме! Зна се да је цовјек био алергицан на несто и од тога је и умро, угусио се! Цудо је да је бас тад досао из БЛ и умро, страсно ста урадисе од цовјека! Ваљда це некад неко истрагу покренути, јавност мало зна

ОДГОВОРИТЕ
Name

кј

03.12.2014 21:42

ЗА КРАТКО ВРЈЕМЕ ЦЕ СВЕ ИСПЛИВАТИ, СВЕ ПРЕВАРЕ, ЛОПОВЛУЦИ А ОВИМ ЦРВЕНИМА ЦЕ ТЕК ТАДА БИТИ ЈАСНО ЗА КОГА СУ ГЛАСАЛИ, АЛИ ОПЕТ ЦЕ РЕЦИ ТО ЈЕ НАМЈЕСТАЉКА, МЕНИ ЈЕ ЊИХ ЗАО СТО СА ЊИМА МАНИПУЛИСУ ПРОСЈЕЦНИ ЉУДИ КОЈИ ВОДЕ СНСД. ЈЕДИНИ РАДОЈИЦИЦ ВРИЈЕДИ, ОСТАЛИ БОЗЕ САЦУВАЈ, САМО СЕБЕ ГЛЕДАЈУ И СВОЈ ДЗЕП

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

03.12.2014 22:05

ударајте ви минусе, али тако вам стоје ствари!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

03.12.2014 22:08

СзП и Чавић живе у неком свом паралелном свијету!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА

03.12.2014 22:24

САВО ШЕВАЉЕВИЋ СТАРА МРЦИНА ЈЕ ДИО СТЕЧАЈНЕ МАФИЈЕ ЗАЈЕДНО СА ДУШАНОМ КОВАЧЕВИЋМ ИЗ ДУБИЦЕ И МИРЈАНОМ ГОЛИЋ ИЗ ГРАДИШКЕ,ТО ЈЕ ДОДИКОВ УДАРНА ПЕСНИЦА ЗА УНИШТАВАЊЕ ПРИВРЕДЕ ,ШТЕТА ШТО О ОВОМЕ НИКО НЕ ПИШЕ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчко

03.12.2014 23:18

па комсије из рс-а... СИПА ће и у ФБиХ и дистрикту имат пуне руке посла.. имамо и ми својих бисера..! дакле тај ко преузме сипу имаће посла и за 3. смјену..! ал један приједлог који је лако одрадит... направит закон да ни једна политичка партија не смије контролисат СИПУ..! тако да ће ови који додју у вијеће министара и буду у власти бит под лупом..! и наравно тиме би се спријечили политички обрачуни преко СИПЕ..! једва чекам да почну багру хапсит.. без обзира из којег народа били.. ал видјећете како је тај криминал повезан из РС са ФБиХ да су то скоро браћа по крви.. а продају причу о националним интересима и нечијој угрозености од некога..! еее мој народе сконтат це мо брзо да они завадјају да владају..! послије тога реформисад судство и деполитизират па потом и ентитеске полиције реформисат и окренит на главачке да слузе народу који их плаце а не нашим бајама и беговима..! лаку ноћ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрАган

04.12.2014 06:00

Немам везе апсолутно никакве ни са једном банком али ми никад неће бити јасно како никад нико не спомене Нову банку? Нова банка је та која је фаворизована од режима и све државне фирме морају рафити преко ње. Иза Нове банке стоји неко ко је баш у самом врху власти ( можда и на врху) и директо фаворизује ту банку због личних интереса. Многи пишу против Српке банке али не знам зашто? Република Српска треба и мора да има своју банку и та банка ће бити државна ма ко да је на власти. Тужилаштво ће кад тад процесуирати те који се недомаћински понашају ако је тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрАган

04.12.2014 06:55

Што би неко спомињао Нову банку? Њу није докапитализовала Влада РС као што је својевремено учинила са Бобар банком. А покојни Бато је ушао у политику да би спасавао свој бизнис, јер је имао велики постотак невраћених кредита. За разлику од његове банке, пословање Нове банке је стабилније. Нова банка има већи број акционара и природно је да су они моћни и у политичким странкама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

севе

04.12.2014 07:05

За Драгана: тај губитак је приказан. Има сто није. Немас појма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Драгана

04.12.2014 07:33

У Новој банци је катастрофално стање, и тамо има државног новца, Кад тако добро стоје зашто су радили емисију обвезница на 27 000 000 КМ, зашто нису давали кредите 7-8 мјесеци у континуитету, тамо не смију ни ући

ОДГОВОРИТЕ
Name

љута сам

04.12.2014 07:36

Нити сам цлан и једне странке нити симпатизер и једне странке. Радник сам и зивим од свог рада . Пратим ова препуцавања опозиције и медија која су у слузби или опозиције или владацујих структура ста раде и докле су спремни ици да би се домогли власти . Не размисљају и не презеју ни од цега него данима филују обичне грађане информацијама. Медији а медју њима сте и ви БН ТВ , објављујете вијести са сто бомбастичнијом најавом , онда се позивате на неке тамо изворе само да јос више Васа тв буде гледана. Знаци интерес! Опозиција користи све могуце ,а поготово Чавић да би се домогао власти.Не нисам симпатизер владајуце власти. Понасали су се бахато. Драго ми је сто је на овим изборима опозиција јаца и нека се боре зна се вец гдје, нека зараде своје плате као сто и ја радим и морам да радим. Пратим како покусавају да срусе компанију Бобар . Не размисља се да та компаније запосљава преко 1000 људи , да сваки запослени има породицу па помнозите колико то људи би остало без посла. Не то није битно! Битно је опозији уз помоц медија пљувати по СНСД-у преко те исте компаније .Медији унапријед знају ста је у фирмама . Како могу знати? Имају инсајдере? Ко су ти инсајдери? Опозиција нема мрља . Сви постени ? Дајте не причајте , молим вас. Мука ми је од ових препуцавања и борбе за власт. Кога од вас политицара брига за народ , за дрзаву , не битно да ли за РС и БиХ ? Битни сте ви сами себи . Ах да фотеља је удобнија кад си на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синдјелиц

04.12.2014 07:41

Бати лака црна земља. али он је братиц од покојног Војина Бобара који је био код Тита предсједник савезног изврсног веца БиХ са седистем у Сарајеву то знам јер је он мој тетак, Бато је по Бијељинским кафанама својевремено продавао неке комунистицке новине али кад је куцнуо цас стриц Војин га позвао и увео у банкарство то јесте дао му дрзавне паре и прве приватне банке, тако је добродусни Бато узнапредовао, али ето та добра и емоционална дуса природно и генски навезана на власт подлегну овог пута Баји који га је зртвовао па кад је Бато то увидео срце му пуце ко балон,то јесте кад је сазнао ста су му иза ледја спремили Додиковци а није висе било стрица да му цува ледја, многи брозови сатрапи су избогатили своје најблизе, он пресвисну. Ови нови тајкуни су све и један брозови пионири,синови моцника сколовани удбаси да неказњени туку, убијају и пљацкају у име народа само свој - србски народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пореска

04.12.2014 07:56

Батина компанија је платила 2013 пореза 18.5 мил. Пореза и све доприносе на пуне плате ...имају папири....сад хоце да распродају за дз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одг: Севе

04.12.2014 08:07

А оуткуд би имао појма Драган чавић колики је губитак. Ја сам говорио о губитку колики је био по досадашњим папирима. Сада ће се направити инвентура па це се видјети колики је тај губитак. Искрено не вјерујем да су пустили да буде велика завала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

04.12.2014 08:28

Банке не емитују обвезнице него акције. Свако емитује акције ако има купаца за њих. Купац акција Нове банке није држава него су то физичка и правна лица, дакле све је по законима тржишта, људи добровољно улажу новац у ту банку. И зато је та банка здрава. А батине акције банке није хтио нико да купи, па их је морала купити Влада РС (сјећате се оних 6 милиона прије четири пет година?) да би наставила пословање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нина

04.12.2014 09:23

Сви запослени у Компанија БОБАР имају редовна примања,уплаћене доприносе ,подршку свог предсједника Компаније нажалост сада покојног Гаврила Бобара.Све нас је гледао као своју дјецу нахранио многа гладна уста,па и твоја гос предсједнице.Како Вас није срамота.Ал има још добрих и поштених људи који це се борити да сацувају образ Великог цовјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

04.12.2014 09:45

Други разлог мог става да није у питању велики губитак је што су паре државних предузећа паре на које рацуна Додик! Примјећујете да нема пара од ММФ, влада мора да емитује обвезнице, а купци обвезница су и државна предузећа. Зато Додик сигурно није дозволио да те паре исцуре само да би подржавао Бобара. Ипак је тај однос био на егалитарним економским основама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

04.12.2014 09:46

Ко о чему, Чавић о режиму, као да је за његовог времена и режима било нешто боље?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрАган

04.12.2014 10:26

Ево опет понављам, живи били па видјели да ће Нова банка на крају бити највећи проблем. Иза Нове банке стоји Баја главом и брадом и директива свим државним фирмама је да морају радити преко те банке. Сасвим би логично било да државне фирме основни рачун имају у Банка Српске. Нисам из те бранше али већ пар година менаџер године Милан Радовић??? Уопште ми човјек не дјелује као неко такав. Погледајте мало пажљивије па ће вам многе ствари бити јасније. Мени лично је жао што се са Бобар банком све то издешавало мада немам уопште лијепо мишљење о њеном власнику иако човјек није више међу живима. Жао ми је тих људи тамо који су часно и поштено зарађивали своју плату и били израбљивани као и већина радника данас. Мада ево беко написа раније плате су биле редовне и људи су прехрањивали своје породице од те плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

04.12.2014 10:53

Јадни Бато, морао је рано умрети. Паметан човјек био, али је видјео гдје га је СНСД увукао, да је ушао у пропаст. Нек се стиде сви они који су допринијели оваквом стању у Банци а и због преране смрти Бате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

04.12.2014 10:58

Можда и Баја има учешћа у капиталу Нове банке, мала је ово Република, а то је ипак најача домаћа банка. Што се тиче банке Српске она је настала из нужде као државна банка. Влада РС је спасила Балкан инвестмент као што је америчка влада спашавала банке у Америци да се не би рушио економски систем. Могуће је да јавна предузећа више раде са домаћим банкама, што је и природно (купујмо домаће). најважније је да Нова банка добро стоји, њеним акцијама се тргује на берзи, Нова банка исплаћује дивиденду акционарима, тако да је њено пословање нормално. Имали су и они по неки кикс, ко га нема, али то је у просјеку других банака у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Драган

04.12.2014 13:01

Иди Драгане на сајт Бањалучке берзе па погледај да ли су банке емитовале акције или обвезнице, није тешко прочитати нешто прије него што тврдите да то није тачно, Нова банка је имала више емисија обвезница а не акција, које доспијевају на наплату за неколико година. Иначе, обвезнице се емитују када банка нема капитала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еx (поштени) Банкар

04.12.2014 13:29

За Драгана (једног и другог). Нова Банка (даље: НБ) није у проблемима, (а могла би и требала би бити с обзиром како послује), само зато што је директно подржава и штити Предсједник Републике. Кад то престане, и кад се депозити државних институција и предузећа повуку, Нова Банка може да доживи комплетан крах. Наравно, кад престане подршка политичког врха РС (читај: Додика), престаће и повјерење купаца акција и обвезница Нове банке, тако да ће она изгубити и тај олонац (полугу “дневног преживљавања”). Тачно је да у НБ држава нема акције, али је имају њени (државни) представници (читај: Додик), и то преко фирми или фондова из иностранства које се појављују као акционари (не мали) НБ. Да је то тачно, довољно је познавати власнике тих страних фирми или фондова, што није тешко ако сте стручњак за ту област, или ако сте, као ја, добро информисани. Улазак челника (једног) РС у НБ везује се за период директоровања једног од оснивача НБ (Ханџића) и уцјенама-рекетирањем које су на њега, али и остале осниваче (Авлијаш, итд) вршили посредно или непосредно најутицајни људи из СНСД-а. (зна се ко је то могао). Иначе, ово је један од предмета који се дуго крчка у СИПИ, и није угледао свјетло дана само због директног утицаја Додика у тој институцији, и неодлучности страних фактора да се у то, за сада, петљају. Према томе, биће да је један од два Драгана ипак у праву, а они који знају више од мене ( а има их) нека иступе напријед (нека се јаве), бар анонимно. Иначе, ово је мала маца у односу на приватизацију највећих државних банака у БиХ о којој се никада није, и неће, писати ни причати, пошто су је спровели странци криминалци. Али о томе други пут, и на другом мјесту јер са ове моје вишехиљаду километара удаљености од РС (на моју жалост или срећу) то није ни могуће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре: За Драган

04.12.2014 15:45

Банка увијек прибавља капитал емитовањем хратија од вриједности. И шта је ту спорно? Да ли сте помислили да прибављају капитал ради проширења пословања? Могуће је да је већа тражња за кредитима, па онда и банка прибавља додатни капитал да би удовољила тим захтјевима. У томе није ништа спорно. Спорно би било када банка не би била у стању да прибави капитал на слободном тржишту,него би тражила да јој Влада даје инфузију. Овако је све ОК!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

04.12.2014 16:12

Госп.Чавићу вјерујемо да би сте ви уз подршку народа и интелектуалне елите могли средити ову бахатост у Р.С. Бићемо вам у подршци и само крените.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

04.12.2014 16:19

За поштеног банкара. Ако је Баја акционар, онда се не треба бринути да би могла настати штета, јер не би Баја радио против себе. Код ликвидације банака прво страда оснивачки капитал, тј. прво губе акционари, а потом и депоненти, уколико је губитак већи. А то што причате о наводном рекетирању, ја заиста ништа не знам о томе, а ево сада први пут и чујем за то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

04.12.2014 19:54

Објављена је информација агенције за банкарство о губитку Бобар банке у износу од 18,1 милион КМ. Чавић је увећао цифру око 500%. Чава, други пут одузми мало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свети Гралл

04.12.2014 20:44

Ово је почетак краја Бобар компаније,није ни покојни Гаврило мирно спавао,знао је и он у шта улази,можда га је и живота коштало,на крају ће бити да пара једноставно нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоца амстердам

05.12.2014 06:17

па Цавицу и ти си био на власти...па си све дао сем фотеље..ста опет хоцес...јеси ли се то промјенио преко ноци???...колко си ти постених људи запослио и колко уста хранио...?само дај мени...нек те је Војин издигао....БОБАР КОМПАНИЈА ЦЕ СЕ ИЗВУЦИ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

мистер x

05.12.2014 15:50

Нема података колико је депозита и рачуна већих од 50.000 КМ??? Ста су радили седам дана? Срамотно је да се ниста не зна и да се манипулисе са народом. Банка је затворена уз невидјену помпу..групација приказана негативно, поставља се питање ста је ово и ко стоји иза свега. Мислим да Бобар није ово заслузио да је ентузијаста који је покусао урадити несто добро и отворити радна мјеста. Политика и лос менадзмент срусили су све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

05.12.2014 21:50

За мистер-x. Добро си рекао да је покојни Бато био ентузијаста чим је у менаџмент банке ставио људе са пољопривредном школом. Тежак је банкарски посао, ваља људима давати паре у зајам, а не знаш какав је ко на враћању!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кике

05.12.2014 22:45

зивио нас господар додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

вики

05.12.2014 23:01

нико ниста не ради а ваљају се милиони...

ОДГОВОРИТЕ