Кршић: Никада није наређено етничко чишћење

Некадашњи официр Которварошке лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске Војислав Кршић рекао је данас на суђењу генералу Ратку Младићу у Хашком трибуналу да никада није наређено етничко чишћење на територији која је била под надлежношћу његове бригаде.

 

Република Српска 03.12.2014 | 18:24
Кршић: Никада није наређено етничко чишћење

У писаној изјави свједока одбране, чији је сажетак у судници прочитао Младићев бранилац Бранко Лукић, Кршић је навео да његова бригада није испалила ниједну гранату на цивилне циљеве.

Описујући убиство једног броја муслимана у селу Грабовица у новембру 1992. године, свједок је навео да у тај злочин, који је наведен у оптужници против генерала Младића, није било умијешано војно особље. 

Прије изношења Кршићевог исказа, тужиоци су окончали унакрсно испитивање ратног команданта Територијалне одбране у Бањалуци и члана регионалног кризног штаба Милорада Сајића. 

Сајић је истакао да етничко чишћење није било стратешки циљ Срба и додао да не зна да је, док је био у Бањалуци, било присилног исељавања муслимана и Хрвата. 

Свједок је потврдио да је од других Срба чуо за запаљиве изјаве званичника Српске Аутономне Регије /САО / Крајина Радослава Брђанина против других нација.

Суђење генералу Младићу биће настављено сутра, када ће бити настављено изношење изјаве свједока одбране Војислава Кршић.

Коментари / 0

Оставите коментар