"Предсједниче узео си паре, плати раднике"

Након двомјесечне паузе радници уништене фабрике РАОП из Источног Сарајева поново су се окупили пред капијом овог накадашњег привредног гиганта.

Република Српска 04.12.2014 | 07:23
"Предсједниче узео си паре, плати раднике"

Незадовољни радници захтјевају да им се, на основу правоснажних судских пресуда, исплате заостале плате за протеклих 5 година и да им се повеже радни стаж како би могли остварити право на пензију.

,,Продаја РАОП-а један је од најбољих пројеката Владе Републике Српске од којег ће највише користи имати раднци'',изјављивао је прије само неколико мјесеци министар енергетике Жељко Ковачевић.

,,Гарантујем својим образом да ће радницима РАОП-а бити исплаћена свака марка дуга'',обећавао је са предизборних скупова предсједник Републике Српске Милорад Додик,уз напомену да то не важи за оне који се буду појављивали на БН телевизији.

Биле су то угодне ријечи за уши 160 радника који су истјерани из РАОП-а прије скоро годину дана.Када су прошли избори и вријеме предизборних обећања,радници су схватили да су поново преварени.

,,Можда је ово за министра и даље један од најбољих пројеката,али за раднике ово је катастрофа.Једино што смо добили су празна обећања.У два наврата предсједник Републике Српске Милорад Додик обећао је да ће сви радници расклопне опреме,са правоснажним судским пресудама бити у потпуности исплаћени.До дана данашњег нема ништа од тога'',каже бивши радник РАОП-а Мишо Вукадин.

На наше питање зашто траже паре од предсједника Републике,када имају правоснажне судске пресуде о наплати својих потраживања један од бивших радника РАОП-а Мирко Чолаковић одговара:

,,Ову фабрику продао је Милорад Додик.Прво Југотрејду а затим наводно неким Русима.Није важно ни коме је продао.Он је узео паре,сада нека исплати раднике.'

Да се ради о организованој пљачки несретних радника доказује чињеница да је Суд донио пресуде у корист радника,што значи да би требало блокирати рачуне преузећа и сав новац пребацити на име радника.

Међутим,нови купци основали су нову фирму,под новим именом и немају ништа са дуговима старог предузећа.Новац од продаје непокретне имовине РАОП-а узела је Пореска управа,да би намирила своја потраживања,а покретну имовину,процјењену на 8 милона марака,та иста Пореска управа уступила је Влади Републике Српске,а Влада је без марке накнаде уступила новом предузећу.

За раднике није остало ништа.Бивши радник РАОП-а Радомир Продановић каже:

,,Дали су покретну имовину држави,па ко је држава? Република Српска нису Руси,држава смо ми радници.Ми чинимо државу, а не Милорад Додик и министри око њега.Ако нећете да нам обезбједите радна мјеста дајте нама покретну имовину да је ми продамо и намиримо наше дугове.Народ се овдје окупља самоиницијативно.Догорјело је,невоља натјерала,немамо хљеба да једемо,угрожена је егзистенција наших породица.''

Његове колеге Радомир Марић и Блашко Лубура додају:

,,Моја породица живи од моје дневнице,ако успијем негдје да је зарадим.Тако је протеклих 5 година."

,,Пљачкали,пљачкали и мало им било,сад су истјерали људе пред пензију на улицу.'' 

,,Покушали смо мирним протестима да дођемо до својих права,али они који су одговорни за стање у којем се налазимо немају ни слуха ни образа",кажу незадовољни радници и најављују радикалније потезе.

Планирају блокаду бивше фабрике,а сада новог предузећа, међутим ни сами не знају да ли ће то имати ефекта јер у тој фабрици ионако се ништа не производи,већ се оно мало што је остало крчми и продаје.

БН ТВ

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

србин бл

03.12.2014 14:54

Питам се колико је ових радника гласало за Додика? Вецина претпостављам..

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

03.12.2014 14:57

И Источном Сарајеву никад убједљивије није Додик побједио! Волио би да никад не добијете своје паре! Само зато што сте човјеку без ријечи и образа вјеровали на ријеч и на образ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

макибл

03.12.2014 15:09

Бас тако @србин бл , вјерујем вецина да је гласала за бају и његове папке. Сад нек се сликају, није ми драго, само се надам да су бар сад несто науцили сто се тице политицких обецања црвених.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирис дуња

03.12.2014 15:18

Опет гласајте за њега, ако у медјувремену не поцркате. Поцркајте да се не патите. Тад ће он изгубити изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Очекивано

03.12.2014 15:23

Коме ћете се сад обратити? Кусајте своју чорбу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

раоп

03.12.2014 15:37

ТАЈ МИН КОВАЦЕВИЦ ЈЕ КО МАРГАРИН У СВЕ СЕ МЈЕСА НЕМА КРИМИНАЛА А ДА ГА НЕМА Е НАРОДЕ ХОЦЕ СЕ ОВАЈ НАСЈЕДИТИ У КЛУПИЦИ ИСПРЕД СУДА БИЦЕ СУДЈЕН ЗА СТО КРИМИ ДЈЕЛА ТАКО ДА И БУДЕ ПО СВИМ ТАЦКАМ А ОСЛОБОДЈЕН АЛ ЦИ ЗИВОТ ПРОВЕСТИ У СУДУ Е ПРОКЛЕТНИЦЕ ЗАЛОСТАН СИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

истоцно сарајево

03.12.2014 15:45

Назалост истина је да је вецина ових радника гласало за СНСД-е. Невјероватно али истинито! Сто их висе је..с они висе за тобом трце. Е па људи ето Вам Доде,Косарца и Ћосе па њима идите под прозоре. Слицна ситуција је са запосленим у болници Касиндол. Сад скиче и кукају а 8 година их униставају константно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јустице

03.12.2014 15:56

Гласали сте узивајте, тако и ова багра из Николе Тесле из Билеце, у Невесињу никад неце поцети радити билница која је помпезно отворена дан пред изборе. Нецете динара добити, док не цркнемо од глади сви нецемо се опаметити. А ако додје до ванредних избора опет сви гласајте за Додика!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин бл

03.12.2014 16:37

Кад је Огњен ономад послије оне Додикове изјаве, отисао и Источно Сарајево да подрзи раднике, пред фабриком га је доцекао 1 радник, словом и бројем. Остали су се сакрили, ко зна засто, од страха од Баје, неповјерења у опозицију, наивност, традиоционална српска заборавност, ко зна, све се мозда саставило. Углавном није ми их зао ни мало. Вјеровали су Додику, сад нек иду у Бакинце на његово имање да раде у воцњаку..

ОДГОВОРИТЕ
Name

СА

03.12.2014 16:39

ИДИТЕ МИНИСТРУ КОВАЦЕВИЦУ ТОМ ЛАЗОВУ И КРИМОСУ У ЗГРАДУ ВЛАДЕ ПА ГА ПИТАЈТЕ СТО ВАС ЈЕ ЛАГАО, ПОЗОВИТЕ ГА ДА СЕ ЗАМЈЕНИТЕ ЈЕР НИЈЕ ОН БОГОМ ДАН ДА БУДЕ ЛАЗОВ. МИНИСТАР КОЈИ ЈЕ КАКО ПРИЦАЈУ ПОКРАО ЕЛ КРАЈИНУ ЦАРИНУ А САДА ДИЈЕЛИ КОНЦЕСИЈЕ ЗА СИЛНЕ МИЛИНЕ АЛ У СВОЈ ДЗЕП ПРИЦА СЕ ДА ЈЕ ЗА САМО ЈЕДНУ КОНЦЕСИЈУ УЗЕО 2 МИЛ ЕУРА А ТИ НАРОДЕ ЦУТИ И ТРПИ УЛИЦА РАДНИЦИ УЛИЦА ЈЕР ТО ЈЕ ЈЕДИНО РЈЕСЕЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пријецани код бањалуке

03.12.2014 16:40

Тај исти министар Ковацевиц плаца декорацију прилазног пута до своје куце за церкин родјендан 6000 марака. Алооо декорација.. а ти сиротињо се ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајево српско

03.12.2014 17:09

Исплата у Бобар банци.Кад додје руски кредит са руским хеликоптером који је добијен за вријеме поплава. И понесите признаницу да сте платили руски гас за 2015 годину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле вас све воли

03.12.2014 17:17

И уз захвалу на гласу вам поруцује: посто висе нема избора и вас глас ми не треба слободни сте да ту пред фабриком отегнете папке. Њих наредне 4 године за сад имам. Довољно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВУКОСАВЉЕ

03.12.2014 17:49

ВИ СВИ СТО ПИСЕТЕ ПРОТИВ МИН КОВАЦЕВИЦА ЕВО САДА ТАЈ КРИМОС ДАЈЕ КОНЦЕСИЈУ ФИРМИ НИСКОГРАДЊА ЛАКТАСИ КРСЕЦИ СВЕ МОГУЦЕ ПРОЦЕДУРЕ ЗАКОНА О КОНЦЕСИЈАМА А ПРИЦА СЕ ДА ЈЕ У ПУНОМ ТАЛУ СА ЊИМ ТЈ ВЛ ЛУБОМИРОМ ЦУБИЦЕМ ИЛИ ЈЕ УЗЕО 200 ООО ЕУРА ПА НАРОДЕ ОВО ЈЕ ПРАВИ БЕЗКРУПУЛОЗНИ КРИМИНАЛАЦ А КАДА ПРОЦИТА ДА КИТИ ЦЕСТУ ЗА КЦЕРКИН РОДЈЕНДАН ПА НАРОДЕ ОВОМ ТРЕБА ИЦИ КУЦИ НА ПРОТЕСТЕ ДА ВИДИМО КО ЈЕ ОН ДА МОЗЕ ОВО СВЕ ДА РАДИ СТА СЕ ПИСЕ Е БОЗЕ БОЗЕ ОВАЈ ЦЕ НА ЛОМАЦУ У ПАКЛУ ЈЕР НЕ ПРЕСТАЈЕ ДА КРАДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

пецник

03.12.2014 17:55

Додјите да видите ста ради мин Ковацевиц са Нискоградњом код нас на силу даје концесију криминалцу Цубицу за велику лову ал у свој дзеп. Треба га ухапсити под хитно и све сто је он радио понистити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

03.12.2014 18:22

Дајте власт мени, па ћете видјети шта ће бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

03.12.2014 20:17

Опет Бајин рукопис .Зло се путем Баје мултициплира.Јадан народ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

03.12.2014 20:35

Ево радници, само ви по старом кукате како немате пара а не зелите промјене. Треба да вас је срамота, требали сте промјенити власт али вас то не занима. Моземо Додика растурити и срусити као Милосевица ал кад нико неце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

03.12.2014 22:39

ИМАМ САМО ЈЕДАН ЖИВОТ И НЕЋУ ДА УМРЕМ КАО КУКАВИЦА,А ШТО СЕ ТИЧЕ ВАС КОЈИ СТЕ КЛЕКЛИ И ПОГНУЛИ ГЛАВЕ ДА ВАС ОНАЈ ИДИОТ ЛАКШЕ ЗГАЗИ НИСТЕ БОЉЕ НИ ЗАСЛУЖИЛИ,УСТАНИТЕ ИСПРАВИТЕ СЕ ДОЧЕКАЈТЕ ТОГ ДУШМАНИНА ОД ПРЕСЈЕДНИКА,ИЗАЂИТЕ НА УЛИЦУ И ПОВЕДИТЕ ФАМИЛИЈУ ,МОЖДА ВАС НАРОД И ПОДРЖИ ,БОЉЕ НИСТЕ НИ ЗАСЛУЖИЛИ ГЛАСАЈУЋИ ЗА ОЛОША.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рр

03.12.2014 22:51

Преседник Додик је толико политички јак да му неможе ништа међународна заједница а камоли ови вечити губитници па зар невидите да народ неће да гласа за вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

госпар

03.12.2014 23:51

90% људи који предамном спомену изборе кажу да нису гласали за додика него за СзП. Како је онда додик добио изборе? Да ли је нама свима подваљено? Повјеровао бих да јесте али ево локални избори у Котор Варошу су проведени па је начелнику отказано повјерење уз минималну предност. Опет излазност скоро никаква. А кад причаш с људима на улици, сви хоће промјене. Ти "сви" морају код психијатра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

05.12.2014 06:30

Кад је требало изаћи на изборе узимали сте паре да би гласали за СНСД, пишаних 50 КМ , малих пара нестало и пасите траву следеће 4 године, тако сте и хтјели. Част оним који су гласали за промјене, али ови што су гласали за СНСД, њих треба пустити да поцркају, не дати им ни кап воде, нек поццркају тако ћемо се очистити од лицемерних за 4 године.

ОДГОВОРИТЕ