Протест БХ грађана у Америци

Стотине људи из БиХ који живе у америчком граду Ст. Лоуису изашли су на улице тога града да би још једном скренули пажњу властима и полицији на свирепо убиство 32-годишњег Земира Бегића који је прије неколико дана мучки убијен на улици Ст. Лоуиса у којем живи око 70.000 БиХ грађана.

Босна и Херцеговина 03.12.2014 | 08:25
Протест БХ грађана у Америци

Бегића је убио 17-годишњи Роберт Митцхелл који је недуго након убиства ухапшен заједно са још двојицом осумњичених.

Након убиства чланови заједнице БХ грађана у том граду почели су са мирним протестима на улицама Ст. Лоуиса носећи транспаренте на којима, између осталог, пише "Битни су и животи Босанаца".

"Нисмо дошли овдје да будемо убијени", казао је 32-годишњи возач камиона Демир Беговић.

Он као и многи БиХ грађани у том граду вјерују да је расни мотив довео до злочина америчких тинејџера који су Бегића усмртили чекићем пред очима његове вјеренице и пријатеља.

Начелник Ст. Лоуиса Францис Слаy казао је да убиство нема расни мотив и одбио је било какву повезаност овог злочина са оним у Фергусону у којем је полицајац Даррен Wилсон убио афроамериканца Мицхаела Броwна.

Убијени Бегић је у САД стигао 1996. године у Утицу у америчкој савезној држави Неw Yорк одакле су се преселили у Wатерлоо у Иоwи.

Према полицијским извјештајима, Бегић је заједно са вјереницом и пријатељима сједио у паркираном аутомобилу када је наишла група тинејџера која је почела ударати по аутомобилу. Након што је изашао да их упозори, првоосумњичени Роберт је чекићем почео ударати Земира који је касније подлегао тешким повредама.

Ово није први случај напада на БиХ грађане у том граду. У мају прошле године убијен је 19-годишњи Босанац Харис Гогић. Већ наредне седмице убијен је још један досељеник из Бутана.

"Превише младих људи изгуби живот без разлога. Требамо већу заштиту полиције", казао је 38-годишњи Русмин Топаловић.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

вахдет

03.12.2014 10:48

бјезали смо по свијету да би спасили главу од проклетог рата,а тамо смо изгубили и родјеног брата.У Њемацкој смо дозивљавали свакојака понизења од насе" браце" из сандзака само зато сто нисмо били јединствени и сто смо гледали како туку насе јаране а нисмо се хтјели мјесати/бас ме брига недира мене/ а медјутим сутра се исто десило и мени а други су говорили/бас ме брига недира мене/.Као сто сам могао извуци закљуцак из процитаног цланка исто се десило и у ст. луису остали су бобјегли оставивси свог јарана да га убију неки гилиптери односно балавци и исто се догодило /бас ме брига недира мене/,а сутра це се десити и њима исто и неце им нико помоци као сто и они нису помогли рахметли бегицу или гогицу.Брацо босанци у јединству је снага и да смо мало висе једиственији а не /бас ме брига недира мене/много би висе вриједили као људи и као пријатељи. И немојте никада заборавити да нас заједница цини моцнијим и јацим .Убудуце бар покусајте да помогнете свом јарану ако нејмате снаге бар имате глас да зовете у помоц а не да се сакривате у грмљу и да гледате страсан призор који це те носити на дуси док сте зиви. ПС.убудуце памет у главу а не"глупи босанац

ОДГОВОРИТЕ