Рубља пада - незапосленост и даље мала

Упркос паду цијена нафте и курса рубље, руска привреда и даље стоји добро - ниво незапослености је међу најмањим, а све више је странаца који долазе из економских разлога, наводе руски портали.

Свијет 02.12.2014 | 12:48
Рубља пада - незапосленост и даље мала

У периоду јануар - септембар ове године у буџету Руске Федерације био је суфицит од два одсто БДП-а.

Примјећен је раст позитивних показатеља у индустрији, а о здравом стању економије свједочи чињеница да незапосленост у великим градовима износи само осам одсто. Више од 11 милиона странаца налази се у Русији, а значајан број бави се економском дјелатношћу.Одлука ОПЕК-а да сачува количину производње нафте на нивоу од 30 милиона барела дневно довела је до наглог пада курса рубље.Познато је да попуњеност руског буџета 50 одсто зависи од нафтно-плинских прихода.

С друге стране, слабљење рубље омогућава  да се приходи сачувају у рубљама приликом смањења цијена нафте - наводе економски портали.Након одлуке ОПЕК-а, цијене нафте пале су за још 7,21 одсто. То је курс рубље смањило у односу на долар и евро за десет одсто.Економисти оцјењују да рубља тренутно стоји неоправдано ниско, ако се погледа  куповна моћ становништва, а њен курс не одговара фундаменталним параметрима који постоје у економским и финанцијским системима Русије.Водећи стручњак  компаније "Финам Менеџмент" Дмитриј Баранов сматра да би  одлука ОПЕК-а могла брзо бити поништена те би у том случају цијене нафте могле отићи  горе.

"Руска економија сувише зависи од многих фактора да би се само одлука ОПЕК-а могла толико јако одразити на њу. Не треба очекивати некакве драматичне промјене" - сматра он.

Коментари / 0

Оставите коментар