Ништа ново са новом Владом?

Сат полако откуцава, а вријеме за одабир тима Жељке Цвијановић се већ смањује. Нових, или старих 16 имена која ће сјести у министарске фотеље сви жељно ишчекују.

Република Српска 01.12.2014 | 21:08
Ништа ново са новом Владом?

Вијест да је Жељка Цвијановић мандатар за састав тог тима, поједине није изненадила, а код појединих је дочекана на нож.

Ново – старо име, Жељка Цвијановић главна је тема како у самом врху Владе Републике Српске, тако и међу онима чију би будућност, мандатар за састав нове
Владе требало да кроји.

Вијест да мјесто мандатара добија предсједница Владе у техничком мандату, Жељка Цвијановић, затекла је и Вељка Бубоњића.

,,Не видим да је ишта учинила за привреду, а побољшати се може, морају бити експерти у Влади, то је без даљнег.Ако тога нема, нема ни државе ни ентитета, ни нас.Тридесет пет година радио у привреди, Владе нема без привреде, државе нема без привреде. Можда Жељка није за то, можда је за нешто друго”, рекао је Вељко Бубоњић.

Мишљења бањалучана о новом мандатару су подјељена, као и на самим изборима.
Док Цвијановићка прави свој тим који би требало да заузме 16 министартарских фотеља, аналитичари упозоравају да нови састав Владе чека тежак посао.

“Мислим да ту заиста, ти изазови са којим ће се суочити ово друштво изискује једну снажну Владу, снажних министара, људи који су спремни на не популарне потезе, људи који ће прекинути можда са праксом извршавања партијских налога и наравно то остаје као један велики упитник који виси свима нама изнад главе. Да ли ће се заиста то и десити?”, запитала се Тања Топић, политички аналитчар.

Професор Миодраг Живановић види цјелокупан постизборни процес као пуку борбу за фотеље. А губинтици су, очекивано, грађани.

„Једноставно је структурални проблем на матрици на којој функционишу и наше Владе, односно и цијело устројство и Републике Српске и Босне и Херцеговине. Није могуће да се било шта многога догоди. Према томе није толико ни важно ко је мандатар или ко није“, рекао је професор Миодраг Живановић.

Обећано – испуњено, или пак неиспуњено. Након годину и по дана шефовања у Влади Српске, Жељка Цвијановић овај пут заиста мора да добро поведе рачуна о кадру који бира, јер без професионалности и рада сва предизборна обећања падају у воду – сматрају економисти.

„Тако да се на бази тога може очекивати даће заиста ова Влада бити, усмјерена прије свега на обезбјеђење нових радних мјеста. А како ће да то уради, то ћемо видјети, то баш неће бити лако у овим економским условима, морам признати“, рекао је Зоран Павловић, аналитичар.

Имена који би требало да закораче у кабинет Владе Републике Српске је вјероватно прегршт, с обзиром на изборне резултате, на мање странке које су ушле у власт са коалиционим партнерима, на различите жеље свих који желе дио колача. Шеснаест нових имена, или пак старих, мора бити изабрано за 40 дана од одабира мандатара. Односно сада већ 39.

(БН ТВ)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

биги

01.12.2014 20:48

Лаку ноц народе Републике Српске, крај је досао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

01.12.2014 20:57

Најбољи коментар њих је њихових протеклих 10 година, 3 милијарде Еура само вањског дуга, непотизам, корупција, системска корупција, организовани криминал, организовани криминал у највишим иституцијама РС. Милорад и даље држи РС у свом џепу. То му одавно омогућава службени београд, јер ко год је тамо на власти тај је само фигура у рукама отудјених србијанских центара моћи. То све подржавају и стране силе које су овдје пројектовале хаос. Можемо ли ми шта против свих њих. Не можемо јер људи са ових простора већином на раменима носају телеће главе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Силвер

01.12.2014 21:06

Како очекивати било какав напредак у РС од истих људи који су већ 8-9 година власт?!Овај затуцани народ није хтео да изабере промјене након свега што су ови упропастили,зато нек и даље настави по оној старој-ћути и трпи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

профа

01.12.2014 21:25

Ово ми личи на комедију када су маратонци читали тестамент

ОДГОВОРИТЕ
Name

кратко

01.12.2014 21:34

Ова Влада ће трајати колико и мачки муж... што би рекао Кањош Мацедоновић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Краљица

01.12.2014 21:34

Жељка краљица, само напријед СНСД. Најбољи сте, а ови завидни нек муке муче, изјешће их сопствена завист

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

01.12.2014 22:12

Један је Бране Миљуш мандатар :-)...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мица

01.12.2014 22:20

зајди зајди јасно сонце, зајди помраци се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МС

02.12.2014 07:24

Народе РС нек вам је бог на помоћи. Пропадосте скроз. Лаку ноћ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИСА

02.12.2014 08:17

ФАЈРОНТ. ЛАКУ НОЦ Р. С., ЗА КОЈУ САМ ДАО ДИО ТИЈЕЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пророк

02.12.2014 08:45

Значи "Жељкица" треба да закуца последњи ексер, вјероватно ће нам бити лакше ако је то "женска" рука!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

02.12.2014 09:48

Јел бре ово Зељка у зборници

ОДГОВОРИТЕ
Name

столе

02.12.2014 09:51

Бице као сто је и до сада било,ко се снадје њему добро ко не успије има портал за кукање,избори су показали да је народ задовољан да воли ову власт и наравно Зељку

ОДГОВОРИТЕ