Угљевик: Загађење ваздуха у оквиру дозвољених граница

Концетрација загађујућих материја у општини Угљевик у оквиру је дозвољених граница, резултат је анализе ваздуха у овој локалној заједници.

Република Српска 01.12.2014 | 17:09
Угљевик: Загађење ваздуха у оквиру дозвољених граница

"Након двије анализе ваздуха на подручју општине Угљевик, утврђено је да је све у оквиру дозвољених граница", рекао је Срни професор факултета Техничких наука из Новог Сада Горан Вујић, који је учествовао у пројекту "Анализа ваздуха у насељеном мјесту Угљевик", заједно са колегама са Техничког факултета из Зрењанима.

Он је прецизирао да су урађена мјерења сумпорних оксида, азотних оксида, суспендованих честица, а на одређеним мјестима урађена су и мјерења угљен-моноксида и озона.

"Кампање мјерења рађене су у јуну и током септембра и октобра. Можемо рећи да су сва загађења у рангу дозвољених", рекао је Вујић.

Вујић је напоменуо да су обављена мјерења у љетном и јесењем периоду кад је темепература биле знатно већа и кад није било гријања, а Термоелектрана је имала смањене активности, јер је била у процесу ремонта.

"Мјерење је обављено и након почетка рада Термоелектране и Топлане и показало је да се концетрације загађујућих материја не повећавају изнад дозвољених граница", рекао је Вујић.

Са резултатима пројекта "Анализа ваздуха у насељеном мјесту Угљевик" данас су упознати начелник ове општине Василије Перић и предсједник Скупштине општине Ђоко Симић.

Општина Угљевик за своје потребе одлучила је да се ураде ове анализе ваздуха због индустријских активности на овом подручју.Наредно мјерење, која ће трајати четири недјеље, одвијаће се сљедеће године у периоду хладнијег времена.

"Није било прекорачења загађености ваздуха на подручју општине Угљевик, што је охрабрујуће. Цјелокупан извјештај након мјерења, које ће бити обављено током зиме, биће презентован и на сједници СО Угљевик и тада ћемо грађане упознати са потпуним извјештајем загађености ваздуха", рекао је Перић.

Коментари / 0

Оставите коментар