Траже уклањање крста на Златишту

Скупштина општине Источни Стари Град затражила је од Савеза логораша Републике Српске да у року од 15 дана од пријема општинског захтјева уклоне спомен-крст на Златишту, а уколико то не учине урадиће то
општина, рекао је Срни начелник ове општине Бојо Гашановић

Република Српска 01.12.2014 | 16:27
Траже уклањање крста на Златишту

Гашановић је навео да је Скупштина општине Источни Стари Град дала рок Савезу логораша Републике Српске, који су се, како каже, сами изјаснили да стоје иза постављања спомен-крста, да уклоне обиљежје како би могли да поднесу захтјев за његово постављање. 

"Рок за уклањање спомен-обиљежја је 15 дана од дана пријема општинског захтјева који је логорашима упућен у петак, 28. новембра. Уколико они не уколне крст учиниће то општина, односно надлежна инспекција и комунална полиција, а рачун ће бити испостављен Савезу логораша", каже Гашановић. 

Он је додао да се не може радити легализација нелегалних објеката, јер је Влада Српске усвојила закон о споменицима, те да свако мора да поштује законе и прописе. 

Гашановић је навео је да је Скупштина општине донијела закључак да неће више разматрати захтјеве Савеза логораша Републике Српске за постављање спомен-обиљежја уколико не уклоне крст са Златишта. 

Он је рекао да је Савез логораша Републике Српске доставио Скупштини општине Источни Стари Град изјашњење о постављању спомен-обиљежја у којем се наводи да су они контактирали Његово високопреосвештенство митрополита Николаја који им је рекао да не може дати благослов за постављене спомен-обиљежја, јер мјесто за постављење није у власништву Српске православне цркве. 

Према његовим ријечима, општина још није почела са истраживањем и утврђивањем одговорности оних који су поставили привремени крст, али намјерава да то учини, јер је ријеч о кршењу прописа и закона. 

"Влада Српске донијела је одлуку да у свакој општини буде формирана комисија за постављање спомен-обиљежја, а општинска комисија никад није добила такав захтјев нити је ко обавијештен о постављању", наводи Гашановић. 

Он сматра да "спомен-обиљежје на Златишту својим изгледом не доликује српском народу". 

На Златишту изнад Сарајева у септембру је постављен спомен-крст, који би требало да представља привремено обиљежје у знак сјећања на страдале сарајевске Србе.   

Одлуке о уклањању својеврсни кукавичлук   

Савез логораша Републике Српске оцијенио је да одлуке надлежних органа општине Источни Стари Град, којима се одређује уклањање привременог спомен-крста на Златишту, представљају "својеврсни кукавичлук, али и штићење неких других, првенствено приватних интереса, који не могу и не смију бити изнад дужног пијетета и сјећања на српске жртве". 

Из Савеза логораша Српске саопштено је да нису изненађени таквим одлукама и наводе да су их донијеле структуре које су од почетка опструисале идеју и иницијативу Савеза да се на Златишту изгради спомен-комплекс у знак сјећања на невине српске жртве у Сарајеву.  

У Савезу су, како се наводи, посебно револтирани закључком Скупштине општине Источни Стари Град да начелник општине истражи и утврди одговорност оних који су постављањем привременог крста "угрозили безбједност и развој привреде и туризма", те тиме "нанијели велике финансијске губитке у друштвеном и приватном сектору".  

"Овакве ставове, према којима хиљаде српских жртава треба потиснути из сјећања због развоја привреде и туризма, Савез оцјењује скандалозним, срамотним и омаложавајућим за сјене жртава, чланове њихових породица и цјелокупан српски народ у БиХ", додаје се у саопштењу.  

Савез сматра да је то "лицемјерно скривање из паравана формалности и процедура". 

На Златишту изнад Сарајева у септембру је постављен спомен-крст, који би требало да представља привремено обиљежје у знак сјећања на страдале сарајевске Србе. 


Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Михајло

01.12.2014 15:30

Треба одвести Дукица и Додика да то склоне и доведу у пријасње стање. ЛОПУЗЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требевиц

01.12.2014 15:51

Срамота да се ми Срби свадјамо око овако значајне ствари за нас. Овде је одговорнос на три стране, Републици, опстини и логорасима. На дрзави сто није направила адекватно спомен обиљезје, опстини сто стити интересе приватника који имају послове на Требевицу па се боје да це изгубити госте из Сарајева, а логорасима сто су подлегли политици и странацким интересима. Уколико не сједну и не договоре се да подигну адекватан споменик онда се ми моземо поздравити са Републиком Српском и насим јединством. Срамота да манипулису са зртама у дневнополитицким темама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија

01.12.2014 16:04

Свака част општини,назнаке да се оним који завађају и мржњу сију мора стати у крај.Дукић је један од тих,уствари он и није никакав логораш.Зна се добро шта је у рату радио и колико је пара на јадном народу зарадио,а то иданас ради.Није ни чудо кад му је криминалац Баја ментор.Мој народе опаметимо се па ове криминалце растјерајмо да нормално без оптерећења живимо.Један је живот они уживају а ми већина патимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумњичави

01.12.2014 20:13

Ето, ни митрополита не даде благослов, ејвала му..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦРТАНИ

01.12.2014 22:14

СТА БИ С КРСА.ТИ ЛЕБАЦ.

ОДГОВОРИТЕ