Тешка година за здравство?

У Фонд здравственог осигурања Републике Српске сљедеће године доспијевају обавезе по основу кредита веће од педесет милиона марака.

Република Српска 01.12.2014 | 20:03
Тешка година за здравство?

То су подаци који су на столу неких од посланика у Народној скупштини Републике Српске. Те обавезе, црне су прогнозе, могле би да зацементирају дубиозу у којој се Фонд здравственог осигурања налази, због огромних обавеза које су му додијељене разним декретима из кабинета министра здравља у посљедњих неколико година.

Из Фонда здравственог осигурања одговарају ипак да ће наредне године отплата кредита остати у Законом ограниченом проценту у односу на укупне приходе.

„Износ кредита ФЗО РС који у наредној години доспијева за отплату је 7,3 одсто од укупног прихода Фонда, што значи да Фонд није ни близу дозвољеног лимита задужења“, одговор је ФЗО.

Преведено, ослањајући се на податке о приходима Фонда из прошле године отприлике ради се о тих педесетак милиона марака.

Оно што је званично јесте да се акумулирани дефицит Фонда, већи од стотину милиона марака, константно повећава. Главна служба за ревизију у ревизорском извјештају ове године утврдила је дефицит у прошлој од 35 милиона.

Разним одлукама Владе и министарства здравља у последњих неколико година Фонду здравственог осигурања Републике Српске наметнути су огроми трошкови који су могли да буду избјегнути. О тим трошковима и руководство Фонда и министарства здравља упорно одбија да говори.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИХАЈЛО

02.12.2014 09:10

Да теска година за здравство и цијелу РС, али није за Скрбица и Кљајцина сто покрадосе сто су стигли.

ОДГОВОРИТЕ