Хрватска брине о Хрватима у БиХ

Предсједник Владе Хрватске Зоран Милановић рекао је данас у Сарајеву да Влада Хрватска континуирано подржава и помаже институцијама Хрвата у БиХ, транспарентно и по релативно строгим критеријумима.

Босна и Херцеговина 01.12.2014 | 15:01
Хрватска брине о Хрватима у БиХ

Милановић је истакао да судбина БиХ и Хрвата из БиХ, као и помоћ хрватске Владе, не зависи од много од личности премијера него од институција у Хрватској. "Те институције, које градимо у оквиру ЕУ, обезбјеђују да се новац хрватских грађана не троши и не расипа узалуд, него у складу са законом, процедурама и интересу хрватских грађана ма гдје живјели", поручио је Милановић. Хрватски премијер и предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда присуствовали су данас у Сарајеву отварању студентског дома Хрватског католичког добротворног друштва /ХКДД/ "Др Драгутин Дујмушић", у чију је изградњу и опрему до сада уложено 4,5 милиона евра. Обраћајући се присутнима, Милановић је констатовао да је у Сарајеву увијек била витална и видљива хрватска заједница.

"Али, схватио сам да овај студентски дом није ексклузивно хрватски, него да ће бити отворен за све младе који желе да стичу знања и да граде модерну и напредну БиХ", истакао је Милановић. Према његовим ријечима, Влада Хрватска у континуитету подржава и помаже и другим институцијама Хрвата у БиХ на пољу културе, науке, здравства у БиХ.

"То радимо институционално, по релативно строгим и транспарентним правилима...", рекао је хрватски премијер. Он је најавио значајнију подршку Хрватске владе Свеучилишту у Мостару, које се финансира искључиво од школарина студената. Милановић је позвао власти и грађане БиХ да интензивно раде на испуњавању услова за улазак БиХ у ЕУ, а Хрватима у БиХ, иако су скоро сви и држављани Хрватске и ЕУ, поручио је да је "многима од њих БиХ и њихов садашњи и будући дом". "И зато, остајте овдје, али на крају све је ваш избор", рекао је Милановић. Беванда је оцијенио да је изградња студентског дома у сарајевском насељу Ступ капитални пројекат, који је резултат ентузијазма и искрене помоћи и подршке опстанку Хрвата у БиХ. Он је студентима пожелио угодан боравак и добре оцјене.

Присутнима су се обратили и надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић и предсједник ХКДД Анте Јелић, који су изразили велику захвалност Влади Хрватске и премијеру Милановићу лично за несебичну помоћ и искрену подршку реализацији многих пројеката чији је циљ обезбјеђивање услова за опстанак и просперитет хрватског народа у БиХ. Хрватска је од 2012. године у неколико наврата за изградњу и опремање овог студентског дома донирала укупно пола милиона евра, а у току је још један јавни конкурс вриједан око 100.000 евра.

Дводневну радну посјету БиХ, хрватски премијер започео је јутрос радним састанком с предсједавајућим Савјета министара БиХ Вјекославом Бевандом. Милановић ће током боравка у БиХ посјетити и Вареш, Крешево, Жепче, Витез, Гучу Гору, Нову Билу и Јајце. Током посјете Варешу, Крешеву, Жепчу планирано је да разговара са представницима локалне власти. У Жепчу би требало да посјети Основну школу. Предвиђено је да са представницима локалне власти и привредницима у Витезу хрватски премијер разговара на радној вечери.

Другог дана боравка у БиХ Милановић ће посјетити фрањевачки самостан Гуча Гора, хрватску болницу "Др фра Мато Николић" у Новој Били, у Јајцу ће разговарати са начелником општине Едином Хозаном и предсједавајућим Општинског вијећа Мирком Љубезом. Планирано је и да у Јајцу посјети фрањевачки самостан Светог Луке.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Зока

01.12.2014 14:14

Ста је са Србима у Хрватској, протјерали сте их а зад тразите право за мањиину у БиХ-а. Који сте ви лицемјери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Акабиба

01.12.2014 18:56

Несто си ти помјесо пајдо у бих хрвати су у Бих конститиван народ заједно с Србима и Муслиманима !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сузуки

01.12.2014 20:34

За Акабиба.Пајдо и ти си несто помјесо.Нације су Срби,Хрвати и Босњаци,а по вјероисповијести су православци,католици и муслимани.

ОДГОВОРИТЕ