Неле Карајлић у Бијељини о Сарајеву

Завичајно удружење "Пријатељи Илијаша" организовало је вечерас у Дворовима, код Бијељине, традиционално "Илијашко вече" на којем је специјални гост био Др Неле Карајлић.

Република Српска 29.11.2014 | 22:44
Неле Карајлић у Бијељини о Сарајеву

Карајлић каже да је ово вече за њега прилика да још једном у новембру у Бијељини проговори о својој аутобиографској књизи "Фајронт у Сарајеву", али и да се приватно дружи са пријатељима.

Он је почетком овог мјесеца први пут у Бијељини промовисао своју књигу, али је Народна библиотека "Филип Вишњић" била премала да прими све посјетиоце који су жељели да присуствују промоцији.

"Овдје сам уљез. Ја нисам из Илијаша, ја сам из Сарајева, али смо једни близу другима. Вечерас сам овдје на позив својих пријатеља из крајева у којима смо некад живјели", рекао је новинарима Карајлић, напомињући да је на "Илијашкој вечери" присутан као "приватно лице", али да је на приједлог организатора договорено да уради својеврсну промоцију.

Он је у разговору са гостима ове вечери, којих је било више од 500, на лак и препознатљиво духовит начин говорио о књизи.

"Књига и јесте прича, на неки начи, свих нас који смо овдје на овом дивном скупу. Она је судбинска линија која спаја и мене и све ове људе који су око нас", рекао је Др Неле Карајлић.

Предсједник Завичајног удружења "Пријатељи Илијаша" Миленко Зупур рекао је да је ово пети традиционални скуп Илијашана у организацији овог удружења.

Он је навео да Удружење броји око 3.000 сталних чланова, али да тај број расте.

Дружење у Дворовима почела је интонирањем химне Републике Српске и минутом ћутања којом је одата пошта свим жртвама илијашког краја.

Приход од улазница које коштају 20 КМ и све донације са "Илијашке вечери", којој су присуствовали бројни пријератни Илијашани и други гости, намијењен је завршетку спомен-обиљежја у порти манастира Свете Петке у Бијељини на којем су уклесана имена 1.237 погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату на подручју сарајевских општина Илијаш, Вогошћа и Рајловац.

У изградњу овог споменика до сада је уложено више од 100.000 КМ, а у наставку радова треба да буде завршено његово фрескописање.

Зупур је најавио да би на прољеће овај споменик требало да буде завршен.

Удружење грађана "Пријатељи Илијаша" окупља више 3.000 чланова на подручју Семберије гдје живи око 5.000 Срба из Сарајева који су у постдејтонском егзодусу напустили своја огњишта.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Постдејтонском егзодусу

29.11.2014 21:51

на позив Момцила Крајисника којег данас Додик вода ко медједа у дневнополитицке сврхе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Згембо

29.11.2014 22:40

Ко о цему Неле о Сарајеву! Уби га носталгија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин-рс

30.11.2014 01:21

Вогосца, Илијс и Илидја су дле највеце зртве отадјбинског рата у стврању РС. Одлуцено је тако да ое е припадну асој територији, и то смо прихватили али да се село Лактаси сад дице насим херојством никад нецемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

30.11.2014 06:10

За Србин-рс Мислим да је глупо прицати ко су највеце зртве отадзбинског рата и тако се дијелити на Сарајевске Србе , Лактаске и остале. Ми смо један народ и то смо били и у рату. Ми смо сви заједно стварали Републику Српску. Свако је дао неки допринос. Па и људи који су негдје као гастарбајтери и они су плацали ратни порез 200 ДМ мјесецно и тако уцестовали у стварању ове насе лијепе Републике Српске коју сви волимо. Наравно има људи попут Милорада Додика ратног профитера који Српску сматрају својом лицном својином и гледају да је сто висе покраду . Али искрено ми смо изабрали себи тог Додика на демократским парламентарним изборима и сами смо себи криви. Моје велико постовање свим борцима Републике Српске а и овом удрузењу" Пријатељи Илијаса".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зика

02.01.2017 06:34

Мислим да сте у праву Симо

Name

Ре Србин

30.11.2014 10:40

Е мој србине цим ти не знас да је Иилиџа а не илидја, да је отаџбина а не отадјбина и да су Лакташи имали око 200 погинулих у рату и то на ратиштима око 300 км од куће па чак и око Сарајева, онда ти се нема шта ни рећи. Жив ти мени био Србине илидјански...

ОДГОВОРИТЕ
Name

носталгиа

30.11.2014 12:11

Неле уби те носталгија зар немас петљу да одес у Сарајево?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

30.11.2014 12:34

Није ми јасно зашто овај човјек привлачи оволику пажњу. Црногорци за овакве људе имају одличан израз "нит" је вино, нит" је вода".

ОДГОВОРИТЕ