Гаф Обаме: Честитао Иванићу Дан државности

Писмо америчког председника објављено је на службеној интернет страници Председништва БиХ тек у петак, а медији су оценили тај потез као дипломатски апсурд и гаф.

Босна и Херцеговина 29.11.2014 | 18:40
Гаф Обаме: Честитао Иванићу Дан државности

"Поштовани господине председниче, изузетно ми је задовољство да Вама и грађанима Босне и Херцеговине честитам Дан државности, 25. новембра", стоји у Обамином писму Иванићу који тренутно председава трочланим државним врхом.

Обама је, такође, поновио снажну подршку своје земље евроатлантској будућности БиХ.

Иначе, Иванић, српски члан Председништва БиХ, није присуствовао недавном пријаму поводом Дана државности, који су у Сарајеву организовале његове хрватске и бошњачке колеге у државном врху, Драган Човић и Бакир Изетбеговић, у част првог заседања Земаљског антифашистичког већа БиХ (ЗАВНОБИХ) које је 25. новембра 1943. одржано у Мркоњић Граду.

"Моје мишљење је да све док се не донесе закон о државним празницима на нивоу БиХ, нема основа да се обележава било који дан, па ни 25. новембар", рекао је недавно Иванић.

Он је, такође, врло јасно поручио да чланство БиХ у НАТО-у зависи искључиво од потеза Србије у том правцу.

"Мој став је да се о НАТО-у може разговарати тек кад Србија уђе у тај савез", рекао је Иванић.

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Боки

29.11.2014 17:45

Није Обама блесав.Зна он врло добро,коме и зашто је упутио честитку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

није гаф

29.11.2014 17:55

Није то никакав гаф, то је порука свима нама да је Босна Дрзава а он само подсјеца србе преко Иваница да је то то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги

29.11.2014 17:58

Па ста било нам је боље док смо сви славили тај дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

29.11.2014 17:59

Па Обама је цеститао председавајуцем предсиједниства БиХ посто је то Иваниц ниста цудно.Неце валда Изетбеговицу и Цовицу посто они нису моментално председавајуци.Ако заступас ту дрзаву и њенси председник нормално је дасе сви обрацају Председнику.Ил је Обама требо да назове Иваница и дага пита јесил бијо на прослави Дрзавности дати цеститам.?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

29.11.2014 18:22

Ух Брате има шта и да Цестита!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

29.11.2014 18:59

Од истине се немозе побјеци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина о Дејтону

29.11.2014 19:19

Хајмо једном бит постени. Српски медији, интелектуалци и политица из непознатог разлога не зеле да информису свој народ да је једна од одредница Дејтонског устава та која казе да сви закони који су вазили у Републици БиХ настављају да вазе док се не донесу нови. Закон о празницима није донесен тако да онај од раније и даље вази. Засто се ова ствар крије од људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

додано

29.11.2014 19:54

Обама је проницљив дипломата,не дие код њега на рук цук

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

29.11.2014 19:54

Члан 1. Босна и Херцеговина Континуитет. Република Босна и Херзеговина, чије ће службени назив од сада бити "Босна и Херцеговина", наставља своје правно постојање према међународном праву као држава, уз прилагођавање њезиног унутрашњег уређења према овдје садржаним одредбама те унутар њезиних међународно признатих граница. Она остаје чланица Уједињених нација те као Босна и Херцеговина може задржати или затражити чланство у организацијама у склопу система Уједињених нација и другим међународним организацијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

29.11.2014 20:37

Какав Обама то раде лобији има он паметнијег посла него бавити тиме се шта је која партија у рату одлучила без провјере воље народа. Чињенице су неумоливе. Свиђало се то некоме или не свиђало данашњи датум никада нико из историје извадити не може то је чињеница. Фашизам је имао своје вријеме и простор. На жалост зла и злочина је било и прије и послије времена фашизма по свијету. Историске чуњенице постоје али нема никакве сумње да су разни политички интереси довели до тога да то тумачи како коме одговара. Историјска чињеница 29 септембра 1943. године један официр предао свој град партизанима. Ако је то тако онда ја тај официр био на страни фашиста док је год могао. Италија је земља гдје се први пут чуло за ријеч фашизам тада је већ била поражена. Осим многих других релевантних историјских извора ови подаци постоје у Хрватског биографијског заводу ничим се не могу у питање. Према свим тим подацима тај официр који је три војске промијенио појавио се као делегат два мјесеца касније 29. 11 1943 године на ИИ засидању АВЊа у Јајцу. Сада потомци људи којима је командовао тај командант славе 25. новемар * називају фашистима синове Партизана у мјестима гдје никакве друге војске домицилне воске није било да би се могло по било ком основу приговорити да је имала било какве везе са фашистима, Ако неко од тих ветерана жели положити вијенце својим саборцима то би требало бити медијски пропраћено. Људско право је да човјек слави, поштује празнује шта хоће.Политичким тумачењем догађаја само се трују душе људима ако не одговарају чињеничном стању.Чудно је се препуцавју властодршци да ли овај догађај треба славити * сви ти људи све до навеће могуће крајности раде све супротно циљевима и идији прокламованој на данашњи дан у Мркоњић граду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

29.11.2014 21:45

господин Обама је честитаи Дан државности Предсједнику Предсједништва а игром случаја то је Иваниц нетреба заборавити и да је Иванић антифашиста .

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

29.11.2014 22:08

Ако Обама зна показати на карти гдје се налази БХ,као и99%Американаца,скидам капу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

искрено

30.11.2014 06:41

Ј... се Обами за БиХ, једино што му је интерес да буде добар са вехабијама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчко

30.11.2014 10:21

није то никакав гаф... то је политичка порука за Иванић и оне који не славе дан дрзавности..! порука да Америка стоји иза 25.Новембра.. дана дрзавности БиХ..! свиђало се то коме или не...!!!!!!!! ал наравно да се та порука зели умањити и од ње створити ГАФ..! ал вјерујте да амери знају боље о нама него ми сами о себи..! лијепо је знати да најјача сила ни свијету подрзава 25. Новембар као дан дрзавности..! будимо искрени.... и не лазите сами себе..! поздрав нормалној раји...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

врбас

30.11.2014 11:00

Иванићево лично убједјење у овом случају је потпуно недбитно. Он је тренутно на челу једне чланице УН-а коју сви у свијету, па и УСА, признају као државу. Зашто би ово био гаф? Гаф би био да је заобидјен Иванић као прва адреса. Није Обамин проблем то што неко окреће главу од достигнућа ЗАВНОБиХ-а и антифашистичке борбе. То је гаф а не ова куртоазна честитка. И зашто се ово понавља? Зар није било довољно то што је покојни Милан Јелић направио дипломатски скандал када је прозвао британску краљицу због сличних честитки?

ОДГОВОРИТЕ