Гријање у Бањалуци само до Божића

На почетку грејне сезоне руководство бањалучке Топлане се хвалило да ће радијатори бити топли као ниједне године раније. Само мјесец и по дана касније из овог комуналног предузећа стиже упозорење да мазута има само до почетка јануара, а да Топлана нема новца за његову набавку.

Република Српска 29.11.2014 | 21:37
Гријање у Бањалуци само до Божића

Тендер је расписан и како сад ствари стоје на тендеру ће побједити “Оптима група”, а Бањалука ће се гријати мазутом обезбјеђеним путем компензације.

Занимљиво је да еколошки моменат у овом случају неће бити у првом плану.
Топловодна и вреловодна мрежа у никад лошијем стању, а и количине мазута су на резерви.
И поред високе наплативости, новца за набавку новог мазута немају.

Приватизацијом нафтног сектора и репрограмом дуга, који је био виши од 160 милиона марака стекли су се сви услови за систем компензације.

Таква могућност управо је планирана расписаним тендером. Топлана не може добити банкарску гаранцију, што је “Нова банка” и потврдила дописом, дакле Топлана нема новца, али има нафтну индустрију Српске која ће испоручити мазут са садржајем сумпора до 3 одсто, иако у еколошкој дозволи ресорног министарства стоји до 1 одсто.

Вишак сумпора у ваздуху над Бањалуком надлежне не забрињава много. Најважније је да се мазут набави, опет од “Оптима” групације и опет са грејс периодом, па и на крају крајева на компензацију.

Град ризикује и да плати 30 милиона марака уколико се раскине уговор са предузећем “Хигат”, с којим Топлана има склопљен уговор о набавци много квалитетнијег мазута, а не набавља га. Упорно се заобилази Хигатова испорука и то на уштрб преклапања са “Оптима групом”, тврди опозициони одборници, упозоравајући да би због тих малверзација цијена гријања могла бити повећана.

(БН ТВ)

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Одборник

29.11.2014 21:10

Градска управа и Градонацелник се не брину о здрављу градјана, под изговором компензације спаљују сумпорни отпад и плацају га 250 КМ по Тони скупље од нискосумпорног мазута. Дакле краду око 5 милиона по сезони а директор Топлане це због тога заврсити у затвору, да ли це му друство правити и Градонацелник видјецемо ускоро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

29.11.2014 23:22

Банда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

30.11.2014 17:46

БАНДА ЦРВЕНА, СВЕ УНИСТИЛА, И САД НАМ СИЛУЈУ ЗДРАВ РАЗУМ.

ОДГОВОРИТЕ