Најскупљи лијек "Глибера" коштаће 1,1 милион евра

У Њемачкој ће се ускоро у употреби наћи први лијек за генску терапију, али уз баснословну цијену од 1,1 милион евра, објавили су њемачки медији.

Свијет 29.11.2014 | 12:00
Најскупљи лијек "Глибера" коштаће 1,1 милион евра

Лијек "Глибера", који производе холандска биотехнолошка фирма "Јуникјур" и партнерска италијанска маркетиншка компанија "Кијези", намјењен је лијечењу веома ријетке генетске болести недостатка липопротеинске липазе (ЛПЛД), пренио је Ројтерс.

Тај лијек је добио одобрење за употребу у Европи још прије двије године, али је његово пуштање на тржиште одложено како би се завршило прикупљање података о ефектима лијека у периоду од шест година.

Компанија "Кијези" је њемачким властима предала захтјев о одређивању цијене "глибере", тражећи да једна ампула кошта 53.000 евра у малопродаји.

С обзиром да су за лијечење просјечног пацијента обољелог од ЛПЛД потребне 42 ињекције, односно 21 ампула, укупна цијена за лијечење једног пацијента ће износити 1,1 милион евра.

Портпарол "Кијезија" је изјавила да ће лијек постати комерцијално доступан у првој половини 2015. године. 

С обзиром да ће у читавој Европи само 150 до 200 пацијената испунити здравствене параметре за примање "Глибере", тај лијек, упркос својој баснословној цијени, неће представљати велико оптерећење за здравствене системе земаља.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

родјо

29.11.2014 12:28

За богате ГЛИБЕРА а за сиромасне ЕБОЛА.СЛОГАН за нови свјетски поредак.

ОДГОВОРИТЕ