На бироу мање 1.130 особа

Број незапослених у октобру у ФБиХ повећао се за 790 особа, док се у РС смањио за чак 1.130 особа, показују најновији подаци Агенције за рад и запошљавање БиХ.

Босна и Херцеговина 29.11.2014 | 09:38
На бироу мање 1.130 особа

У овом мјесецу је укупно 16.608 особа брисано са евиденција служби за запошљавање, а од тог броја 9.423 особе су запослене.

Стручњаци сматрају да су различите ствари заслужне за ово, а између осталог скидање са евиденције због нејављања као и знатно повећање запослености у РС јер се, на примјер, број запослених особа само у октобру повећао за 3.300 новозапослених.

Из Завода за запошљавање РС казали су да је знатно примјетан тренд запошљавања ове године, што кроз различите пројекте запошљавања које ове године спроводи Завод, што кроз друге видове запошљавања.

"Има ту и самозапошљавања, затим запошљавања кроз обављање приватне дјелатности и слично. Битно је да се повећава број запослених, а смањује број незапослених", кажу у Заводу.

Тако је за десет мјесеци ове године укупан број запослених особа у РС достигао цифру од 28.011 лица, што је за 16,5 одсто више него у истом периоду прошле године.

Током ове године Завод спроводи укупно четири пројекта запошљавања у укупној вриједности од око девет милиона марака.

То су пројекти запошљавања у привреди, чија је вриједност 3,2 милиона марака, затим пројекат запошљавања ратних војних инвалида и породица погинулих, за шта је предвиђено два милиона, подршка запошљавању приправника, коју са 3,5 милиона КМ подржавају Влада РС, Завод и послодавци и запошљавање Рома, које је подржано са 220.00 КМ.

Велка Оџаковић, генерални секретар Савеза синдиката РС, казала је да се незапосленост повећава у ФБиХ због великог броја стечајева које сада тамо пролазе многе фирме.

"Ми смо то већ прошли па је зато ова разлика изражајна, а има ту доста и случајева скидања са евиденције због нејављања на вријеме као и по другим основама", каже Оџаковићева.

Исмет Бајрамовић, предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ, казао је да се нада да се повећава број запослених и да је то основни разлог смањења незапослености у РС.

"Није битно уопште да ли се људи запошљавају у РС или ФБиХ јер нам је свима битно да се смањи незапосленост, а бојим се да статистички подаци не показују праву слику", казао је Бајрамовић.

Алија Ремзо Бакшић, предсједник Асоцијације послодаваца БиХ, казао је да је статистика у БиХ доста нереална јер не приказује стање.

"Ми имамо доста људи који раде на црно, значи нигдје се не воде јер им тако више одговара због кориштења неких повластица које имају ако нису, на примјер, на евиденцијама", сматра Ремзо Бакшић.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

дејанпд

29.11.2014 14:17

Ја,на пример знам троје који су брисани са евиденције јер им је истекла лична карта и немају вишка 20-так марака да изваде нову,а ново правило у РС је да се без личне карте уз радну књижицу не могу пријавити на редовно јављање. Ето, има и таквих случајева запошљавања. О неколико десетина, којих пријављивање кошта 5-6км превоза да не говорим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

статистика је мајка пропасти

29.11.2014 16:52

неки су на западу а неки вец умрли..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лала

30.11.2014 12:29

Треба изборе правити сваки други мјесец и брзо би се сви запослили.

ОДГОВОРИТЕ