Након 21 годину пронашла своје синове?

Драгица Плауц (52) је 21 годину провела тражећи близанце које је родила 1993. у Тузли. Пошто су близанци рођени здрави а у документацији писало да је болницу напустила са њима, Драгица је била сигурна да су дјеца продата. Упорност се изгледа исплатила и Драгица је дошла до два младића стара 21 годину за које сматра да су њени синови.

Босна и Херцеговина 28.11.2014 | 16:12
Након 21 годину пронашла своје синове?

- Родила сам два жива и здрава сина. С обзиром на то да су били близанци, лекари су рекли да морају да остану два-три сата у инкубатору. Од тада им се губи сваки траг. Све ове године трагала сам за својом децом и сазнала сам да су живи и продати некоме у Америку. Молим све да ми помогну да пронађем своју децу - рекла је раније за 24сата.хр ова очајна мајка а преноси Блиц. У Ургентном клиничком центру у Тузли тврдили су да су близанци умрли, али она је била увјерена да су украдени. Обратила се многим установама, али су јо рекли да је случај застарио.

Зато је одлучила да изнесе свој случај и Међународном суду за људска права.Дјеца су рођена 5. августа 1993. године на Гинеколошко-акушерској клиници Клиничког центра Тузла.- Бебе су при порођају биле толико гласне и плакале су, а доктор Боро Купрешак ми их је ставио на прса. Неколико минута касније, однијели су их на купање и облачење. Вратили су их након неколико минута обучене па сам их подојила. С обзиром на то да је био рат, све породиље су након порођаја с дјецом пуштали кући - каже Драгица.Истог дана речено јој је да са дјецом може да оде кући, а када се спремила и хтјела да преузме своју дјецу, рекли су јој да морају да остану у инкубатору још два сата, али да су иначе добро.Тог дана је звала неколико пута, али доктор је увијек био заузет, па су јој рекли да позове сутра. Ни сутрадан није добила доктора.- Медицинска сестра ми је око 18 сати тога дана хладно преко телефона рекла да су моја дјеца умрла и спустила слушалицу - каже она.Пошто су мислили да је у питању грешка, отишли су у болницу, али нису успјели да виде дјецу јер су их припадници армије БиХ држали изван болнице. Ни наредног дана нису успјели да уђу у болницу, а познаник који ради на патологији реко им је да тамо нема мртвих беба. Врата свих установа била су им затворена.Прије три године Драгица и њен муж вратили су се из иностранства у Тузлу, гдје су отишли да изваде извод из матичне књиге рођених за своје синове.

- Без икаквих проблема издали су изводе из књиге рођених за дјечаке с именима Драган и Зоран, које им ми нисмо дали. У родном листу уписано је и погрешно презиме Планц, као и вријеме рођења мојих синова. Један од запослених у канцеларији безобзирно је упитао зашто сам дошла да тражим дјецу 20 година након што сам их оставила. Пала сам у несвјест. Своју дјецу никад нисам оставила нити ћу их оставити - рекла је мајка, која има и три ћерке - Тању (36), Даниелу (32) и Мају (13).Родитељи су отишли и на гробље Борић, гдје им је речено да су близанци сахрањени, али тамо у евиденцији није писало ништа о томе. Њихова смрт није забиљежена ни у католичкој цркви.

- Добила сам препис свог отпусног писма из болнице. У њему пише да сам са живом дјецом отишла из болнице 6. августа.Но изашла сам дан раније - прича она.Драгица Плауц пријавила је нестанак своје дјеце Агенцији за истраге и заштиту (СИПА) наводећи како сумња да су непознате особе из Клиничког центра Тузла и надлежне општинске службе одговорне за нестанак њене дјеце. Она се завјетовала да ће све док не сазна шта се десило са њеном дјецом, сваког 5. августа, на дан њиховог рођења, да напише честитку следеће садржине.

"Синови моји драги, Драгане и Зоране, још један рођендан ваш дође, а да нисмо заједно. Али мајка ваша вам жели сву срећу овог свијета и поручује - наћи ћу вас колико год да ови криминалци покушавају сакрити истину гдје сте и коме вас дадоше. Мајка је увек најјача."Прошле недеље Драгица је добила нову информацију из Комеморативног центра у Тузли.

- У књизи евиденције умрлих за 1993. годину, под редним бројем 1412 и 1413 воде се новорођенчад од мајке Плауц Драгице: новорођенчад од мајке Плауц Драгице су умрла дана 05. 08. 1993. године у 20 сати и 30 минута; новорођенчад од мајке Плауц Драгице су укопана 10. 08. 1993. године на дечјем гробљу Трновац у Тузли на основи дозвола за покоп број: 1255 / 93 и 1256 / 93. - наводи се у извештају.

Али она је и даље била убеђена да су њени синови живи. Ових дана на њеним вратима у Диселдорфу појавила су се два младића. Она је сигурна да су они њени синови. Резултати ДНК анализе показаће да ли је ова упорна жена коначно пронашла своју давно изгубљену дјецу.

Званични одговор Ургентног клиничког центра Тузла

У УКЦ Тузла постоји медицинска документација за пацијентицу Планц Драгицу, која је 5. августа 1993. године у 2.30 сати примљена на Клинику за гинекологију и акушерство ради порођаја. Према документацији, након пријема пацијентикиња је прегледана те је у историју болести уписан налаз прегледа. Пацијенткиња Драгица Планц породила се у 3.20 сати 5. августа 1993. природним путем и родила је двоје мушке недонесене дјеце. Како је према документацији видљиво, порођај је био у 34. недјељи и забиљежено је да је ријеч о пријевременом порођају.

На рођењу, прво дијете мушког пола, тежило је два килограма и имало је дужину 49 центиметара. Иако су параметри о стању детета добри (апгар сцоре), забиљежена је перинатална асфиксија, као и да се ради о незрелом новорођенчету, које је зато смјештено у инкубатор. Како према документацији пише, дијете је умрло у 20.30 сати истог дана.

Друго дијете, такође мушког пола, рођено у 3.30 сати, с порођајном тежином 1.900 грама и дужином 48 центиметара. На самом рођењу имало је лош апгар и било је реанимирано. Према документацији, дијете је било респираторно нестабилно, иако је укључена потпуна терапија која је уобичајена код ове врсте проблема.

Дијете је умрло у 18.15 сати. У потврди о смрти као узрок наведена је незрелост плућа код пријевремено рођене новорођенчади. Из евиденције у књизи изданих тијела умрлих може се видјети да је тијела умрлих беба 10. августа 1993. преузео Комеморативни центар Тузла, који се у то вријеме звао ЈКП Погребне услуге, гдје се евентуално могу добити додатне информације.

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Лија

28.11.2014 15:25

Дирљива прича. Најискреније желим да буде срећан крај, да ДНК потврди да су ови добри људи биолошки родитељи близанаца. На крају желим да они који су изложили патњи ове родитеље горе у паклу најстрожијег затвора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ммм

28.11.2014 19:01

мајко буди упорна иди до краја пронадји своју дјецу зиви су сигурно лопови узели паре а засто тебе нису обавијестили да преузмес своју дјецу да их ти сахранис ако су умрли буди јака успјецес

ОДГОВОРИТЕ