Најбржи развој интернета у БиХ

БиХ је прошле године забиљежила највећи напредак у односу на све европске земље када је у питању развој интернета, показало је истраживање Међународне телекомуникационе уније (ИТУ).

Босна и Херцеговина 28.11.2014 | 09:10
Најбржи развој интернета у БиХ

У овом извјештају, који важи за један од најкредибилнијих у свијету, јер се на његове непристрасне резултате ослањају свјетске владе и финансијске институције широм свијета, стоји да је БиХ прошле године забиљежила помак са 74. на 69. мјесто, што значи да је остварила помак од чак пет мјеста на ранг-листи.

"БиХ спада у групу земаља са најдинамичнијим развојем, а у тој групи се још налазе Уједињени Арапски Емирати, Фиџи, Тајланд, Оман, Катар, Белорусија и Грузија", стоји у извјештају.

Преко три милијарде људи користи интернет широм свијета, а раст информационо- комуникационе технологије (ИЦТ) забиљежен је у скоро свакој земљи на свијету, стоји у овом извјештају.

"Посљедњи подаци показују да је кориштење интернета у константном порасту, а током прошле године забиљежен је пораст од 6,6 одсто на глобалном нивоу", наводи се у истраживању.

Да је напредак широм свијета више него очигледан, свједочи и прогноза да ће до краја године чак 44 одсто домаћинства у свијету имати интернет, што је напредак у односу на претпрошлу годину када је свега 30 одсто домаћинстава у свијету имала интернет.

Интернет приступ у школама одиграо је велику улогу у напредовању током претходне деценије. Наиме, у развијеним земљама скоро све школе имају приступ интернету, док у индустријализованим нацијама 100 одсто школа има интернетску конекцију.

"У сегменту мобилне телефоније се предвиђа да ће до краја 2014. године бити чак седам милијарди претплатника, што би, на неки начин, одговарало укупном броју становника на свијету. Међутим, то не значи да су буквални сви људи на свијету 'конектовани', већ да неки корисници имају вишеструке претплате, што само од себе повећава број корисника мобилне телефоније и мобилног интернета", наведено је у извјештају.

Срђан Рајчевић, директор Агенције за информационо друштво Републике Српске, казао је да за развој интернета може да се захвали прије свега већој доступности у односу на период прије пет-шест година, јер је дошло до значајног побољшања инфраструктуре.

"Људи су препознали да се могу трошови, на примјер за телефон, знатно смањити употребом Вибера или Скајпа. Поред тога, експлозија домаћих портала на којима могу да се виде домаће вијести такође је привукла грађане да се прикључе на интернет", казао је Рајчевић.

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Жарко

28.11.2014 08:24

Никакво чудо... нико ништа не ради, само блеје у компјутер! !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

28.11.2014 17:28

Најбржи развој интернета пошто је прије било раздобље најспоријег интернета. Сада то надокнађују да би ухватили корак са временом.

ОДГОВОРИТЕ