Србац: Средњошколци даровали крв

Црвени крст Србац у сарадњи са Заводом за трансфузију крви из Градишке, србачким Домом здравља и Школским центром „Петар Кочић“ Србац, данас је у Српцу организовао трећу овогодишњу акцију добровољног давања крви на коју се одазвало 48 србачких средњошколаца од којих је њих 23 испуњавало здравствене услове да дају ову драгоцјену течност за потребе Опште болнице Градишка.

 

Република Српска 27.11.2014 | 18:58
Србац: Средњошколци даровали крв

Секретар Црвеног крста Србац Љиљана Јовичић изразила је задовољство што су средњошколци изразили велику вољу да учествују у овој акцији, поготово што су чак двије трећине биле омладинске, али забрињава чињеница да 50 одсто ученика није могло дати крв због анемичности, прехладе, уградње пирсинга, тетоваже и слично.

Јовичићева додаје да је било планирано да се у овој години организују четири акције, али је једна изостала због поплава у којима су средњошколци били ангажовани као волонтери на терену.

Ученик четвртог разреда Технишке школе Душко Плавшић каже да се осјећа поносним што је дао крв која ће можда некоме спасити живот и обећао да ће бити редован давалац крви.

-Морам признати да сам имала трему, не што дајем крв, већ због страха да ли ћу проћи љекарски тест. Крв сам дала и сада видим да то није баук, већ велика корист, и то ћу пренијети својим друговима у школи, како би се други пут и они одазвали на ову племениту акцију – каже Сладјана Давидовић, ученица четвртог разреда србачке Гимназије.

Др Татјана Милешевић Бабић из Завода за трансфузију крви Градишка препоручила је младима да више једу месо, поврће и воће, да бораве више на чистом ваздуху и да се баве спортским активностима како би избјегли анемичност која је веома присутна код њихове генерације.

Аутор: Саво Кесер
Извор: Радио Србац

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дејо Градиска

28.11.2014 06:36

Похвале за омладини...и наравно ни један коментар.

ОДГОВОРИТЕ