Чавић: Скупштинска већина је само један неморални математички збир

Политичка већина у Републици Српској је направљена корупцијом; Шукало и његов колега, њихово учешће је потпуно учвршћено неформално. Оваква скупштинска већина иако има легалитет, није легална те смо због тога одбили учешће у именовању мандатара", рекао је предсједник Народног демократског покрета Драган Чавић.

Босна и Херцеговина 27.11.2014 | 07:30
Чавић: Скупштинска већина је само један неморални математички збир

Конституисању скупштине Српске, претходила је афера, која је у јавности позната као афера “Папак”, након чега је потврђена аутентичност снимка у којем је неко снимио разговор Жељке Цвијановић гдје она говори о куповини гласова", казао је Чавић и додао:

"Ја сам поднио пријаву и против Жељке Цвијановић са захтјевом за истрагу на адресе СИПА-е и Желимира Лепира, главног тужиоца у Бањалуци. Тежина моје тврдње је једнака тежини тврдње о неаутентичности из СНСД-а. Они су мијењали исказе, од монтираног снимка до неовлаштеног снимања приватних разговора".

Додао је још и то да је "полиција је политички инструмент владајуће странке и владајућег режима.

"Ствар је могуће ријешити форензичком опремом коју посједују. Неовлаштено снимање јесте кривично дјело, али битније је оно што она говори у том разговору".

Питање које се наметало само по себи, било је шта ако се утврди да је снимак аутентичан?

"Ако се то утврди, то је у домену кривичне одговорности учесника. Мора се утврдити ко су особе које су примале мито, као и њихова одговорност што ставља ново свјетло на формирање власти у Српској. Смијешно је очекивати да таква Влада и даље егзистира на Скупштинској већини. Ми ћемо инсистирати да се цијела истрага проведе до краја. Политичке афере су постале пракса коју нико не кажњава, што је са становишта владавине Закона нешто што је пораз цијеле заједнице", истакао је Чавић и додао:

"Изборни закон је јасно прецизирао да је освојени мандат лично власништво оног кога је освојио, тако да не постоји законско упориште на основу којег се може тражити поврат мандата".

На питање да ли очекује да скупштинска већина подржи нову владу, Чавић је одговорио:

"Ја сам послао писмо Додику са јасним образложењем разлога због којих не долазимо. Бесмислено је да ми тамо будемо нека декорација, јер наше мишљење не може утицати на руководство господина Додика. Ми нећемо учествовати у цијелој причи, не желимо давати легалитет у оваквој врсти разговора и формирања власти. Политички услови за формирање владе Републике Српске постоје, а да ли постоје морални услови то је питање које је у фокусу. Потребно је имати морал, а не само збир који се зове скупштинска већина. Додик покушава да створи утисак да смо ми који смо супростављени његовој политици на платном списку неких странака из Федерације", одговорио је Чавић.

Свој став о тренутној политичкој ситуацији изнио је и политички аналитичар Енвер Казаз.

"Оно што морам истаћи, Савез за промјене у Републици Српској је највећи политички догађај од 2006. и пада априлског пакета. Зашто? Зато што је режим Милорада Додика невјероватно јак, имао је сваку инфраструктуру иза себе и ако погледате резултате избора у РС, видјећете да је Савез за промјене постигао невјероватан резултат. С обзиром да је РС почела процес демократизације, он ће се нужно одразити на Федерацију без обзира ко био на власти. Коалиција СДА-ХДЗ-ДФ може Федерацији обезбједити стабилну власт".

На питање да ли ће у државну власт ући коалиција око СНСД-а, Казаз је имао јасан став:

"Цијели систем распада се пред двије изјаве и то Чавића и Иванића. Оно што се може прочитати из тих изјава, јесте неупитност Републике Српске. Она је неупитна и као међународна политичка чињеница. Ради се о томе да ће странке из Федерације формирати заједно са Савезом за промјене и власт на нивоу државе. Нова власт би могла релаксирати односе у БиХ у реторичком смислу и онда оним што нас очекује у приступу ЕУ, а то је откочивање напретка БиХ и кретање напријед. Многи проблеми који се ријеше на нивоу Федерације се самим тим ријешавају на нивоу Босне и Херцеговине", закључио је Казаз.

Упитан да ли је Драгану Човићу велики политички притисак, Чавић је одговорио:

"Човић је стари политички лисац који зна шта ради, зато он инсистира на грађењу одозго према горе. ХДЗ-у је од значаја да уђу у власт Федерације, а без Човића и Додика је немогуће размишљати о функционисању ентитетских влада".

"Пријатељски односи се често издигну изнад интереса политичара. Овдје је ситуација друкчија. Тешко је очекивати да Човић пред понудом коју никад није имао, има потпуно отворена врата у смислу политичког дјеловања. Има отворена врата у Федерацији у разговорима са ДФ-ом и с друге стране једним ирационалним потезом и везивањем за Додика има шансу да изда своје гласаче. Ја га познајем и знам да ће увијек ставити интересе гласача испред својих", казао је Чавић о односима на релацији Човић - Додик када је у питању формирање власти у оба ентитета.

 

Извор: Н1

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

мИЛА

27.11.2014 07:08

ПА ЗАБОГА чАВИЋУ, ПОДИГНИТЕ СВЕ ГЛАСАЧЕ НА УЛИЦУ КОЈИ СУ ГЛАСАЛИ ЗА ФУКАРУ мИТРОВИЋА, И ТРАЗИТЕ ДА СЕ ВРАТИ МАНДАТ ПОД ХИТНО, МИРНЕ ПРОТЕСТЕ ПА НЕК ГЛАСАЧИ КАЗУ СВОЈЕ И ГАД НЕК ВРАТИ МАНДАТ. СРАМ ГА И СТИД БИЛО. СТИДЕО СЕ ЧИТАВ ЗИВОТ И ОН И ЊЕГОВИ ПОТОМЦИ, ЗАТО ШТО ЈЕ ОЛОШ МИТРОВИЋ , ЈЕДАН ОБИЧАН ЛАЗОВ, А У НАРОДУ СЕ КАЗЕ КО ЛАЗЕ ТАЈ И КРАДЕ. ФУКАРА ГАДНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

27.11.2014 07:16

Ко о цему Цавиц о постењу

ОДГОВОРИТЕ
Name

мИЛА

27.11.2014 07:16

ДА ЛИ У ОВОЈ ДРЗАВИ ИМА ИКО НОРМАЛАН. ЧАВИЋУ, вИ И ИЗ сАВЕЗА ЗА ПРОМЈЕНЕ, БУДИТЕ УПОРНИ И ОКО КУПОВИНЕ ПАПАКА ИСТЈЕРАЈТЕ ДО КРАЈА. ЊИМА ОДГОВАРА ОВАЈ ХАОС У ОВОЈ ДРЗАВИ. ШТО ВИШЕ ХАОСА ОНИ СУ БОГАТИЈИ. ПОЗОВИТЕ БИРАЧЕ ДА ИЗАЂУ НА МИРНЕ ПРОТЕСТЕ У БИЈЕЉИНИ И ДА КАЗУ ОВОМ НАРОДУ ЈАВНО КОЈЕ ВОЈИН МИТРОВИЋ. ЗН А НАРОД АЛИ ТРЕБА ЈАВНО НА ПРОТЕСТИМА РЕЋИ КО ЈЕ. ГАД, ФУЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

27.11.2014 07:30

Господине Цавицу,скупстинска вецина је власт,а ми и Ви моземо кукати колико хоцемо... Вас проблем,а тиме и свих нас је то сто сте имали неограницене ресурсе,а дозволили сте овакво стање

ОДГОВОРИТЕ
Name

педи есдаун

27.11.2014 07:31

Мали мируј, само ти не прицај о математици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неморалан чин

27.11.2014 07:49

Па ста је код Додика морално...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Преварени

27.11.2014 07:57

Војину Митровићу треба ставити до знања да је непожељан у Бијељини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико

27.11.2014 08:06

Г. Чавићу вјерујем у Вас и у Савез за промјене , точак пропасти Додикове политике и лоповлука се покренуо, замјерио би Вам, као и сви други гласачи који су гласали за Вас, кад неби до краја процесуирали Додика и његове лопове за све зло што су нам лоше учинили у протеклих 8 година.Ако то не урадите и Ви ће те нас издали.САМО НАПРЕД!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

27.11.2014 08:17

ЦАВИЦУ ОВО МОЗЕ РАЗРИЈЕСИТИ САМО УЛИЦА И НИЈЕ МИ ЈАСНО ДА СТЕ ОСТАЛИ МИРНИ ОДМАХ У ИЗБОРНОЈ НОЦИ КАДА СТЕ ВИДЈЕЛИ ДА СЕ МОНТИРА ПОБЈЕДА СНСД САДА ЦИЈЕЛИ СВИЈЕТ СЛУСА СНИМАК О КУПОВИНИ ПАПАКА И ОПЕТ ЦУТИТЕ ПА ДОКЛЕ ИЛИ ПОЗОВИТЕ НАРОД НА ПРОТЕСТЕ ИЛИ ЦУТИТЕ А НАРОД АКО СЕ САМ ОРГАНИЗУЈЕ ОНДА ЦЕ И САМ СЕБИ ИЗАБРАТИ ПОТПУНО НОВЕ ВЛАДАРЕ ТАКО ДА АКО МИСЛИТЕ СТА РАДИТИ ПОЗОВИТЕ СВИ УЈЕДИЊЕНИ НАРОД НА НЕПОСЛУСНОСТ ЈЕР ОВИ КМЕРИ ИМАЈУ НОВАЦ ДА СВЕ ПОКУПУЈУ ТАКО ДА ЦЕ ФОРМИРАТИ ВЛАСТ И НА РЕПУБЛИЦКОМ НИВОУ А ВИ САМО ЦЕКАТЕ ДА ВАМ НАРОД ДОНЕСЕ ПОБЈЕДУ ПА ПОВЕДИТЕ НАРОД ЈЕР ПРАВДА ЈЕ НА ВАСОЈ СТРАНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРОД

27.11.2014 08:58

ГОС.ЧАВИЋУ ПОЗОВИТЕ НАРОД НА УЛИЦУ И ПРЕД СКУПШТИНУ ПА НЕКА НАС ТАМО ЧЕКАЈУ ОВО ЈЕ ДНО ДНА ЗАР ДА НАМ ПАПЦИ ВОДЕ ДРЖАВУ А УЧИТЕЉИЦА ПР.ВЛАДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

бимбо

27.11.2014 09:09

СВЕ ЈЕ РЕЦЕНО УЛИЦА УЛИЦА УЛИЦА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ајте

27.11.2014 09:15

Једва чекам ове уличаре, да видим шта би они то радили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОА

27.11.2014 09:26

Митровиц је колико сам схватио приватник. Власт у Бијељини је СДС па господо из власти имате инспекције и брдо нацина да му сједнете за врат, молице вас да врати мандат. Гарантујем да га мозете легално натјерати на веци губитак него сто му тракториста мозе и хоце дати. У памет се брацо из БН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

27.11.2014 09:28

Господине Чавићу; Ви имате право што ти причате.На теоретском ниову. Али Ви сте уједно и креатор тога "МАТЕМАТИЧКОГ ПАРАДОКСА ". Ја Вам лично желим свако лично и породично добро,али слабо процјењујете људе и доста пута сте то урадили за време Ваше прошлости.Дали сте то урадили вољно,невољно,из незнања,под притиском и да не улазим у детаље. Али је то доприњело нашем свеколиком стагнирању. Повуците се и будите рецимо; председник Заједничке Етажних Власника неке зграде.Држава је озбиљан пројекат. Колико је то озбиљан пројекат ,само да кажем ,да нити код једног политичара нисам видио тај осећај.Ово Вам говори човек вечно одан држави.Прожет идејом да од брзине стварања праве државе зависи опстанак нашег народа."Јучер је било касно" да будем фигуративан ,треба што пре. Код Вас је проверено да не знате.Ми неможемо живјети хуљаду година и да чекамо Вас да научите и поведете нас у боље сутра.Народ мора живјети одмах,а ми сви,који смо прошли тешка времена, свака преко 60.година биће нам као "судијска надокнада времена".Ваљда ће "Нићи" цвијеће за нека нова будућа покољења,као што рече наш Њгеош.Сад треба брзо реаговати ,а у циљу стварања услова за напредак сутра. Још једном Вам желим свеколико лично и породично добро ... ИСКРЕНО И ПОШТЕНО ... Ђорђе

ОДГОВОРИТЕ
Name

одрон

27.11.2014 09:37

ЗА АЈТЕ ТИ СИ СЕ УСИДРИО КАО И ОВА БАГРА НА ВЛАСТИ АЛИ НЕЦЕС ИМАТИ КАД ДА УПИТАС СТА ЦЕ НАРОД РАДИТИ НА УЛИЦИ ЈЕР ТИ СИ СИГУРНО ВЛАДАЈУЦИ И СВИ ТИ ЗАПОСЛЕНИ А ПОЛА ТИ НАРОДА НА КОНТЕЈНЕРУ КРЕТЕНУ ЈЕДАН А ЗАТО СТО УЦИТЕЉИЦА ВОДИ ВЛАДУ ГДЈЕ ТО ИМА СЕМ ОВДЈЕ ПА НАРАВНО НАРОДЕ УЛИЦА И СВЕ КОНТЕЈНЕРЕ ОДГУРАТИ ПРЕД ВЛАДУ И СКУПСТИНУ НЕКА ОНИ ЈЕДУ ИЗ ЊИХ А НАРОД У МЕНЗУ ЊИХОВУ НА САН ПИЈЕРА И ГАМБОРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС

27.11.2014 09:47

Народе српски!У руке лопате,будаке,виле и ашове па на поља семберска /подоста их пустих/ па у пропланке мајевичке.Рад ослобођа.Пустите ове букаче што из топлих соба тастују,кукају и траже хљеба преко погаче. Рад нас је створио и одржао.Пустите политику политичарима, улицу уличарима, можете бацити виле сјена овим "воловима" и "кравама" што позивају на нерад и неред /а и не морате/ Ви мислите на себе и своју дјецу.Не дајте да их улица води!"Улица" никада и никоме није добро донијела. Вјерујте само тако неће бити гладних а мање ће бити мржње и гњева што разједа и мозак и тијело. Мирни и поштени народе семберски не насједајте на Чавиће,Босиће,Митровиће Шукала,Жељке . Милане... који у својој борби за столицу на себе мисле а вас као алат користе. Узмимо ми свој алат и вратимо се животу и раду, миру и слози, правди поштењу, љубави према богу и ближњима и видјет ће те ПРОЦВЈЕТАЋЕ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИКАД ГОРЕ

27.11.2014 09:48

ЦАВИЦУ НИСАМ У ТВОЈОЈ СТРАНЦИ АЛИ СЕ ВИДИ ИСКРЕНОСТ У СВИМ ТВОЈИМ ИЗЈАВАМА ИЛИ ТВ ЕМИСИЈАМА, ЗНАМ ДА СИ ЦИЈЕЛИ РАТ БИО СА СВОЈИМ НАРОДОМ И ЗНАМ У КОЈОЈ ЈЕДИНИЦИ СИ БИО, СВЕ ТИ МОГУ ПРИСИВАТИ АЛИ ДА СИ ИЗДАЈНИК ТО НЕМОГУ, А ПОСЕБНО ОД ОВЕ ДЕЗЕРТЕРСКЕ ВЛАСТИ, У РАТУ СУ СЕ БОРИЛИ (АКО НИСУ ДЕЗЕРТИРАЛИ) ДА БУДУ ДЕБЕЛА ПОЗАДИНА, ВОЛИО БИ ВИДЈЕТ САМО ЊИХОВЕ ВОЈНЕ КЊИЗИЦЕ, КОЛИКО ИХ ИМА СА ПРВОМ КАТЕГОРИЈОМ. ЦАВИЦУ ОВО САМО УЛИЦА МОЗЕ РИЈЕСИТ ЈЕР ПУНО ЈЕ НАС БОРАЦА НЕЗАДОВОЉНО АЛИ ОПЕТ СУТИМО, МИСЛИМ ДА ЈЕ ОВО ПРЕЛИЛО ЦАСУ. НАРОД ЈЕ ГЛАДАН, И АКО МИСЛИТЕ И ВОЛИ ТЕ СВОЈ НАРОД ТО ЦЕ ТЕ УРАДИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

одговор никад горе

27.11.2014 10:03

Опет један чија су уста пуна народа, ало народ је рекао своје, не узимај мене и многе друге у та уста, имаш право за себе да кажеш шта хоћеш, али народ то је широк појам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синдјелиц

27.11.2014 10:20

НАРОДЕ Промене су како ствари стоје запоцеле јер Баја не мозе висе да ради сто је радио измице му се фотеља а и власт са њом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

одговор синђелић

27.11.2014 10:23

Где ти живиш, у Занзибару очигледно, још ћеш ти Бају гледати на Врху!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гастарбајтер

27.11.2014 11:21

Ја бих зелио да ми неко објасни како ће та власт на нивоу БиХ функционисати ако Додик може да стопира сваку одлуку са којом није задовољан. То се у саху зове пат позиција. Какве се ту игре играју и у цијем интересу није ми јасно ,цекам објасњење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор Гастарбајтеру

27.11.2014 11:31

Гастарбајтер ПИТАЊЕ! 27.11.2014 12:21 Ја бих зелио да ми неко објасни како ће та власт на нивоу БиХ функционисати ако Додик може да стопира сваку одлуку са којом није задовољан. То се у саху зове пат позиција. Какве се ту игре играју и у цијем интересу није ми јасно ,цекам објасњење. ОДГОВОР: не може, ако покуша опструкцијама типа да не долазе СНСД-овци на сједнице, то ће се назвати АНТИДЕЈСТОНСКА АКТИВНОСТ, онда ЕУ и ОХР имају овласти да по Бонским овластима врше и смјене.Значи могу и смјене ОХР је још ту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

одговор синђелић

27.11.2014 11:35

Мени се чини баш супротно, управо све говори да и даље може како хоће, чак ни власт на нивоу бих ако се без њега формира , без његове сагласности неће се ништа моћи спровести у дело, да не буде забуне убеђен сам да ни ови из СзП нису ништа бољи, ако нису и гори!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Халапаца

27.11.2014 14:39

Овако да једном за свагда расцистимо. Срби су увлакаце били и остали. Корупција и криминал су изум Срба,и то је стил зивљења. Милорад Додик је типицан Србин јер сво његово лајање, простаклук, понасање то су особине свих нас. И сада баста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

одговор на одговор НИКАД ГОРЕ

27.11.2014 14:55

ДРУЗЕ ЈА САМ ТАЈ НАРОД КОЈИ ЈЕ (НЕ)ЗАДОВОЉАН, САМ СИ РЕКАО ДА ЈЕ НАРОД СИРОК ПОЈАМ, ЈА У ТВОЈЕ ИМЕ И НЕ ГОВОРИМ, ЈЕР ТЕБИ ЈЕ ВЈЕРОВАТНО ДОБРО. Додик ти је побједио за 1% висе гласова, само ми није јасно сто се ти надје у тој ријеци НАРОД. Постоји и (други)НАРОД који није гласао за додика. ВАЉДА ТИ ЈЕ САД ЈАСНИЈЕ. ЛП

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гастарбеитер

27.11.2014 15:37

Колико сам сазнао овако функционисе дом народа : Из сваког народа долази по 5 преставника и да би одлука била донесена најмање 3 преставника морају за њу гласат и Додик односно његова коалиција као побједник у Републици Српској дају 3 преставника а два СзП ии кад Додикова 3 гласају против то знаци све из почетка и тако следеће цетири године а могу вам реци да нисам разоцаран то знаци да се на штету моје драге Републике Српске не мозе донијет ни једна стетна одлука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

балван

27.11.2014 17:08

Како год било,Додо вас је поново надмудрио и побједио.Али мислим да до локалних избора за 2 године ће се морати одржати ванредни парламентрни избори гдје ће СНСД и СДС формирати власт ради избегавање немира!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумња

27.11.2014 17:55

Подржавам Чавића и волим га слушати. Интелигентан је и пристојан али имам неку сумњу за његове кадрове као и остале из СзП. Превише форсирате неке сумљиве типове, као Митровић, а тежите промјенама. Није логично. Некако више волите компромитоване, него чисте људе. Морамо се сложити да осим неколико ријетких изузетака, исти су кадрови и у СНСД-у као и код вас. Јер и они имају пар пристојних политичара. Зато је мој избор био Вукановић јер је критиковао све оно што је лоше и код једних и других, а грешке су им исте. Међутим, нисмо ми способни за већи искорак да изаберемо новог, младог човјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

27.11.2014 19:55

Шта ли му ово значи: "скупштинска већина иако има легалитет, није легална"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Григорије силни

27.11.2014 20:28

Проблем и јесте што такви воде политику;друже,све ти је то много компликованије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

снсд

27.11.2014 20:56

Ја сам снсд-овац. Али сам пре свега борац ВРС -од саптенбра 92.(тада сам напунио 18 ). СРПСКА ПРИЈЕ СВЕГА !!! СНСД ако удје у коалицију са "домовином" нека иде до ђавола. Исто важи и за СДС у Парламенту БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борцу ВРС

27.11.2014 21:36

СНСД не улази у коалицију са Домовином, него му сада рамиз Салкић долази на поклоњење!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко

27.11.2014 22:28

Скупштинска већина је само један неморални математички збир Да је ту скупштинску већину формирао СзП, то би била нормални математички збир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Бранко

28.11.2014 07:48

Апсолутно си у праву!

ОДГОВОРИТЕ
Name

отадзбина

28.11.2014 08:44

За Гастербеитера:Одлуке у Дому народа ПС БиХ се доносе надполовицном вецином сто знаци да од 15 делегата( по 5 из сваког народа) мора 8 гласати за ( небитно из којег народа долазе) и закон пролази.Једини нацин да 3 делегата из СНСД- а оборе закон је недолазак на сједницу јер онда нема кворума( кворум знаци да сједници морају присуствовати вецина делегата из сваког народ знаци 3).Медјутим ако то они уцине висе пута без разлога онда би се ОХР умијесао и наметнуо закон, јер руку на срце али ОХР једва цека Милетов погресан потез да се они умијесају то је ваљда свима јасно.

ОДГОВОРИТЕ