Не одговара вам ниједна држава? Оснујте своју

Замислите да можете да побегнете од стега бирократије и оснујете своју државу где ћете сами утврђивати правила.

Занимљивости 26.11.2014 | 15:26
Не одговара вам ниједна држава? Оснујте своју

Тако нешто звучи као сценарио научно фантастичног филма, али истина је да је до сада на свету основано више од 400 такозваних “микронација”.

Већ смо писали о неким од најпознатијих, а сада вам представљамо још неке:

Република Соже
У близини француско швајцарске границе налази се Република Соже коју чини 11 градова. Она је основана 1947. као шала, али је данас популарна туристичка атракција.
Она издаје чак и “пасоше” за улазак, а има и званичне поштанске марке.

Калсахара
Тревис Мекхенри основао је прву микронацију у 15. години живота. Од тад се број његових “држава” увећао на три, а последња је Калсахара на југу Калифорније.
Реч је о 23 квадратна километра земље, коју му је поклонила бака и коју насељава између три и десет грађана.

Ова микронација има своје поштанске марке и валуту на којима се налази портрет насмејаног Мекхенрија.

Конзулат Ла Буари
Овај конзулат основала су тројица пријатеља 2006. Филип, Паскал и Себастијен који деле љубав према француској историји, географији и политици. Њихова земља од седам хектара у Француској има сопствени календар, празнике и хостел у ком гости могу да преноће.
Редовно се одржавају забаве и балови, а становници ове “државе” верују у хедонизам и екологију.

Република Конк
Када је 1982. гранични прелаз почео да ствара велике саобраћајне гужве на почетку једног аутопута, главног улаза у Флорида Ки, Денис Вордлоу, начелник Ки Веста, прогласио је отцепљење од САД и основао
Републику Конк.
Данас је Република Конк углавном туристичка атракција, а сваког 23. априла, поносни грађани и туристи славе “Дан независности”

Републике.Себорга
Себорга и Италији једна је од најстаријих преживелих микронација на планети. Основао ју је локални цвећар Ђорђо Карбоне 1960. који је почео да шири гласине да његов град никада није био део Италије. Наводио је
чак и историјска документа, укључујући и Акт о уједињењу Италије из 1861. у који није укључена Себорга.

Иако влада Италије не разматра независност Себорге, град се и даље држи своје суверености, углавном као туристичка атракција.

Царство Атлантијум
Три аустралијска тинејџера су 1981. прогласили простор од 10 метара квадратних у предграђу Сиднеја Царством Атлантијумом, а једног од њих именовали за цара Џорџа ИИ.

Од тада је Атлантијум преживео као јединствена микронација, која не жели да се отцепи од матичне земље, него инсистира на дијалогу.

Судећи по присутности у медијима, мисија је успела. Цар Џорџ ИИ (чије је право име Џорџ Крукшенк) постао је глас Левице у Аустралији, иако је његов стварни
утицај упитан.

Цар је такође постао стручњак и амбасадор свих микронација и председник ПолиНација, годишње конференције лидера микродржава.

Република Молосија
Република Молосија је парцела од 120 ари у пустињском граду Дејтону (Невада) коју су основала три тинејџера 1977.

Иако се од тада променило много режим и назива, садашњи премијер Кевин Бо посветио се грађењу “озбиљног” система, па Молосија сада има и пошту, саобраћајне знаке и свој тв канал.

Бо се прославио у заједници микродржава и створио чак и прве Олимпијске игре микродржава у којим је освојио златну медаљу у бацању фризбија.

Краљевство Елеоре
Ово необично краљевство основано је 1944. на једном данском острву. Оно је ненасељено, с тим што једном годишње на недељу дана, долазе поданици овог микрокраљевства, како би прославили годишњицу од оснивања њихове државе.
Историја Краљевства Елеоре чак се учи у данским школама.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

додиков сан

27.11.2014 18:06

Ето излаза за нашу независну Српску Републику, него сакрите ову вест да нам Додик не прогласу једино овакву могућу.

ОДГОВОРИТЕ