Додик почео консултације

У Бањалуци су данас почеле консултације предсједника Републике Српске Милорада Додика и међународног секретара СНСД-а Жељке Цвијановић о именовању мандатара за састав владе Српске. Консултације се одржавају у Палати Републике.

 

 

Република Српска 26.11.2014 | 07:21
Додик почео консултације

Очекује се да ћепредсједник Републикер Српске Милорад Додик мандатара предложити за викенд, а како ствари сада стоје, то ће највјероватније понхово бити Жељка Цвијановић.

Ни у једној од политичких партија нису жељели званично говорити о именима и министарствима која ће тражити, али према незваничним информацијама, у будућем сазиву Владе РС, која ће, како је раније рекао предсједник РС, бити изабрана до 20. децембра, биће три министра из ДНС-а, три или четири министра из СП-а,
један министар из ХДЗ БиХ и између седам и девет министара из СНСД-а, што ће зависити од тога колико ће министарстава добити социјалисти и да ли ће још нека од странака ући у Владу РС.

"Ми тражимо четири министарства јер ће СНСД имати премијера РС, ДНС има предсједника Народне скупштине РС, а социјалисти су у истој равни са ДНС-ом јер имамо по пет посланика", рекао је Живко Марјанац, потпредсједник СП-а.

Он није желио говорити о томе која ће министарства СП тражити за себе, али наглашава да СП, према ранијем договору, има право прва да бира које год жели министарство у Влади РС. Готово је извјесно да ће то бити Министарство индустрије, енергетике и рударства РС, које ће водити Петар Ђокић, лидер СП-а, затим Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС, у којем се "види" Душко Милуновић, актуелни помоћник у овом министарству. Поред овог, како сазнајемо, социјалисти ће тражити и Министарство унутрашњих послова РС и још једно "мање" министарство, али како ствари сада стоје, СНСД, поред Министарства здравља и Министарства финансија РС, МУП неће препустити ниједној странци.

Када је у питању СНСД, највећа странка у РС, у министарствима која сада воде биће најмање промјена, па ће тако у наредне четири године Сребренка Голић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију,  Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите РС, и Зоран Тегелтија, актуелни министар финансија, остати на својим позицијама. Поред ова три министарства, СНСД-у ће припасти још најмање четири министарства, и то МУП, пољопривреда, шумарство и водопривреда РС и економски односи и регионална сарадња.

Када је у питању ДНС, ова странка, која је дала предсједника Народне скупштине РС, у будућем сазиву Владе РС имаће сигурно три министарства, а то су готово сигурно они ресори које су и до сада водили, односно Министарство управе и локалне самоуправе РС и Министарство саобраћаја и веза РС. Треће министарство које ће ова странка тражити јесте Министарство правде РС, које тренутно воде социјалисти, а који га по свему судећи неће препустити ДНС-у уколико не добију МУП РС. Лејла Решић, актуелни министар управе и локалне самоуправе РС, могла би и у наредне четири године бити у Влади РС, док би ресор саобраћаја могао преузети Драган Савановић, актуелни директор "Жељезница РС", или Душан Топић, директор ЈП "Аутопутеви РС".

"На органима странке још нисмо говорили о позицијама у Влади РС", кратко је рекао Драгутин Родић, генерални секретар ДНС-а.

У Влади РС у квоти која припада СНСД-у могли би остати и Јасмин Комић, актуелни министар науке и технологије, и Игор Видовић, актуелни министар за економске односе и регионалну сарадњу, али би могли промијенити ресоре.

Зависно од расплета ситуације на нивоу БиХ, могуће је да у Владу РС поред СНСД-а, ДНС-а, СП-а и ХДЗ БиХ уђе још нека од странака.

"Још није постигнут коначан договор о именима и позицијама у Влади РС, али се назиру неке контуре будућег састава. У наредних петнаестак дана све ће бити познато и издоговарано", испричао је извор "Независних новина".

СДС НЕЋЕ НА КОНСУЛТАЦИЈЕ

Предсједник СДС-а Младен Босић обавијестио је предсједника РС Милорада Додика да се ова странка неће одазвати консултацијама са представницима политичких партија поводом именовања мандатара за састав Владе.

У допису се наводи да СДС нема скупштинску већину, па ни потребу да предлаже мандатара.

"Коруптивни процеси куповине народних посланика и састављање скупштинске већине на такав начин су не само антидемократски, него и криминалне радње које треба да испитају и санкционишу надлежне државне институције", наведено је у саопштењу странке.

 

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

xxл

26.11.2014 06:28

Са Стеванчевићем и Митровићем већ се "консултовао"!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вулин

26.11.2014 06:34

Опет некомпетентни људи на кључним мјестима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гага

26.11.2014 06:36

ХДЗ БиХ, Боже сачувај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смокојло

26.11.2014 06:44

Супер. Иста мета исто растојање . Опет ћу плаћати 20КМ дневницу вјерним гласачима. Нека се не жале мени како им је мала плата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трц Милојка

26.11.2014 06:52

Е грађани нека нам је Бог на помоћи. Пошто смо их бирали иако нам је стање тешко, не треба више нико да јадикује. Тражили смо гладовање и неимаштињу и добили смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

26.11.2014 06:53

Коначна пропаст !

ОДГОВОРИТЕ
Name

одговор смокојло

26.11.2014 07:03

Ти би им и ова твоја свита сигурно плаћали више, да пукнеш од смеха на ове кретенске коментаре! Ко тебе уостало ишта и пита!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

26.11.2014 07:04

Овим душебрижницима и сталним критичким нерадницима по форумима поручујем и препоручујем мало рада, не бојте се ви за ове и оне политичаре они су се снашли!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синдјелиц

26.11.2014 07:08

У Додиковој влади више има полутана, Хрвата и Муслимана него СРБА па ти види брале куда срљамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Народ

26.11.2014 07:33

А ста ти тако корисно радис кад коментарисес у 8 ујутру ове који "не раде" ? Гдје да раде људи ? У Јелшинграду, Чајевцу, Инцелу, Унису? Или Калдери, Крајини, Интегралу ? Будала је свако ко је јутрос устао и отишао да ради , пита се хоће ли добити биједну плату да прехрани дјецу а пусти ове мајмуне да владају и узимају милионе. Народ је разбијен и претворен у робље, опозиција импотентна и немоћна јер сједе тамо за 4-5 хиљада, зашто би нешто и мијењали. Узмеш 4000 нико те ни за шта не пита, одговорност нула. Трпи народе и ћути, џабе ради ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ловац...

26.11.2014 08:20

Диносаури су изумрли давно, казу природном катастрофом.. Ста НАС да спаси од овога.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМЕНТАТОР

26.11.2014 08:32

која фарска какве консултације кад он никог ништа не пита ради по свом

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ XXЛ

26.11.2014 08:33

Са Стеванчевићем и Митровићем већ је обављена "квалитетна" консултација, како то рече жељка одлазећа премијерка..

ОДГОВОРИТЕ
Name

дарко

26.11.2014 09:04

много ми је зао,а мало је фалило да Тадиц позива на консултације...

ОДГОВОРИТЕ
Name

греота

26.11.2014 09:17

Гага, ХДЗ ти сад боже сачувај кад је отишао са СНСД.. Ал ти није био лош док сте саатанчили заједно са СДА и ДФ. Бакир Изетбеговић и Комшић(који је ожењен муслиманком), људи који су послали Радована у хаг, сад СДС с њима кумује. Вама је страшан ХДЗ а није СДА и ДФ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

26.11.2014 09:23

Тужно је гледати на шта је спала Република Српска да је води МИлорад Додик дезертер и највећи тајкун у Републици Српској. А мука ме спопадне када видим како трчи у цркву,а до јуче се није знао прекрстити. Молим БН ТВ да пусти снимак када је одбио да положи заклетву на Јеванђељу, па када се сљедећи пут прекрстио лијевом руком. Он дезертер прича о погинулима, а војничка гробља пропадају. Па, докле више. Нијне Слобо крив. Ми смо г****.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кондор

26.11.2014 09:27

ПЕНЗИОНЕРИ СУ ИЗАБРЛИ ОВУ МАФИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропаст од државе

26.11.2014 09:34

Реци те ми да ли има нека страна фирма у Р. Српској, која производи нешто и пласира на светско тржиште и која је позната у свету, мислим да нема. Има ли бар нека државна фирма осим Електро привреде, комуналног и шумарства, да производи нешто и пласира на светско тржиште мислим да нема. Све се своди на пољопривреду. Значи за протеклих 8 година све су уништили шта се да уништити, и оно што је остало мало и то ће докусурити а ви народе ко Вас шиш и ко Вам је крив што сте гласали за њих. Сами сте криви. Сачекајте док почну добијати смањене плате и отказе СНСД-овци, због спољњег туга, због враћања кредита немојте онда случајно да пљујете на вашег бога Доду што сте га уздигли до небеса. Од 2000 године па наовамо колико су добили бесповратних средстава, да су у сваком граду подигли по једну фабрику и запослили људе, нико им не би рекао а, а они граде ауто путеве јер од тога ће народ живети јешће путеве, а они ће најлакше да оперу паре на ауту-путевима. Једном речју КАТАСТРОФА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша Д.

26.11.2014 09:42

Именовањем Жељке Цвијановић за мандатара за састав Владе, некога коме су грађани Српске дали до знања да је нежеле за члана Председништва је крајње лицемјерно и безобразно. Ово доживљавам као кажњавање грађана у смислу "нисте је хтјели за члана Председништва имате је за Премијера".Тиме нам "велики Баја"шаље поруку да је као јединка најјачи. Јачи од вањских фактора,опозиције,народа. Како имати за Премијера некога ко нема поштовања према посланицима, ко рокће док говори, ко нема своје ја и ко ништа није урадио док је био на тој функцији.Нашта ће све ово доћи то нико незна. Причаће ко преживи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре греота

26.11.2014 09:43

ПОкојна мајка од Жељке Комшића је српкиња, из четничкога краја, које сте ви будале из СНСД, ви још ратујете као и тај ваш пресједник, он знам због чега, а ви биједо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостар

26.11.2014 09:50

Влада папкара ситног зуба?

ОДГОВОРИТЕ
Name

све сами фарисеји

26.11.2014 09:53

Нек ми Бог опрости што није место овоме што ћу да цитирам из Светог Писма: Тада Исус рече народу и ученицима својим Говорећи: На Мојсејеву столицу сједоше књижевници и фарисеји. Све, дакле, што вам кажу да држите, држите и творите; али по дјелима њиховим не поступајте, јер говоре а не творе, Него везују бремена тешка и незгодна за ношење и товаре на плећа људска, а прстом својим неће да их помакну. А сва дјела своја чине да их виде људи; јер проширују амајлије своје и праве велике скуте на хаљинама својим. И воле зачеља на гозбама и прва мјеста по синагогама. И да им се клања по трговима, и да их људи зову: учитељу! А ви се не зовите учитељи; јер је у вас један Учитељ, Христос, а ви сте сви браћа. После овога свака реч је сувишна. Верујем да се ови политичари сви могу наћи у овој осуди лицемера и фарисеја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВ ЈОВАН ЗЛАТОУСТ

26.11.2014 09:54

АЛ СМО ГА НАЈ...АЛИ О НАМА ОДЛУЦУЈУ ПОД 1 ГЛАВНИ БАЈА КОЈИ УНИСТИО СВЕ ЦЕГА СЕ ДОХВАТИО ПОД 2 БИЈЕЛА ЦИЗМИЦА КОЈА ЗАМАРА И ПРИЦА КАО ДА ЈЕ ПОЈЕЛА 100 ГРАМАФОНСКИХ ПЛОЦА А ПОД 3 ПРИЦА ЗА СЕБЕ НЕДЈО ЦУБРИ ВОДЈА МИЛИНЕ БАНДЕ ЈА САД ОДОХ НА СЛАВУ СВЕТИ ЈОВАН ЗЛАТОУСТ И МОЛИЦУ СЕ СЕ ПРЕД СВИЈЕЦОМ ДА УМРЕМ И ДА СЕ ПРОБУДИМ ЗА 4 ГОДИНЕ ДА НЕГЛЕДАМ ОВЕ НЕЉУДЕ И ОВО НЕНАРОДНО ЗЛО ОД ЉУДИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

лав

26.11.2014 10:06

Него брацо срби пакујте се и куда који мили моји, боље да је поплава ударила поново него сто су додик&цо поново засјели на трон!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

26.11.2014 10:13

Тацно је да је резим добио ову битку, али није и неце рат! Доказ за то су наруцени текстови и коментари у њиховим медијима који као призивају на расцјеп у СзП, али и самом СДС-у!? Знаци, бајини и даље стријепе од СДС-а, а поготово од СИПЕ и Тузиластва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

26.11.2014 10:30

Додик је изборе добио на основу подршке масно плаћеног Александра Вучића и србијанских медија. Да је руководство Савеза за промјене напало Вучића и србијанске медије, Савез за промјене би добио још мање гласова. То је основни проблем. Овај народ је стока и ту помоћи нема. И београд и додик, наставиће нас рзваљивати и даље. У том им свесрдно помаже и медјународна заједница финансирајући тај пројекат новцем ММФа а и на друге начине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

курир

09.12.2014 17:46

Ако це Дуско Милуновиц водити, министарство борацко-инвалидске застите онда за пресједника борацке предлазем Бакира Изетбеговица, никакве разлике.

ОДГОВОРИТЕ