Раде и у деветој деценији живота

У Републици Српској се међу запосленима налази 219 лица са навршених 65 година живота, а међу њима чак и старији од 80 година, саопштено је данас из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/.

Република Српска 25.11.2014 | 18:03
Раде и у деветој деценији живота

По један осигураник у деветој деценији живота регистрован је у Источном Сарајеву, Бањалуци, Мркоњић Граду и Модричи, а углавном се ради о специфичним занимањима инжењерске, медицинске и правне струке који су неопходни послодавцима за обезбјеђење лиценце за рад фирме. 

Према евиденцији Фонда ПИО Републике Српске, међу још запосленима који су навршили године за пензионисање има и лица са разним занимањима који, иако у позним годинама, немају довољно пензијског стажа за остваривање права на пензију.

У Јединственом регистрационом систему Фонда ПИО и Пореске управе регистровано је 219 активних осигураника са навршених 65 година живота који су на дан пријаве на осигурање имали најмање 65 година живота, а најчешће су истовремено и корисници права на пензију. 

Ступањем на снагу важећег Закона о ПИО, у јануару 2012. године, таквих је било евидентирано 334 корисника пензије, који су истовремено имали и статус осигураника.

У саопштењу Фонда се подсјећа да је законом било прописано да се кориснику права на пензију који ступи у осигурање врши обустава исплате пензије, што се досљедно поштовано до одлуке Уставног суда Републике Српске у новембру 2013. године, којом је утврђено да члан 141  није у сагласности са Уставом Републике Српске. 

У пракси је то значило да за кориснике самосталне пензије, старосне и инвалидске, са аспекта Закона о ПИО, нема препреке да буду и у осигурању, а да им се при томе не врши обустава исплата пензије, као
што је било до доношења те одлуке. 

"Ова одлука тумачи се различито, од оспоравања до одобравања, али ријеч је о одлуци Уставног суда која се мора поштовати и примјењивати, што искључује дилему", истичу у Фонду. 

Законом о раду прописано је да уговор о раду престаје са навршених 65 година живота, осим за запослене у високом образовању и вишим судским инстанцама, гдје је посебним законима прописано да рад траје до навршених 68, односно 70 година живота.

Из Фонда подсјећају да су у Републици Српској у нескладу Закон о ПИО и Закон о раду, који дуго није имао никаквих измјена и допуна, и оцјењују да ће овакве и сличне дилеме трајати све док се ова два закона не ускладе. 

"До тада ће се појављивати случајеви да осигураници старији од 65 година, кад немају довољно стажа за пензију, подносе захтјеве за оцјену радне способности настојећи да тако остваре инвалидску пензију, а то би значило да се у таквим околностима исплаћује најнижа пензија и за стаж далеко мањи од потребних 15 година", наводи се у саопштењу. 

У Фонду ПИО указују да то у пракси релативизује пропис и одредбу да се старосна пензија у правилу остварује са 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања, потом са 60 година живота и 40 година пензијског стажа и за жену са 58 година живота и 35 година стажа осигурања, а за инвалидску пензију са најмање пет година стажа осигурања или 10 година пензијског стажа. 

"Но, и поред прецизно дефинисаних услова за остваривање права на пензију, појединци настоје да користе несклад ова два закона и на мала врата остваре право које им не припада", закључује се у саопштењу
Фонда ПИО Републике Српске.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

незапослен

25.11.2014 20:23

млади сједе код куце а неко прима двије плате и пензију гдје та правда и голи оток

ОДГОВОРИТЕ