Прекинути сарадњу са Тужилаштвом БиХ

Прекидање структуралног дијалога о правосуђу, као и сваког облика сарадње Владе и Министарства унутрашњих послова Републике Српске са Тужилаштвом и Судом БиХ, захтјеви су са вечерашњег митинга подршке за одбрану сабораца и суграђана четворице Срба против којих је Тужилаштво БиХ недавно подигло оптужницу за ратне злочине.

Република Српска 24.11.2014 | 19:14
Прекинути сарадњу са Тужилаштвом БиХ

Један од захтјева, који ће бити упућени Народној скупштини Републике Српске, предсједнику Републике Српске, предсједнику Владе, ресорном министарству и Борачкој организацији Републике Српске, јесте и да буду враћене надлежности и процесуирање ратних злочина из оквира Суда и Тужилаштва БиХ у оквире правосудних органа Републике Српске.

Предсједник Борачке организације општине Зворник Владан Матић рекао је на митингу да је дошло вријеме да се дигне глас против селективног оптуживања само Срба за наводне ратне злочине.

"У посљедњих мјесец дана покренут је поступак против 30 наших сабораца, а према неким сазнањима не мисле се ту зауставити", рекао је Матић и подсјетио да су ухапшени српски генерали и команданти, а "на реду су команданти батаљона и командири чета, водова и све до обичног војника".

Матић је запитао да ли Тужилаштво и Суд БиХ, умјесто права и закона, "држе мач који стоји изнад главе сваког српског боирца", вршећи тако освету и реваншизам за неке неостварене политичке или ратне циљеве.

"Како другачије то назвати ако имамо податак да је само један тим тужилаца подигао оптужницу против 14 наших сабораца са регије Бирча, који су одлежали више од 35 година затвора, да би били ослобођени у првостепеном или другостепеном поступку", подсјетио је Матић.

Матић је затражио од Тужилаштва и Суда БиХ да престану да дјелују селективно, пристрасно, реваншистички и осветнички, већ да покажу и докажу да је закон исти за све, да су неселективни и правични.

Предсједник Општинске организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Зворник Стака Петровић подсјетила је да на подручју зворничке општине живи 1.080 породица погинулих бораца, за чију смрт ниједан Бошњак није процесуиран нити је одговарао.

"Скоро смо били на Глођанском брду, дајући помен за 126 припадника Војске Републике Српске које су муслиманске снаге мучки поубијале 1992. године, а Тужилаштво БиХ истовремено тврди да не зна за те жртве", рекла је Петровићева.

Она је нагласила да је лично била у овим правосудним институцијама БиХ, гдје јој је речено да "немају ни спискове ни доказе".

"Мајке, жене и дјеца стрепе за своје борце који су преживјелки рат да ли ће бити одведени и невино оптужени, јер њих у Суду и Тужилаштву БиХ не интересује истина, него крив је ако је Србин", рекла је Петровићева.

Предсједник Комисије за борачка питања општине Зворник Бојан Лукић позвао је демобилисане борце из свих крајева Републике Српске да за неколико дана, ако не буду испуњени ови захтјеви, сви крену у Тужилаштво и Суд БиХ и тамо остану док буде потребно, односно док ове правосудне институције не почну нормално и праведно да раде.

Митинг подршке, коме је присуствовало неколико хиљада грађана, организовала је општинска Борачка организација и Општинска организација заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Зворник.

Тужилаштво БиХ објавило је 20. новембра да је подигло оптужницу против Драгомира Васића, Данила Зољића и Радомира Пантића за злочине у Сребреници 1995. године.


Коментари / 3

Оставите коментар
Name

блбл

24.11.2014 19:08

Свакоме по заслузи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦ

24.11.2014 19:54

Требало је ово давних дана учинити. Није ни сада касно. Ко је укинуо надлежност Републике Српске?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦАР

24.11.2014 21:13

ВАСИЦ ДРАГОМИР ЈЕ ДОБАР И ПОСТЕН ЦОВЈЕК,САМО МОГУ ДА МУ ЗАВИДЕ НА СВЕМУ.НЕКА ЈЕ ЗИВ И ЗДРАВ ,СРЕЦАН СА ДИВНОМ И СЛОЗНОМ ПОРОДИЦОМ

ОДГОВОРИТЕ