Матић: Више рада и задовољних радника

Предсједник Управног одбора компаније "Алумина" из Зворника Миле Матић рекао је данас да је менаџмент компаније, упркос бројним проблемима и тешкоћама са којима се фабрика суочава у раду, учинио максималне напоре да се побољша материјални положај радника.

Република Српска 24.11.2014 | 17:34
Матић: Више рада и задовољних радника

Матић је нагласио да су исплаћена заостала примања радницима и остварена редовност у исплатама плата, да су примања, у односу на ранији период, повећана за око 30 одсто, а радницима је исплаћен и регрес.

"Циљ нам је да боље и више радимо и да имамо задовољне раднике", рекао је Матић након састанка са представницима фабричког и Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске.

Он је најавио да ће менаџмент, водећи се интересима компаније и запослених, настојати да се побољша и унаприједи систем расподјеле, који ће, како је рекао, довести до тога да компанија остварује још боље пословне резултате.

Матић је најавио повећање производног капацитета и пласман производа у 2015. години, те реализацију неколико производних програма који би требало да побољшају тржишну позицију компаније.

Предсједник Гранског синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић изразио је задовољство оствареним социјалним дијалогом са менаџментом "Алумине".

"Сви досадашњи закључци из протокола између синдиката и менаџмента су извршени у цијелости", рекао је Пеулић и нагласио да то говори о веома квалитетном социјалном дијалогу у коме је "Алумина" школски примјер да се са представницима менаџмента може разговарати о свим питањима од изузетног интереса.

Према његовим ријечима, међусобно разумијевање и договарање менаџмента и синдиката управо је резултат да запослени, након исплате регреса, имају увећане плате за 173 КМ до краја 2014. године.

Пеулић је најавио да ће крајем године послодавац и синдикат поново разговарати о новој цијени рада, односно о новим елементима расподјеле за наредни период, који ће бити условљен планом пословања за 2015. годину.

Он је истакао да су се учесници састанка сагласили да се мора више и квалитетније радити да би се обезбједила већа материјална основа и да би се очувала "Алумина" као привредни субјекат, а самим тим и сва радна мјеста у овом колективу.

"Синдикат је са радницима опредијељен да се мора више посветити послу, да се радна мјеста искоришћавају у капацитетима како је то законом и предвиђено, чиме ће бити обезбјеђена већа производња", рекао је Пеулић и додао да су стручни кадрови у предузећу посвећени новим производним програмима, који гарантују будућност овој фабрици.

Разговарајући о статусу фабрике, менаџмент и синдикат су нагласили да је будућност ове компаније кроз правилно рјешавање статуса фабрике, те је истакнуто да треба охрабрити процесе да се дефинише статус фабрике да би се обезбједиле нове инвестиције потребне за даљи развој и испуњавање пословних активности фабрике.

"Договорили смо се да свако са својих позиција допринесе да би се што прије дошло до рјешавања статуса фабрике у складу са Законом. Када се ријеши статус фабрике, тада ће бити познат и власник капитала", рекао је Пеулић.

Захваљујући великим напорима Синдиката металске индустрије и рударства, уз разумијевање надлежних министарстава и Владе Републике Српске, у току ове седмице биће уплаћена средства за повезивање радног стажа за још 20 радника предузећа "Бирач" у стечају.

Раније су, кроз социјални програм Владе Републике Српске, уплаћена средства и повезан радни стаж за 51 радника који су стекли услове за одлазак у пензију, након отварања стечајног поступка у зворничкој Фабрици глинице "Бирач", саопштила је Служба за односе с јавношћу "Алумине".

Коментари / 0

Оставите коментар