Зашто се Европа плаши Русије?

Европи је потребна Русија, једнако као што је Русији потребна Европа. Али на тој релацији много шта у последње време не функционише ваљано.Разлог је једноставан – цео Стари континент нашао се у озбиљној
економској кризи.

Свијет 24.11.2014 | 14:58
Зашто се Европа плаши Русије?

У таквим околностима сваки изговор за међусобни анимозитет је легитиман. Тако гледано, грађански рат у Украјини само је изговор, јер нису га покренули ни Русија ни Европа. Наметнут је фактички са треће (америчке) стране.Чињеница да је Крим поново враћен под окриље матице Русије, као и да је Москва безрезервно подржала проруске снаге на југоистоку Украјине само су долиле уље на ватру.

Али, објективно, недавни парламентарни избори у делу бивше совјетске републике под јурисдикцијом владе у Кијеву и потоњи у областима Доњецк и Луганск (Донбас) показали су да грађани на југоистоку тачно знају шта хоће, док они други, у остатку државе, сличну решеност ни издалека нису исказали.

Наиме, прилична је непознаница како ће функционисати нова званична украјинска влада. Према последњим вестима из Кијева, парламентарну већину чиниће чак пет различитих странака. Не треба ни помињати колико ће ту компромиса морати да буде прихваћено и колико добрих идеја одбачено. Узгред, тиме је у великој мери поткопан положај председника Петра Порошенка, што му у предстојећим покушајима да нађе мировно решење за земљу сигурно неће ићи у прилог.И то је, између осталог, отворило простор за нове (вербалне) чарке и страхове на релацији ЕУ-Русија, што је демонстрирано и на недавном самиту земаља Г20 одржаном у Аустралији.На све поменуто ваља додати и све учесталије негативне коментаре по европским медијима поводом, како се наводи, настојање Москве да свој утицај прошири и на подручје западног Балкана који у ЕУ очигледно сматрају својим забраном.

Како другачије објаснити то што се руска база за ванредне (хуманитарне) интервенције која се гради у Нишу у старту третира као шпијунски центар, док истовремено амерички ФБИ, без икакве сумњичавости, отвара своју експозитуру у Београду.

Зато се неумитно поставља питање: како превазићи насталу ситуацију која усред економске кризе само додатно штети и Европи и Русији?

Тако амерички лист ''Форин Аферс'' тврди да Путинова Русија, једнако као и бивши Совјетски Савез, гради  антагонизам према Западу и сопствено ширење сматра неопходним. Али не обавезно у кратком року, и по било коју цену. Тренутно планерима у Кремљу нико не стоји на путу, сматра аутор текста.

НАТО слаби, Европљани смањују војне издатке, САД су се окренуле Блиском истоку и сопственим унутрашњим проблемима. Све то осокољава Путина да покуша да врати територије које су вековима припадале царској Русији, преноси дневни лист ''Политика''.

На Западу су свесни да је Русија поново моћна земља и не гаје илузије да ту могу много шта да промене. Преостаје им политика задржавања руске експанзије, и то мирним средствима. А то значи преговоре равноправних учесника. Управо је то кост у грлу коју у Вашингтону морају да прогустају, али тиме и директно покажу своју глобалну немоћ. Узгред, са Бараком Обамом као председником све поменуто се, према речима последњег совјетског председника Михаила Горбачова, чини – траљаво.

Страх од Русије, који многи везују за председниковање Владимира Путина, на неки начин има оправдање. Јер рушењем Совјетског Савеза почетком деведесетих година прошлог века, Запад је највећу евроазијску државу практично бацио на колена. Свако је за себе отимао део совјетске територије који му је био најпримамљивији, стварајући потпуно нову, и прилично неприродну, геополитичку поделу на континенту.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дарко

24.11.2014 15:15

Многе моћне империје су временом, из различитих разлога, од савршенства дошле до пропасти, тако се и запад мора стушити. Одавно су они сишли са врхунца своје моћи, давно је нило вријеме робова( врхунац западне моћи).

ОДГОВОРИТЕ