У протеклих 14 година убијено 76 жена

У Републици Српској је у протеклих 14 година у партнерском или породичном насиљу убијено 76 жена, подаци су Џендер центра - Центра за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске.

Република Српска 24.11.2014 | 13:06
У протеклих 14 година убијено 76 жена

Према њиховим наводима, жене у Републици Српској најчешће бивају жртве партнерског насиља и то њих чак 39,6 одсто, а починиоци насиља у породици су углавном мушкарци, садашњи или бивши супрузи или партнери. Посљедње истраживање о распрострањености насиља над женама у БиХ показало је да је 47,3 одсто жена доживјело неки од облика насиља, а из Џендер центра додају да је од 2005. до 2014. године евидентиран 32.601 позив на СОС линију и то 1.264 за жртве насиља у породици, од којих је 98 одсто жртава женског пола.

Ради превенције и сузбијања насиља над женама, Џендер центар од сутра почиње кампању под називом "Живот без насиља", а у оквиру ње и подтематску кампања "Бијела врпца - Мушкарци у борби против мушког насиља над женама" као дио свјетског покрета за борбу против насиља над женама са акцентом на улогу мушкараца који ношењем бијеле врпце показују спремност за окончање насиља над женама и дјевојчицама.

Кампање се симболично проводе од 25. новембра - Међународног дана борбе против насиља над женама до 10. децембра - Међународног дана људских права. Активности кампање проводе се на нивоу Републике Српске, на нивоу институција Владе Српске, Народне скупштине, те локалних органа власти, субјеката заштите од насиља у породици међу којима су полиција, правосуђе, здравствене, социјалне и образовне институције, невладиних организација и медија. За потребе кампање креиран је промотивни материјал - бијеле врпце за мушкарце, те постери и џепни календари који су дистрибуисани широм Републике Српске.

У оквиру кампање биће организоване бројне активности и догађаји широм Републике Српске, као што су конференције, округли столови, јавне трибине и уличне промоције и подјела промотивног материјала. Кампање су подржали УНФПА, Мисија ОЕБС-а у БиХ и ФИГАП програма БиХ.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сузуки

24.11.2014 19:50

Ста зар ове будале који туку зене нису цули за толеранцију,компромис,обострано постовање и друге сијасет ствари који треба да владају у једном браку.

ОДГОВОРИТЕ