Касни исплата стипендија

Исплата стипендија у појединим општинама касни и до годину дана, што студентима увелико отежава студирање.

Република Српска 24.11.2014 | 12:15
Касни исплата стипендија

Ово је потврдио Бранко Петровић, предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци, истичући да се студенти жале на кашњења.

"Дешава се да студенти тек након десет мјесеци или годину дана почну добијати стипендију, и то не одједном све, већ једну по једну. Посебно је то занимљиво јер су у питању неке од најразвијенијих општина у РС као што је, на примјер, Угљевик, који има највећу просјечну плату у РС. Ја сам стипендиста те општине и знам из прве руке за ту проблематику", нагласио је Петровић.

Навео је да са исплатом стипендија касне још и градови и општине Бијељина, Приједор, Лопаре и Невесиње.
"Оно што је  најсмјешније јесте што има појава да неки студенти добију стипендију док други студенти из исте општине не добију. Не знам како је то могуће", пита Петровић.

Спасенија Мирковић, шеф Одсјека за образовање у Одјељењу за друштвене дјелатности општине Угљевик, потврдила је да има кашњења у исплатама стипендија због свеукупно тешке економске ситуације.
"Имамо проблем са нередовном исплатом, коју је узроковала и тешка материјална ситуација и проблеми које су узроковале поплаве, тако да се надамо да ћемо ускоро све заостале стипендије исплатити", навела је Мирковићева.

Она је рекла да општина годишње стипендира око 20 студената и да стипендије за студенте с просјеком 8,5 износе 100, док за оне са већим просјеком износе 150 КМ, уз услове да су положили све испите из претходне године.

Из општине Лопаре су казали да и код њих има кашњења у исплати стипендија као и у свему осталоме, али да се труде да исплате све што прије.

"Ми смо прошле године имали 10 стипендиста којима је исплаћено по 100 КМ, док су за ученике предвиђене једнократне помоћи", казали су у општини Лопаре.

Оливера Росић, шеф Одсјека за образовање у Одјељењу за друштвене дјелатности у Приједору, казала је да је конкурс за стипендије у току и да је ове године планирано повећање издвајања за ову намјену за 50.000 КМ.

"Ми ћемо за стипендије ове године издвојити укупно 350.000 КМ, стипендије ученичке износе 70, а студентске 120 КМ. Ријеч је о 55 стипендија првог циклуса студија и 65 стипендија за ученике средњих школа", казала је Росићева, потврђујући да има мало кашњења, али да се ова општина труди да на вријеме исплаћује све своје обавезе.

У општини Невесиње су потврдили да, с обзиром на то да је исплата стипендија повезана са приливом средстава у општину, има кашњења.

"Буде кашњења док се распише и траје конкурс па док студенти донесу све потребне потврде и све остало прође и први квартал док не почне исплата стипендија", кажу у општини Невесиње.

Ова општина годишње издвоји око 133.000 КМ за стипендије за 203 студента и ученика.

"Студенти мјесечно добијају од 50 до 120 марака као и ученици у зависности од категорије", навели су у овој општини.

Према ријечима једне студенткиње из ове општине, веома је тешко студирати кад стипендије касне јер јој ни родитељи немају редовна примања.

"Моји се баве пољопривредом и ове године је посебно тешко. Често немам новца ни за прави ручак, већ се све своди на супе из кесице или макароне, а за набавку књига или другог што ми треба за факултет ништа ми не остане", казала је она.

Министарство просвјете и културе РС је за стипендирање студената у 2013/2014. години издвојило 1,97 милиона КМ. 

"Студенти који конкуришу за стипендију Министарства не могу примати стипендију из других јавних извора стипендирања, на примјер општине или других министарстава", навели су у овој институцији.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар