Дјечији додатак за више дјеце

У Републици Српској биће од наредне године повећан број дјеце која могу остварити право на дјечији додатак, и то за 15 одсто у односу на садашњи број, потврдио је Момир Попић, директор Јавног фонда за дјечију заштиту Републике Српске.

Република Српска 24.11.2014 | 09:01
Дјечији додатак за више дјеце

Он је појаснио да ће до повећања броја дјеце доћи због тога што је планирано повећање цензуса за остваривање овог права, а све с циљем да што већи број малишана буде обухваћен дјечјим додатком.

"Додатак ће добити они корисници чији приход по члану домаћинства за друго дијете не прелази износ од 81 КМ, док је до сада то износило 75 КМ, или за треће дијете 85, а сада је 80 КМ. За четврто дијете цензус ће износити 93, а сада је 90 КМ", објаснио је Попић.

Према његовим процјенама, повећање цензуса ће довести до повећања корисника око 15 одсто у односу на садашњи број."Напомињем да се годишње за додатак издваја око 23 милиона КМ, што је 45 одсто укупних средстава која су планирана за систем дјечије заштите", прецизирао је Попић.

Он је навео да је у првих девет мјесеци ове године мјесечно просјечно додатак остварило 32.690 дјеце."Упоредни показатељи показују да је прошле године ово право остварило 33.061 дијете мјесечно, а 2012. године 33.800", истакао је Попић.

Невена П., мајка троје дјеце из Челинца, каже да јој дјечји додатак значи иако је износ готово занемарив."За друго и треће дијете добијем 100 КМ мјесечно и купим углавном храну. Некако увијек недостаје пара за то", казала је Невена.

Јово Радовановић, предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце Републике Српске, казао је да то повећање није довољно и да се они залажу за потпуно укидање цензуса и да свако дијете треба да има право на додатак.

"Да би остварио право на додатак, који је иначе мизеран, треба да будеш тешка сиротиња, буквално. А за прво дијете немаш право на додатак, за друго и четврто дијете је 35, за треће 70 КМ, а пето и свако наредно нема уопште право. То је права катастрофа", огорчен је Радовановић.

Он је казао да би цензус требало потпубно укинути или га везати за потрошачку корпу."Начин на који је сада то регулисано је потпуно нелогичан, замислите само да право на додатак има само до четвртог ђетета, а на примјер, пето и свако наредно нема никакво право. Ваљда би требало да буде обрнуто", истакао је Радовановић.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Н Н

12.09.2016 06:20

Овај биједни додатак сто добијамо то је брука једна и срамота.Боље ниста него 35 марака.Ал штаћемо таква нам је дрзава.СРАМОТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

17.07.2018 15:35

Срамота и то је подрска наталитету

ОДГОВОРИТЕ
Name

в.в.

09.07.2020 13:49

Срам вас било ви и вас цензус укинуте то прво или пето дијете за родитеље је исто и да исто добијају а не једно има право друго нема ради ценсуза хоце укину и ово сто добијам за двоје а троје имам срам вас било

ОДГОВОРИТЕ