Федерер донио велику побједу Швајцарској

Захваљујући свом најбољем играчу Швајцарци тријумфовали против Француске у Лилу (3:1) и освојили прву титулу Дејвис купа у историји.

Тенис 23.11.2014 | 15:37
Федерер донио велику побједу Швајцарској

Роџер Федерер обезбедио је Швајцарској прву "салатару" у историји!

Он је у првом мечу сингла последњег дана финалне борбе са Француском у Лилу савладао Ришара Гаскеа резултатом 3:0, по сетовима 6:4, 6:2, 6:2 и тако Швајцарској обезбедио трећи, победнички бод.

Ришар Гаске добио је прилику да игра у синглу, након што је Жо Вилфред Цонга одустао због повреде десне руке неколико сати пре почетка меча са Федрером.

Претходно је Станислас Вавринка у петак био бољи од Жоа Вилфреда Цонге у четири сета (6:1, 3:6, 6:3, 6:2),
затим је Гаел Монфис донео изједначење Французима добивши Федерера са 6:1, 6:4, 6:3, а онда су Вавринка и Федекс били бољи у дублу у суботу од Жилијена Бенетоа и Гаскеа (6:3, 7:5, 6:4).

Швајцарци су тако освојили први трофеј у Дејвис куп такмичењу у историји, након што су 1992. поражени у финалу од селекције САД (3:1). Екипу Швајцарске тада су предводили Марк Росе и Јакоб Хласек, а бољи од њих био је амерички "дрим тим" - Андре Агаси, Пит Сампрас, Џим Куријер и Џон Мекинро.

Швајцарци су уочи финала у Француској изјављивали да је ово прилика коју неће пропустити јер у екипи поседују двојицу играча из топ 5. Стен и Роџер спремно су прихватили сав терет борбе на фудбалском стадиону у Лилу, па су чак играли у дубл, изашавши на терен уместо најављених Марка Кјудинелија и Михаела Ламера.

Роџер Федерер, играч који је остварио највише победа за национални тим Швајцарске (51), тако је бриљантној ниски трофеја (рекордних 17 гренд слем трофеја освојених на сва четири турнира, укупно 82 титуле, од чега шест на завршним Мастерсима сезоне, сребрна медаља у синглу и златна у дублу на Олимпијским играма) придодао једини пехар који му недостаје у каријери.

Коментари / 0

Оставите коментар