Колико фудбалери стварно зарађују?!

Колико ко губи на таксе? Како се вара порески систем? Шта значи Монте Карло за спортисте? Где је Србија у том систему и које су лиге најпожељније, а које треба избегавати...

Фудбал 20.11.2014 | 11:50
Колико фудбалери стварно зарађују?!

Кристијано Роналдо годишње зарађује највише у свету фудбала, рачунајући и рекламе 58 милиона евра годишње, Лионел Меси потписао је нови уговор за недељну плату од 283.000 евра, Вејн Руни продужио је уговор са Манчестер јунајтедом, тако да је поново најплаћенији играч Премијер лиге, са 378.000 евра недељно, итд, итд.

Отприлике половина ових цифара, зависно од извора информација и земаља у којима се објављује, долази са, а половина без урачунатог пореза.

То, просечном навијачу, ствара погрешну слику о томе ко колико зарађује и враћа на терену и ван њега, а сложићемо се да су фудбал и новац нераздвојнетеме. Вести о томе ко колико зарађује у овом спорту, ко је кога колико платио, а у нашем случају и ко је коме колико дужан, веома су читане и популарне.

Међутим, да ли сте се некада запитали колико новца заиста остаје играчима, у зависности од тога у којој лиги играју? Плата од 300.000 евра недељно у Енглеској, Шпанији и Француској није чак ни приближно иста, а тек на де помињемо Русију и Кнежевину Монако... МОНДО се позабавио овом темом и стриктно раздвојио мешање бруто и нето зараде, с обзиром на праву џунглу информација која је доступна на интернету.

Довољно је рећи само да је Руни с платом од 300.000 фунти недељно проглашен у појединим енглеским медијима најбогатијим фудбалером света, а заправо има скоро дупло мању плату од Роналда.

Важна напомена, у овој анализи користили смо искључиво податке доступне на порталима "Форбес", када су зараде играча у питању и "ФИФПро", када је у питању висина такси по земљама, тј. лигама.

КО ЈЕ ЗАПРАВО НАЈПЛАЋЕНИЈИ ФУДБАЛЕР ДАНАШЊИЦЕ

Ако бисте у "рандом" Гоогле претрази потражили информације ко је најплаћенији фудбалер света, тешко да би се поклопиле две од десет понуђених Топ листа.

Према последњем истраживању које је летос спровео "Форбес", глобални лидер и најугледнији часопис када је у питању новац, најплаћенији фудбалер света у 2014. години је Кристијано Роналдо, који недељно зарађује 330.000 евра. Да, зарађује! А, не као у Рунијевом случају - прима.

Дакле, Роналдо кошта Реал Мадрид читавих 750.000 евра седмично, после чега се одбијањем високих 56 одсто на "доприносе", долази до суме од 330.000 за седам, а 17.160.000 евра годишње! Реал годишње на Роналда одваја 38,9 милиона евра.

Лионел Меси је тренутно на другом месту са 283.000 евра недељно, што Барсу кошта целих 643.000 седмично, односно 33,41 милион евра годишње. Али, с обзиром на то да је ове године потписао нови уговор са Барселоном, односно продужио стари, на "Форбес" листи за 2015. годину требало би да се нађе на првом месту.
Према релевантним информацијама, Меси је од скоро почео да зарађује 20 милиона евра годишње, што значи 384.000 недељно!?

Роналдо и Меси добили су од својих клубова енормне повишице у последње две године, а до тада, занимљиво, највише је од фудбала зарађивао Златан Ибрахимовић, захваљујући не тако строгом пореском систему у Француској. Док Роналду и Месију од недавно скидају 56 одсто од сваке плате, Ибри у Француској скидају свега 41 одсто, а то значи да му од недељне плате од 459.000 евра остаје целих 271.000!

Док Шпанија од Роналда зарађује 420.000 недељно, Француска од Ибрахимовића има само 188.000. То Ибру, иако са номинално мањом платом од Рунија и још неколицине играча из Примере и Премијер лиге, чини трећим најплаћенијим играчем света.

Тек тада на ред долази најплаћенији играч Премијер лиге, Руни, који је скоро изборио уговор од 300.000 фунти недељно, међутим бруто. Капитен Манчестер јунајтеда зарађује 189.000 евра седмично, што га чини четвртим најплаћенијим играчем света и то можда...

МИСТЕРИЈА ФАЛКАО И ОАЗА ЗВАНА МОНАКО

Због чега је фантастични Фалкао прешао из Атлетико Мадрида у Монако? Није тајна, због Монте Карла, монденског летовалишта на југу Француске, који представља праву пореску оазу, а то потврђује не само Фалкаов трансфер, већ троцифрен број врхунских спортиста пријављених на тој адреси. Укључујући и Новака Ђоковића.

Фалкао је летос, последњег дана прелазног рока, напустио Монако после једне сезоне и прешао на позајмицу у Манчестер јунајтед. Шта то значи у смислу његове зараде? Недоумица је...

Колумбијац је, у Кнежевини, захваљујући томе што му се одбијало само 13 одсто од бруто зараде, недељно био богатији за 306.000 евра, што га је после Роналда, чинило другим најплаћенијим фудбалером. Властима је остајало само 45.750 евра од његове седмичне плате, девет пута мање него шпанским од Роналдове! Ево и на пластичном примеру, због чега Монте Карло привлачи фудбалере, возаче Формуле 1, тенисере и остале...
Ту постоје две верзије... Прва, да је Фалкао прихватио реалност и одустао од дела зараде како би играо у Премијер лиги и Манчетер јунајтеду, па сада прима нешто мање новца од Рунија, а друга, интригантнија, да је Јунајтед у периоду трајања позајмице морао да обезбеди Колумбијцу идентичан приход који је имао у Монте Карлу.

Ако је то случај, а велики је број медија који су ово узели за реалност, Фалкао кошта Јунајтед целих 612.000 евра недељно и он је скоро па дупло више плаћен од Рунија. Отуда и не треба да чуди због чега се овај случај држи у строгој тајности, јер је питање како би изгледали односи у свлачионици "Олд Трафорда".

Нема сумње, Фалкаова зарада озбиљан је залогај за сваки клуб...

У групи најплаћенијих играча света, али прилично испод Рунија, налазе се Гарет Бејл, Јаја Туре, Серхио Агуеро, Робин ван Перси, Франк Рибери, Филип Лам, Бастијан Швајнштајгер, па тек ту, негде испод десете позиције, долази Нејмар. Ево и зашто...

СЛУЧАЈ НЕЈМАР И "РАЗБИЈАЊЕ" ТРОШКОВА

Сандро Росел већ дуго није председник Барселоне и своју невиност брани на суду због "Случаја Нејмар", који је прошлог пролећа потресао свет фудбала и због ког Барса у наредних годину и по дана неће моћи никога да доведе.

То што Нејмар према актуелном уговору са Барсом зарађује мање од 100.000 евра недељно, није случајност. То је веома популаран вид пословања, да не кажемо обмањивања пореског система једне државе, који се ето осветио и Роселу и Барси, мада многи кажу да казна никад неће бити адекватна штети која је нанета.

Барселона је знала да, поред тога што је Меси кошта 33,4 милиона евра годишње, мора да одвоји бар 25 милиона годишње за Нејмара, суочена са новом стопом пореза од 56 одсто.

Међутим, порески систем у Бразилу знатно је, ако не и дупло, повољнији од шпанског. Тада се Росел досетио да би му било исплативије да велики део Нејмарове загарантоване зараде у наредних пет, шест година исплати авансно, у виду обештећења. Новац на руке, одмах, а порез дупло мањи.

Тако је Барса пријавила да је Нејмара платила 56 милиона евра Сантосу, али постоји основана сумња да је на Нејмара потрошено више од 100 милиона евра и да је разлика отишла у разне пројекте које води његова породица, па је тако на Нејмарову школу фудбала потрошено више од десет милиона евра. Све је то новац који је, на крају, завршио у играчевим рукама, а који УЕФА није видела у свом "финансијском фер плеју", а Шпанија није видела у својим пореским књигама.
"Мали милион" оваквих "пребијања" постоји у свету фудбала, па и код нас, али је сума којом је Барселона оштетила државу, у Нејмаровом случају, била толика да власти једноставно нису могле да окрену главу...

Отуда и Нејмар зарађује мање од, рецимо, Фернанда Тореса и има нето зараду од свега 4.200.000 евра годишње, односно 81.000 евра недељно, 200.000 мање од Месија. Али, то треба рећи, Нејмар толико добро води породичне послове (не он сам, наравно), односно толико добро наплаћује лик и дело у Бразилу, да се на листи најбогатијих спортиста налази одмах иза тројице водећих!

ГДЕ ВАМ У ЕВРОПИ ОСТАЈЕ НАЈВИШЕ НОВЦА ОД ПЛАТЕ

ФИФПро, односно Интернационално удружење професионалних фудбалера, у последњем опширном истраживању које је спроведено дошло је до закључка да је Холандија идеална земља за фудбалера, нарочито оног ко планира ту касније да се скући.

Не због пореске стопе, која није уопште мала, већ због тога шта заправо у Холандији значи опорезивање фудбалера. Више него било где на свету, Холанђани воде рачуна о томе шта се догађа са фудбалерима када заврше каријеру. Тамо је случај "црних рупа", односно финансијског и социјалног урушавања појединаца по завршетку профи каријере - сведено на минимум.

У Холандији вам узимају 52 одсто од сваке плате, али вам највише враћају. Познато је да професионални спортисти далеко раније постају пензионери, у поређењу са осталим становништвом, некада и пре 30. године у случају повреда или других животних проблема.

ФИФПро прогласио је Ере дивизију за лигу која фудбалеру заиста нуди пристојан живот по завршетку каријере и достојанствену старост. Холандија је у том смислу једва претекла Шпанију, која је подигла стопу пореза на 56 одсто, али и значајно појачала заштиту фудбалера у позном добу.

Занимљиво, Србија је на тој листи изнад Словеније, Пољске, Румуније, Бугарске, Чешке, Хрватске... А, за најгору комбинацију онога што вам узимају (проценти) и дају (ништа) проглашени су Португалија и Грчка.

За оне који желе да живе сад и одмах, и који апсолутно не размишљају чиме ће се бавити фудбалом, пресудни су проценти. Ево и њих, с тим да апелујемо на то да у рачуницу унесете и квалитет живота, стандард, висине плата у одређеним земљама, ризик од тога да не будете исплаћени у неким земљама, чињеницу да негде, попут Србије, нећете бити ни пријављени или ћете бити пријављени на минималац, који би вас једног дана учинио социјалним случајем, итд.

*важна напомена: у листу су унете максималне могуће таксе, а у неким земљама оне прогресивно прате зараду, с тим да фудбалери по правилу спадају у боље плаћен део становништва. Просто, у случају земаља Западне Европе, умањите проценте за 5 до 10 одсто ако рачунате колико на порез одвајају просечни играчи.

СТОПЕ ПОРЕЗА У ЕВРОПИ

У Енглеској, на плату до 150.000 фунти бруто узимају 40%, до 250.000 45%, а преко 250.000 иде порез од 50%. Наш Немања Матић са платом од 70.000 фунти бруто тренутно преговара о повишици у Челсију, а од свих играча, само Руни и можда Фалкао имају примања за стопу од 50%.

Шведска 59.0%

Португалија 56,5%

Данска 56,0%

Шпанија 56,0%

Белгија 53,5%

Финска 53,5%

Холандија 52,0%

Словенија 50,0%

Аустрија 50,0%

Велика Британија 50,0%

Ирска 48,0%

Немачка 47,5%

Хрватска 47,2%

Италија 46,0%

Швајцарска 45,0%

Грчка 43,7%

Италија 43,0%

Француска 41,0%

Норвешка 40,0%

Малта 35,0%

Кипар 35,0%

Пољска 32,0%

Русија 30,0%

Србија 27,0%

Словачка 25,0%

Украјина 17,0%

Мађарска 16,0%

Румунија 16,0%

Турска 15,0%

Чешка 15,0%

Бугарска 10,0%

Сада можете лако да израчунате где се исплати играти, где не, зашто играчи хрле у Турску и Русију у последње време, због чега Румуни све дуже успевају да задрже своје најбоље играче у домаћој лиги, итд. Међутим, играње у мање развијеним земљама често значи и да сте фиктивно пријављени на минималац, као у већини српских клубова, а да новац не добијате све док се не продате, па вам део врате од обештећења, а за део добијете тапшање по рамену...

Коментари / 0

Оставите коментар